Svědkové vypovídali ve prospěch Nagyové. Teď zve policie k výslechu ministra

20.07.2013 15:00

Vyšetřovatelé zvou k výslechu v kauze Jany Nagyové současného ministra obrany Vlastimila Picka, bývalého šéfa tohoto resortu Alexandra Vondru (ODS) a úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu.

Svědkové vypovídali ve prospěch Nagyové. Teď zve policie k výslechu ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

"Ano, změnili nám program výslechů a nově zvou pana Picka nebo Vondru," řekl ČTK právník Lukáš Trojan, který si na Nejvyšším státním zastupitelství stěžoval na to, že v kauze se nadále činí úkony v trestním řízení. Ohledně jeho klienta či dalších exposlanců ODS obviněných z korupce jsou podle něj poté, co je Nejvyšší soud vyňal z trestního řízení, nezákonné.

Výslech Picka a Vondry souvisí se sledováním Nečasové

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním by se už příští týden měli dostavit k výslechu do policejní budovy Na Perštýně v Praze zákonodárci Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří rovněž patřili mezi rebelující poslance, ale na rozdíl od tria Šnajdr, Tluchoř a Fuksa se nakonec rozhodli daňový balíček podpořit. V témže týdnu chtějí vyšetřovatelé vyslechnout také generálního ředitele Českých drah Petra Žaludu a generálního ředitele společnosti ČEZ Daniela Beneše. V dalším týdnu mají pak přijít na řadu politici Picek, Vondra a Kuba.

Výslech Picka a Vondry by měl podle všeho souviset s druhou kauzou kolem Nagyové, která se týká údajného nezákonného sledování Nečasovy manželky Vojenským zpravodajstvím bez vědomí ministra obrany.

Zpravodajci nic podezřelého nezjistili

Dva utajení svědci, agenti Vojenského zpravodajství, kteří sledovali manželku expremiéra Radku Nečasovou, při pátečním výslechu vypověděli, že pouze plnili rozkazy svých nadřízených. Nečasovou sledovali 14 dní. Tvrdí, že měli zjistit, zda se kolem ní nepohybují osoby, které by pro stát nebo premiéra znamenaly bezpečnostní riziko, píše server Lidovky.cz. "Zásadní informací je, že nepotvrdili, že by se kolem Radky Nečasové dělo něco, co by bylo důvodem k nějaké obavě," popsal výslech zpravodajců advokát Milana Kovandy Jiří Matzner.

Výpověď zpravodajců vyznívá příznivě nejen pro trio obviněných důstojníků vojenské rozvědky (Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek), ale také pro Janu Nagyovou. Její právník Eduard Bruna totiž již krátce po jejím uvěznění uvedl, že bývalá šéfka Nečasova kabinetu zpravodajce úkolovala z obavy, že se Nečasová dostane do vlivu sekty jehovistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…