Ti, kterým jde o peníze: Schwarzenberg jasně vede. Nevěřte opaku

16.01.2013 18:17

K roli favorita na vítězství ve druhém kole prezidentské volby se zatím nehlásí ani jeden z kandidátů. Může to být i taktikou, protože čeští voliči favorizovaného uchazeče docela s chutí potopí, o čemž se přesvědčil expremiér Jan Fischer. Podle sociologa Oldřicha Zajíce mohou volební týmy tím, že ze svého kandidáta neudělají favorita, aktivizovat jeho stoupence.

Ti, kterým jde o peníze: Schwarzenberg jasně vede. Nevěřte opaku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Při vyrovnanosti obou kandidátů na úřad hlavy státu se v kampani pro druhé kolo může vyplatit hrát si na toho o něco slabšího. „Na příkladu Jana Fischera se ukázalo, jak je nevýhodné být favoritem, protože Češi spíš straní těm slabším. To není jako ve Spojených státech nebo ve Velké Británii, kde je důležité být favoritem, u nás to je úplně obráceně,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Daniel Köppl, bývalý šéfredaktor týdeníku Marketing&Media.

Této taktiky se nedlouho po prvním kole chytil volební tým Karla Schwarzenberga. Převládající mínění o tom, že má jejich kandidát pro finálový duel s Milošem Zemanem větší naději na úspěch, se pokusil poopravit úterní informací uveřejněnou v Hospodářských novinách, tedy deníku, který je ministru zahraničí nakloněn. Podle ní ukázala interní analýza před druhým kolem, že Karel Schwarzenberg průběžně prohrává 46:54 procentům.

Fischer jako favorit v prvním kole pohořel

Tento zveřejněný údaj totiž může volebnímu týmu Karla Schwarzenberga posloužit jako motivační faktor. „Pokud volební týmy ze svého kandidáta nedělají favorita, tak tím aktivují jeho stoupence. Zejména mladí voliči mohou reagovat na určité výzvy, na určitou spontánnost, určité alarmy tohoto charakteru, a proto na ně mohou volební týmy v tomto ohledu vsadit,“ připouští pro ParlamentníListy.cz sociolog Oldřich Zajíc, ředitel agentury SANEP.

Právě SANEP se ze všech agentur nejvíc přiblížil v odhadu volebních zisků všech čtyř prvních kandidátů dosaženým výsledkům a úplně přesně trefil 16,4 procenta Jana Fischera, jemuž ostatní agentury přisuzovaly přes 20 procent a většina z nich i vítězství. „Z toho může vycházet úvaha, že favorit neuspěje. Druhé kolo může dopadnout stejně, že když se bude favorizovat jeden, tak to může hovořit ve prospěch druhého z kandidátů,“ podotýká Oldřich Zajíc.

Sázkové kanceláře netaktizují a na Hradě vidí předsedu TOP 09

Čísla z údajné interní analýzy jsou o to překvapivější, že výrazně kontrastují s kurzy sázkových kanceláří. Ty pro první kolo favorizovaly Miloše Zemana, který ho také vyhrál, ale pro druhé se hned po vyhlášení výsledků prvního kola přiklonily, a to dost výrazně, na stranu Karla Schwarzenberga. Čtyři největší domácí sázkové společnosti na jeho výhru vypsaly kurzy s minimálním rozpětím od 1,45 do 1,48. Na to, že se hlavou státu stane Miloš Zeman, stanovily kurzy od 2,35 do 2,45.

„Sázkové kanceláře netaktizují, ty chtějí vydělat. Situaci zpravidla analyzují v daný moment. Kurzy mění podle toho, jak čtou informace. A čtou je poměrně velice přesně tak, jak nálady ve společnosti u voličů eskalují,“ konstatuje ředitel SANEP Oldřich Zajíc s tím, že ve dnech zbývajících do druhého kola prezidentské volby bude hrát roli každá informace, každý výrok a i to, jak budou média hodnotit kandidáty a jaká bude den před volbami nálada ve společnosti.

Dejte si nálepku „Volím Karla“ a hurá k volbám

„Politologové hovoří o tom, že na straně Miloše Zemana stojí skupina velice zodpovědných voličů, kteří k volbám půjdou. A tak není divu, že ve druhém táboře zní apel: ´Těsně zaostáváme, tak se na to nevykašlete a jděte volit. Dejte si nálepku a hurá k volbám.´ Je to apel na skupinu, která má nejméně informací, která se nechá strhnout davem nebo společenským tónem,“ míní sociolog.

Aktivizovat se snaží příznivce Karla Schwarzenberga jeho volební tým i na sociálních sítích, kde už takhle dominoval. Objevují se tam výzvy k pomoci v kampani předsedy TOP 09 a zdůrazňuje se, že nic není rozhodnuto. „Ještě není vyhráno! Očekáváme těsný výsledek, který bude záviset zejména na volební účasti. A to nejen těch, kteří Karla Schwarzenberga volili v prvním kole, ale i těch, kteří podpořili ostatní kandidáty, či se volby neúčastnili vůbec. Moc nám pomůže, pokud se do kampaně zapojíte,“ mobilizuje Schwarzenbergův tábor na Facebooku.

Zemanovi by mohl pomoci jen zázrak

Do boje vytáhnou i Gazdíkovi Starostové. Ti by měli především v moravských obcích přesvědčovat tamní obyvatele, že správnou volbou je dát hlas Karlu Schwarzenbergovi. „Ten souboj, jak byl deklarován, že se pan Schwarzenberg vydá na Moravu a pan Zeman po internetu, může být i kontraproduktivní. Je to až hysterie, jakou taktiku zvolit a co na voliče ještě vymyslet,“ říká pro ParlamentníListy.cz sociolog Oldřich Zajíc.

Možná však jsou hysterie a mobilizace už zbytečné. Ekonomický publicista Miroslav Motejlek píše na svém webu motejlek.com, že jen zázrak by mohl Miloši Zemanovi pomoci k vítězství. „Hlasy dostane jenom od tradičních příznivců ODS, Bobošíkové, komunistů a pár voličů ČSSD. To na ministra zahraničí stačit nebude. Ani náhodou,“ nepochybuje Miroslav Motejlek o triumfu Karla Schwarzenberga.

Velkým vítězem prezidentských voleb bude Kalousek

„Velkým vítězem prezidentských voleb bude Miroslav Kalousek, autor a majitel projektu TOP 09. Kalousek nejprve zmanipuloval stárnoucího, ale populárního Karla, následně naivní a vesměs velmi slušné starosty. Jako ministr financí nejenže vládne státní pokladně a trvale si dělá dobrý den z premiéra Petra Nečase, ale spravuje majetky státu typu ČEZ. Nyní bude mít ještě prezidenta se všemi jeho pravomocemi,“ připomíná publicista, že nejsou tak úplně malé, jak by se mohlo zdát. A tomu, že by se Schwarzenberg z vlivu Kalouska vymanil, nevěří ani za mák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…