TOP 09 se může rozštěpit, záleží prý na Schwarzenbergovi. Čtěte více

11.06.2013 10:29

VÍME PRVNÍ V pondělí večer se sešel klub pražských zastupitelů TOP 09. ParlamentníListy.cz minulý týden informovaly, že už na něm by mělo dojít k dohodě, kdo bude kandidátem TOP 09 na primátora. K tomu nedošlo, přesto ale přinesl klub zajímavou novinku a faktor v mocenském boji.

TOP 09 se může rozštěpit, záleží prý na Schwarzenbergovi. Čtěte více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček a Jiří Vávra

Klíčovou informací je, že pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček zde oznámil, že stojí o post primátora, ačkoli se původně nepočítalo, že by o tento post mohl usilovat. Tuto informaci redakci potvrdilo několik zdrojů z TOP 09 i několik zdrojů mimo tuto stranu.

Hudeček si myslí, že dobře zvládl povodně

Hudeček se patrně domnívá, že dobře zvládl povodňovou krizi a že to posílilo jeho pozici. „Na začátku probíhaly orgie sebechvály, jak se výborně zvládly povodně, což ale nemusí sdílet většina Pražanů,“ řekl redakci zdroj o tom, jak jednání započalo.

Na druhou stranu se na Hudečkovu adresu snesla poměrně ostrá kritika od starostů městských částí, že výstavba povodňových zábran začala pozdě, že v krizovém štábu panoval chaos a že městské části nebyly včas informovány; například o tom, že je zatopí voda z Hostivařské přehrady.

Vliv evropských demokratů a Kasla

Hudečkovi rovněž nemusí prospět, že spolupracuje s exprimátorem a evropským demokratem Janem Kaslem. Někteří členové TOP 09 se obávají, že by evropští demokraté mohli ovládnout pražskou TOP 09 a rovněž se obávají Kaslova údajného napojení na developery. Navíc Hudeček má v kompetenci územní plán.

Tomáš Hudeček si pak řekl o nominaci na primátora. „K žádné nominaci nedošlo, přestože Hudeček si o ni řekl. Pokud bude tlačit na pilu, rozštěpí klub. Zůstává otázka, za koho se postaví kníže. Předseda Schwarzenberg přijde na další, zřejmě volební klub,“ řekl pro ParlamentníListy.cz další zdroj z TOP 09.

Schwarzenberg nechce nikoho obviněného

ParlamentníListy.cz před časem informovaly, že předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si nepřeje v primátorském křesle nikoho z nynější rady hlavního města Prahy, tedy nikoho obviněného, kvůli hrozbě obžaloby u kauzy Opencard.

Prý se hovoří o tom, že je velká pravděpodobnost, že radní budou obžalováni a kolují zvěsti, že existuje i vůle je odsoudit. Podle informací ParlamentníchListů.cz byl Schwarzenbergovým favoritem Martin Dlouhý. I pražská ČSSD si prý přeje, aby primátorem nebyl nikdo z nynější rady.

Zdá se, že tedy výběr kandidátů TOP 09 je zúžen na Hudečka a Jiřího Vávru. Dříve se rovněž hovořilo o radním Václavu Novotném či Zdeňku Tůmovi. Minimálně Tůma prý ale o funkci nestojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…