Svědek se rozhovořil o armádní tajné službě. Nic pěkného to není. Jenže...

20.07.2013 10:45

Vojenské zpravodajství se i díky kauze sledování manželky expremiéra Nečase poslední dobou neukazuje v dobrém světle. Nyní to však působí, jako by se pytel s průšvihy armádních zpravodajců roztrhl. Ukazuje se, že řadu let patrně nebyly některým zpravodajcům protiprávně vypláceny mzdy.

Svědek se rozhovořil o armádní tajné službě. Nic pěkného to není. Jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výsostný znak České republiky na trupu vrtulníku

Armádní tajná služba nasazuje své důstojníky, takzvané legalisty, pracovat do soukromé firmy, na ministerstva zahraničí, hospodářství, nebo se stanou novináři a podobně, přitom ale dál skrytě a hlavně tajně slouží primárně ve vojenské rozvědce a svému státu.

Údajně však existují případy, kdy rozvědka těmto důstojníkům nevyplácela mzdu. Vyplývá to z podrobné výpovědi bývalého důstojníka, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici a který podle svých slov sám patřil k těm, komu nebyla opakovaně vyplácena mzda, ale na rozdíl od řady dalších se svých peněz nakonec domohl a kolem dvou set tisíc mu bylo zpětně vyplaceno.

Ročně prý přišlo o plat až 25 důstojníků

K této praxi mělo docházet minimálně v letech 1999 – 2003. „Ročně takto nedostalo zaplaceno dvacet až dvacet pět legalistů. Přesně to však říci nedokážu, mezi sebou jsme se neznali pravými jmény a nesměli jsme se kontaktovat. I proto to takto dobře mohlo fungovat. Až na můj popud do toho zasáhl Úřad pro právní zastupování Ministerstva obrany,“ uvádí zdroj redakce a bývalý vojenský zpravodajec.

„Za svoji službu v rozvědce, stále jako její důstojníci, by i stále měli pobírat plat. Lhostejno, že pobírají plat v soukromé firmě či úřadu, agentuře, kam řádně nastoupili. Na rozdíl od jiných kolegů, kteří tam běžně pracují a vykonávají jen tuto jednu práci, musí mezi ně infiltrovaní kolegové vykonávat dvě práce! Ale plat v pojetí českého právního státu pobírají jen jeden,“ píše ve svém svědectví zdroj, jeho jméno redakce z pochopitelných důvodů nezveřejňuje.

Vojenská rozvědka jim prý nezákonně krátila jejich služební příjem o částku, kterou si vydělali svým civilním, krycím zaměstnáním. „Lhostejno, že museli vykonávat práce dvě. A pokud jejich civilní příjem přesáhl výši jejich služebního příjmu, tak jim ho vojenská rozvědka přestala vyplácet úplně. Ale nový platový výměr s nulou jim samozřejmě nevydala, protože podle zákona důstojník armády má nárok na měsíční příjem, stejně jako jiný úředník státní správy,“ píše se ve svědectví.

  • Nezkrácená verze o údajném nevyplácení mezd ve Vojenském zpravodajství ZDE.

„Se zřetelem na fakt, že tento postup byl v rozporu se zákonem, jak v jednom konkrétním případě, před podáním žaloby musel uznat i Úřad pro právní zastupování MO, šéfové vojenské rozvědky tyto ‚ušetřené‘ zákonné mzdové prostředky nemohli vrátit do státního rozpočtu a také je nevraceli. Jak se tyto peníze vykazovaly vůči státnímu rozpočtu? Komu a za co byly vypláceny? Kdo je zpronevěřil a obohatil se jimi na úkor důstojníků, sloužících v nejtěžší formě zpravodajské služby, bez řádného zpravodajského zabezpečení, bez ochrany vlastních rodin?“ pokračuje bývalý operativec.

„Kdy dojde k potrestání viníků a nápravě tohoto ryze českého ‚systému malé domů‘, jistě nemožného u jiných aliančních skutečně profesionálně pracujících tajných služeb, držících svůj etický kodex a vážících si svých operativců-důstojníků?“ ptá se v závěru svého textu zdroj.

Může jít až o miliony korun

V doplnění pro ParlamentníListy.cz odhaduje, že vzhledem k časovému horizontu, kdy mělo k této praxi docházet, a počtu legalistů, kteří o svůj plat přišli, může jít souhrnně o miliony korun. Nereálné podle něho je, aby o tom nevěděl ředitel služby, neboť jen jemu byl přímo podřízen náčelník finančního oddělení. Armáda za takové důstojníky prý i normálně platila odvody, fyzicky ale nic, nebo jim plat byl zkrácen.

Jeden z bývalých šéfů tehdy ještě Vojenské zpravodajské služby, generál Andor Šándor, za jehož vedení k tomu mělo také docházet, taková tvrzení jasně odmítá. „Dlouho jsem přemýšlel, mám-li ještě reagovat na tvrzení člověka, kterého jsem, a kdykoli i veřejně, označil za lháře. Jeho informace dokazují, že o činnosti a fungování VZ má velmi malé znalosti. O jeho dovednostech nebudu spekulovat,“ uvedl v úvodu své reakce pro ParlamentníListy.cz generál Šándor.

Vše se prý přísně hlídalo, žádná pochybení nebyla

Na platby legalistům podle jeho slov neexistuje žádný zvláštní zákon. „Všichni příslušníci MO jsou placeni dle státem stanovených tabulkových tříd a dalších fakultativních i mandatorních příspěvků. ZS ale může ze zákona 153/94 odlišně účtovat, ale i činit jiné věci než státní správa. K těmto činnostem musí míst zpracovány příslušné směrnice a další dokumenty nižší řady, které v našem případě schvaloval ministr obrany či respektive šéf služby,“ konstatuje.

„V době mého vedení služby bylo financování kontrolováno odpovídajícími orgány včetně mými. O platy legalistů jsem se nezajímal. Jen pro Vaši orientaci, byli asi v páté úrovni pode mnou. Já řídil šéfy odborů a své zástupce, a těm jsem i stanovoval plat. To, že někdo pracuje pod krytím, neznamená, že nepřestává být státním zaměstnancem. Z této logiky musí vycházet i jeho platové ohodnocení, ale další podrobnosti nevím, neboť jsem na tom nijak nebyl zainteresován. Ani nevím proč, a jak bych mohl. Nikdo, za dobu mého působení ve službě na různých pozicích, nezjistil systémové pochybení v oblasti financí. Ty se přísně hlídaly. Pokud by se něco takového zjistilo, určitě by se to neutajilo a média by se o tom dozvěděla a odpovědní lidé by byli bývali potrestáni,“ dodal Andor Šándor.

Sledování Radky Nečasové, diskreditace a zastrašování novinářů

Ať tak či tak, Vojenské zpravodajství se poslední dobou neukazuje v žádném dobrém světle. Nejprve se na základě akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provalilo sledování manželky expremiéra Nečase. Ukázalo se navíc, že si Radka Nečasová svých „pronásledovatelů“ velmi brzy všimla. Zpravodajci se tak stali terčem posměchu i kritiky a vyvstávali otázky, jak vypadá jejich práce při obraně zájmů státu, když jejich akci odhalí žena, která nikdy s ničím takovým neměla zkušenost.

Tím však aféry nekončí. Jak nedávno informovaly ParlamentníListy.cz, vyšlo najevo, že se před lety vojenští zpravodajci snažili zdiskreditovat redaktora MF Dnes Jana Gazdíka a „někdo“ na něho podal anonymní udání, že je spícím agentem tajné služby třetí mocnosti s napojením na několik ministerstev. Začalo to poté, co novinář psal o kontroverzních vazbách tehdy náměstka ministra obrany Martina Bartáka.

Jiný z redaktorů MFD, Ondřej Šťastný, se zase zabýval podezřelým nákupem vozů pro Vojenské zpravodajství a rozprášením speciálního útvaru Vojenské policie, který se tím měl zabývat. Šťastnému pak před domem ráno a večer postávali podezřelí muži a vždy si ho provokativně z velké blízkosti fotografovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…