Tato země nesmí být jen pro gaunery, apeluje na národ Okamura

23.08.2011 9:56

Všichni se musíme zajímat o naše Česko, nesmíme rezignovat a nesmíme dopustit, aby tahle země byla nakonec jen těch nahoře. I to jsou slova Tomia Okamury. Ačkoli vystupuje velmi otevřeně a odvážně, přiznal pro ParlamentníListy.cz, že mu v minulosti české podnikatelské prostředí pořádně opepřilo život, dokonce musel čelit i výhrůžkám nejen na svoji osobu. Dnes však ví, že ho to vše posílilo a naučilo být odolným vůči překážkám i projevům nepřátelství.

Tato země nesmí být jen pro gaunery, apeluje na národ Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura na křestu jeho knihy

Dnes se může zdát, že se úspěšnému podnikateli daří ve všem, na co sáhne, dokonce se v souvislosti s jeho jménem objevují i čím dál silnější spekulace, že míří do politiky - a to dokonce do jejích nejvyšších pater. Ovšem ne vždy to u Tomia Okamury tak bylo. Život nastartoval v dětském domově, kde byl pro svůj jiný vzhled šikanován, dlouho koktal. Těžké to měl i v Japonsku, kde nějaký čas žil u svého dědečka. Jak se svěřil kdysi v pořadu ČT 13. komnata - ani tam však neměl vzhled, kterým by nepoutal pozornost, a proto se tam potkával opět s nepřátelskými projevy. Přesto se jeho osud v určitém věku začal lámat.

Čtěte také:

"Podnikám od 21 let, celé dětství se mně lidé a děti posmívali pro můj vzhled, koktal jsem, vyrůstal jsem v dětském domově. Musel jsem si tedy na negativní projevy vůči mně zvykat. Později zpočátku mého podnikání jsem byl i vydíraný, prošetřovala to policie. Závistivci z českých podnikatelských kruhů nesnesli, že nějakej kluk dovážel asijské turisty a rozjel úspěšně podnikání. V noci mně volali na telefon, vyhrožovali...nic se nikdy neprošetřilo. Pak to přešlo ve výhrůžné dopisy. Ale teď už je nějakých šest sedm let klid. Zjistili, že se nezaleknu. A to ani v případě, kdy česká podnikatelská konkurence vyhrožovala, že na přechodu přejede mého syna auto...zazněla výhrůžka, pak vždycky práskli telefonem, abych to nemohl nahrát..I díky těmto gaunerům a těm posměváčkům z dětství, mě to posílilo," svěřil se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura, viceprezident Asociace cestovních kanceláří, podnikatel a úspěšný bloger.

Čtěte také:

Všechny okolnosti, které vyjmenoval, proto bere s odstupem let jako pozitivní. "Byl jsem jiný, naučil jsem se ale to, že když se mnou někdo názorově nesouhlasí, mně nevadí. Naopak - jsem rád, když lidé o problémech diskutují. Je to lepší, než aby byli apatičtí," říká Okamura a vysvětluje tak tím svoji aktivitu vzhledem k věcem, které pálí řadu Čechů. 

Čtěte také:

Podle něj je u nás problémem i to, že se vůbec nepracuje na zvýšení českého národního uvědomění. "Ať se na mě za to politici nezlobí, i to padá na jejich hlavu, a proto se pak mluví s odpuštěním, o kravinách. Přitom Češi jsou národ, který světu dal Smetanu, Dvořáka, Kafku, Navrátilovou - kdo to však ví? Propagace naší republiky vůbec není postavená na těchto věcech a osobnostech. Pak se ale nemůžeme divit tomu, že se o nás mluví a píše jen ohledně chilského pera nebo festivalu homosexuálů," pokračuje dále Okamura.

SLEDOVALI jsme téma: Chilské pero a Prague Pride festival

I proto se podílí a vyvíjí tlak na politiky v tom, aby se u nás novelizaval a zpřísnil cizinecký zákon, aby se novelizoval trestní zákoník, i aby se někdo začal řádně zabývat současným likvidačním systémem exekucí. Ačkoli se nedá říci, že by inklinoval k nějaké konkrétní politické straně, ani dokonce to, zda je spíše levicově či pravicově zaměřený - jeho aktivity se prolínají celým politickým spektrem. Toho, že to však může být na škodu, si je vědomý. Politika totiž může hrát roli v tom, aby nakonec věc, kterou by veřejnost uvítala, poněvadž by změnila lidem v pozitivním slova smyslu život, neprojde jen proto, že ji bude prosazovat ten či onen politik či taková nebo onaká strana.

Čtěte také:

"Jedno mé úsloví, které razím, je, že běžná lidská témata, co lidi pálí, nejsou ani pravicová, ani levicová. Na to by měli lidé i politici brát zřetel. Lidi chtějí žít spokojeně, mít práci, bezpečí, bydlení a dožít se důchodu, aby měli spokojený život. A to přece není ani pravicové ani levicové - to by mělo být normální. Pálí to všechny. Naši politici by se proto měli naučit domluvit na těchto tématech a táhnout za jeden provaz. To bychom my všichni normální lidi velmi uvítali."

Je skutečně nejvyšší čas začít na cizinecké otázce pracovat

Jak ParlamentníListy.cz už v minulosti informovaly, Okamura spolu s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem zpracoval také novelu cizineckého zákona.Ta by měla v budoucnu pomoci zabránit mimo jiné také třeba nepokojům, které ovládly v letních měsích Velkou Británii.

"Nám taková situace opravdu zatím nehrozí. Nemáme takový podíl cizinců, protože jsme postkomunistickou zemí, kde jsou jen třetinové průměrné platy než je v zemích jako je Německo, Británie či Francie. Z toho důvodu je ekonomická migrace u nás samozřejmě nižší, než v těch uvedených zemích. Postupně se ale platově dotahujeme a začneme být čím dál více cílem různých cizinců. V současné době u nás převažují cizinci ze slovanských zemí, Slováci, z postsovětských zemí, pak Vietnamci a Číňani. Máme skutečně teď nejvyšší čas, protože boom teprve nastane, a proto je třeba tuto problematiku včas řešit. Pokud se to nyní nepodaří prosadit, může přijít další šance třeba až za pět let. A to já předpovídám, že už bude zřejmě pozdě. My nyní platíme cizincům za to, že tu nepracují," rozhořčuje se Okamura.

Čtěte také:

I proto navrhl, aby museli tito cizinci dokazovat, v případě, že chtějí dlouhodobý pobyt, to, že tu po celý rok vydělávali legálně peníze a platili daně. Odakzuje na to, že část veřejnosti má určitě představu o tom, kolik cizinců tu do státní kasy nedá ani korunu, poněvadž tu pracují načerno.

"A přesto dostanou často po pěti letech dlouhodobého pobytu u nás pobyt trvalý. Nám se zvyšují daně, a oni jsou tu pak na podporách, které dostávají...Nejsme přece tak bohatý stát, abychom se mohli postarat o chudé lidi celého světa! Vždyť naši lidé jsou chudí. Kolik jim chceme ještě vzít, aby měli třeba Ukrajinci u nás podporu v nezaměstnanosti ? A tak to opravdu v mnoha případech je - když si česká kuchařka vydělává deset tisíc? Kolik se jí z příjmu ještě vezme? V takovém případě, pokud tu cizinci nepřispívají do naší státní kasy, je přece třeba je poslat domů," pokračuje dál Okamura.

V lidech bublá nespokojenost - nepodceňujme to

Přesto se brání jakémukoli označení svých kroků spojenému s xenofobií. V lidech to podle něj ale opravdu strašně bublá.

Čtěte také:

"Jsou naštvaní ovšem ne na cizince, ale na to, jak to tu funguje. Češi nesjou rasisté ani xenofobové. Ale pozor, jakákoli záminka může být pak rozbuškou negativních pocitů a může rozdmýchat nepokoje. Zlost se může obrátit vůči politikům, cizincům, Romům, prostě vůči komukoli, kdo může být tím důvodem a bude nějak označen. Proto je třeba udělat novelu - ale jak cizineckého zákona, tak i trestního zákona .I když se pan ministr Pospíšil o tom nechce zatím bavit. On si prostě nechce o problémech povídat. Co udělá nadále s chováním soudců, co udělá s exekutory a jejich zabavováním věcí, které se dají v mnoha případech posuzovat jako krádeže za bílého dne? Navrhoval jsem i zvýšení sazeb za kriminální činy, ale bylo mně odpovězeno, že nejsme v Americe, ale v evropském právním prostoru," posteskl si dál v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Čtěte také:

A vzápětí doplnil to, proč se domnívá, že zdůraznění tohoto typu není na místě..
"No dovolte, já si však myslím, že slušný člověk, který pracuje, by měl mít právo žít chráněn, nebát se ve vlastním městě, ve vlastní zemi. Vždyť se podívejte, jak to vypadá v metru? Všimněte si, každá ženská si tam přidržuje kabelku, aby nebyla okradená. Moje maminka je z šesti dětí, teta bydlí v Nuselském údolí ,je jí 78 let, ráda dříve chodila do divadla. A teď? Sedí doma, protože se bojí Nuselským údolím podél Folimanky procházet. To je závěr života, že se bojí žít ve vlastní zemi? S tím je potřeba udělat rázný konec. Zpřísnit tresty pro gaunery, zpřísnit důvěru lidí v tom, že přijde okamžitě za cokoli trest a udělat novelu trestního zákona. Mimochodem - s tím je spojena i ochota platit daně," pokračuje Okamura.

Výše daní není přímo úměrná spokojenosti lidí. Záleží to na něčem jiném

Podle něj, pokud současná vláda zvýší daně, tak, jak plánuje, podnikatelé si zřejmě udělají firmy v daňových rájích, protože nemají chuť daně tomuto státu platit.

Čtěte také:

"Protože se tu všechno, nebo skoro všechno, rozkrádá. A nikdo není za to potrestaný. Proto znovu opakuji, že je nutné vzbudit v lidech národní uvědomění. A to lze vzbudit tím, že se k lidem bude stát chovat poctivě, férově. Tím mu ti lidé začnou věřit. Mimochodem - míra zdanění vůbec nemá nic společného se spokojeností lidí v dané zemi. Neexistuje přímá úměra. Například ve Skandinávii mají daně extrémně vysoké, ale je tam jedna z největších spokojeností lidí na světě. Mají tam ale totiž nejnižší míru korupce podle dlouhodobých statistik. Občané vědí, že za své daně dostanou bezpečnost, kvalitní život a nezkorumpovaný stát. U nás platí lidé nižší daně, nadávají a nechtějí se jim je platit. Vidí totiž kauzy jako např. Drobil, kdy se navyšují zakázky jen proto, aby někdo dostal do kapsy několik milionů. Nebo se nakupuje zboží na dvě stě let dopředu, aby se někomu prostě zakázka přihrála. Vyvolává to takovou deziluzi, že se těm lidem není proč divit," uzavírá Okamura.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…