Temná předzvěst pro firmy i zaměstnance. Insolvencí a bankrotů přibude

07.07.2013 9:22

Není to dobrá zpráva. I v druhé polovině letošního roku se očekává nárůst počtu insolvencí firem. Podle aktuálních informací společnosti Creditreform, která vývoj insolvencí v ČR dlouhodobě sleduje, se budou insolvence stejně jako doposud týkat hlavně malých a středních firem. Počty insolvenčních návrhů se tak nadále budou odrážet v (ne)zaměstnanosti.

Temná předzvěst pro firmy i zaměstnance. Insolvencí a bankrotů přibude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Počet insolvenčních návrhů u firem a podnikatelů vzrostl za prvních šest měsíců roku 2013 proti loňskému pololetí téměř o 33 procent. Nejvíce insolvenčních návrhů je přitom podáváno v oblasti stavebnictví, velkoobchodu a maloobchodu, pohostinství a sektoru služeb v oblasti nemovitostí. V některých regionech jsou proto tato čísla velmi alarmující.

Nejčastěji se ocitají v insolvenci firmy na jihu Moravy

„Stejně jako v červnu 2012 je nejvyšší počet insolvencí na 1000 registrovaných firem v Jihomoravském kraji. Druhý v pořadí je Moravskoslezský kraj. Praha si polepšila a posunula se z druhé příčky v pololetí 2012 na čtvrtou pozici. Nejlépe si stejně jako v minulých letech stojí Středočeský kraj, kde je dlouhodobě počet insolvencí na 1000 registrovaných firem nejnižší,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Miloslava Osvaldová ze společnosti Creditreform.

Když se dostaneme ke konkrétním číslům, pak ta vypovídají o tom, že letos v červnu bylo podáno v Česku celkem 2783 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 446 insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 384 u nepodnikajících živnostníků a 1953 u spotřebitelů.

Rostou dál i počty konkurzů

Nutno dodat, že způsobem řešení úpadku firem je ale také konkurz nebo reorganizace. A i počty konkurzů rostou. Za období leden až červen 2013 to je oproti předchozímu roku nárůst o 19 procent. Pokud jde o živnostenské firmy v konkurzu, tak tam hovoří společnost Creditreform o nárůstu oproti loňsku až o 40 procent! Vyjádřeno přesnými čísly, konkurzů bylo v červnu 2013 v Česku prohlášeno 167, z toho počet konkurzů živnostníků ukazoval číslici 52. Ani tady asi nepřekvapí, že nejvíce konkurzů bylo v červnu prohlášeno opět v odvětví velkoobchodu, maloobchodu a stavebnictví.

Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.
Druhým zmiňovaným způsobem řešení úpadku je reorganizace. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku. Předpokladem pro povolení reorganizace je, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň milion korun. Druhým kritériem pro povolení reorganizace je, že firma musí mít minimálně 100 zaměstnanců.

Dominový efekt se odráží i na dluzích lidí v regionech

Jelikož ekonomika funguje na principech spojených nádob nebo jistého dominového efektu, je logické, že tento trend se bude odrážet i v jiných oblastech. Společně s narůstajícím počtem firem v insolvenci, který se liší dle různých regionů, se dá tak například očekávat to, že dál bude pokračovat rozdílnost míry zadluženosti lidí podle regionu, v kterém žijí. Přicházejí totiž v důsledku takovéhoto vývoje o zaměstnání a příjmy, se kterými třeba kalkulovali pro splácení závazků.

I proto se insolvence odráží dále na počtu žádostí o oddlužení. To se může uskutečnit buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhu.

Není tak bez zajímavosti, že v červnu 2013 požádalo o oddlužení formou splátkového kalendáře v Česku celkem 2245 osob. Ze všech žádostí bylo oddlužení nakonec soudem povoleno v 1652 případech. Oddlužení formou prodeje majetku využilo v červnu 43 dlužníků.

Věková struktura  osob, u kterých bylo povoleno oddlužení, se oproti loňskému pololetí nijak výrazně nezměnila. Hlavní podíl žadatelů s povoleným oddlužením představuje skupina ve věkovém rozpětí 31 – 40 let. Následuje skupina ve věku 41 – 50 let. Nejnižší zastoupení v rámci osob žádajících o oddlužení mají mladí lidé do 30 let a důchodci.

Navyšuje se i výše vymáhaných pohledávek

Oddlužení by mělo pomoci lidem, kteří již jinak nejsou schopni platit své závazky a zničily by je exekuce, kterých je v Česku obrovské množství, navíc se denně navyšují. Vedle rostoucího počtu vyhlášených insolvencí, konkurzů, je pak na místě uvést i to, že se zvyšuje i u vymáhaných pohledávek také jejich výše.

Firmy si tak vzájemně dluží více peněz než v jiných letech.    

„Výše průměrného dluhu po splatnosti se mezi firmami zvýšila. V roce 2012 si firmy u pohledávek do 200 tisíc korun průměrně dlužily 10.986 korun, což je o 1 918 korun více než v roce 2011,“ uvedla už počátkem letošního roku třetí u nás největší inkasní agentura B4B Inkasso (agentura zabývající se vymáháním pohledávek, pozn. red.). Údaje vycházely z takřka 18 tisíc případů, které firma v této kategorii vloni 2012 řešila.

S chudobou se Češi mnohdy perou, i když nejsou v insolvenci nebo bankrotu

I když nemusí lidé řešit dopady insolvence či konkurzu firmy a už vůbec ne třeba ani vlastní předlužení, exekuce a osobní bankroty, na hranici bídy v Česku žije i skoro pětina lidí, která je zaměstnaná. Ukazuje se, že „mít práci“ už nemusí být nejlepší zárukou, jak se bídě a chudobě vyhnout. Jak upozornil před několika dny deník Právo, téměř pětině českých zaměstnanců (18,2 procenta), kteří pracují a nejsou registrováni na úřadech práce, výplata na pokrytí životních nákladů nestačí. Patří tak podle metodiky Eurostatu mezi ty, jejichž mzda nedosahuje 14,5 tisíce hrubého měsíčně a jsou ohroženi chudobou. To, že nejde o specifikum jen naší republiky, dokazuje to, že v Evropě se už pro takové lidi razí nové označení – working poverty neboli chudí pracující.

Společnost Creditreform sleduje insolvenční rejstřík permanentně a své pravidelné analýzy o vývoji insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let. Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Creditreform je přímo zastoupen v 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček a zaměstnává 4 500 pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…