Strach odborníka: Po rozkladu vlády přijdou k moci nebezpeční lidé

05.09.2012 11:38

Pokud padne vláda, mohou se v ČR dostat k moci extremistické strany. Současní političtí lídři typu Petra Nečase skončí v propadlišti dějin a nastoupí nové tváře. Třeba typu Miroslava Sládka blahé paměti.

Strach odborníka: Po rozkladu vlády přijdou k moci nebezpeční lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

V souvislosti s vládními tahanicemi o zvyšování sazeb DPH hrozí, že se kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) rozpadne. Pokud totiž modří rebelové změnu sazby daně nepodpoří, vypadá to, že se Nečasova křehká koalice rozloží docela.

Podle politologa Zdeňka Zbořila to může pro Česko znamenat velké nebezpečí. Češi jsou totiž v deziluzi a mohou podlehnout svodům populistických hesel malých stran.

Protesty ne. Sládek ano

Nespokojenost občanů sice prý nepovede k masivním pouličním protestům, lidé svůj nesouhlas se současnými vládnoucími stranami dají ale najevo jinak.

"Není to na povstání na ulici, lidé se spíše budou utíkat k malým, i extremistickým stranám. Tak jako v minulosti situace dokázal využít třeba Miroslav Sládek, může se vynořit někdo podobný," řekl redakci Zbořil s tím, že podobné osobnosti se rodí přes noc.

Kalousek na pracáku?

A co se členy toho stávajícího kabinetu? "Třeba pánové Nečas a Kalousek by mohli odejít do politického zapomnění. Na pracák ale nepůjdou," směje se Zbořil. Dodává ale, že pragmatik typu Miroslava Kalouska se může objevit i v úřednické vládě.

Předčasné volby? Nesmysl

Předčasné volby děsí i socioložku Jiřinu Šiklovou. "Považuji je za nesmysl a nevýhodu, problémy se jen odsunou a nebudou se řešit," řekla ParlamentnímListům.cz.

"Lidé by v předčasných volbách volili kohokoliv, kdo není teď na čele, ODS a ČSSD jsou výrazně zkompromitovány," dodala socioložka s tím, že naději dostat se do popředí mají především malé strany.

Vládní půtky ale nahrávají i komunistům. Podle posledních výzkumů veřejného mínění výrazně posilují a v preferencích se vyšvihli až na druhé místo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…