Tlustý drsně k Ukrajině: Jsem zvědav, kdo demonstrantům oznámí, že umírali marně

28.02.2014 11:43

Bývalý šéf Ministerstva financí Vlastimil Tlustý se rozsáhle rozepsal o tom, čeho je dobré si všímat při posuzování všeho, co se odehrává na Ukrajině. Upozornil mimo jiné nejen na to, že budou Ukrajinci zklamaní, pokud se dostanou do EU, ale také na to, že má Evropská unie konečně nepřítele.

Tlustý drsně k Ukrajině: Jsem zvědav, kdo demonstrantům oznámí, že umírali marně
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

„Na celé záplavě informací a komentářů o Ukrajině je možná nejzajímavější to, o čem se moc nepíše. Je to hned několik přehlížených faktorů, které však hrají velmi důležitou roli,“ uvedl Vlastimil Tlustý pro server Divnej svět ve svém komentáři. A zmiňované přehlížené faktory specifikoval a upřesnil i pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj je pozoruhodné vidět, jak si nyní europolitici libují, že mají konečně opět svého nepřítele. „Rétorika evropských politiků vůči Rusku se radikálně přiostřovala už od začátku finanční krize, ale teď je z ní už cítit skutečnou ideologicky zavilou nenávist. Asi jen hodně prostí lidé by uvěřili, že je to jen náhodná časová shoda. Evropští lídři se totiž chovají úplně stejně jako všichni špatní, populističtí politici: Jakmile se vyskytnou vážnější vnitřní problémy, ihned napnou síly, aby od nich odvrátili pozornost lidí k nějakému vnějšímu nepříteli. A čím více přibývá problémů, tím horší a nebezpečnější musí nepřítel být,“ pokračoval dále Tlustý.

Jak dodal, v duchu známých strategických scénářů, je pak zlobu lidu nutné napřít proti zákeřnému nepříteli. „K čemuž jsou vždycky po ruce ti nejužitečnější idioti. Stačí jim říct pár jejich milovaných ideologických frází, například práva homosexuálů nebo ‚zlý Putin‘ a poslušně zasliní a jedou jako dobře natažená motorová myš. A jak známo, užiteční idioti jsou vždy následováni médii,“ shrnul první faktor dění na východ od nás, o kterém se nemluví, ekonom, který stál i v nejvyšších patrech české politiky.

Budou Ukrajinci ochotni pracovat za necelou polovinu obvyklé mzdy v Evropě?

Vlastimil Tlustý si pak všímá ale i toho, že Ukrajinci, pracující v zahraničí, jsou už nyní prakticky ve všech státech Evropské unie. (V ČR jich legálně žije a pracuje 160 tisíc, v celé Evropě několik milionů.) Pocházejí totiž zejména z chudších, západních oblastí Ukrajiny. „Skoro každá rodina tam má někoho venku, kdo jim posílá peníze a za kým se touží vydat - vyměnit srub na ukrajinském venkově za standardní byt v Evropské unii. A to vše díky ochotě pracovat za necelou polovinu v Evropě obvyklé mzdy. To je obrovská síla, která žene vpřed lidi ze západní Ukrajiny. Chtějí evropské občanství, chtějí Schengen, chtějí mít možnost žít a pracovat kdekoli a věří, že jim to bude rychle splněno. Těší se na to dvě desítky let a mimo jiné proto také tak vyletěli, když se zdálo, že se jim jejich sen po odmítnutí asociační dohody vzdaluje. Pokud by se ale podívali třeba jen na naši, českou zkušenost, došlo by jim, že rychle to rozhodně nebude,“ konstatoval dál pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý.  

Slovní krasocviky naší nové vlády ani nás nespasí

V souvislosti s vývojem událostí na Ukrajině a očekáváním tamních občanů v rychlou pozitivní změnu pak přešel Tlustý i do českých poměrů.

„Vždyť u nás již uplynulo 25 let od revoluce, která změnila poměry, a lze konstatovat, že ani s touto novou vládou nás nečeká žádná rychlá změna směrem k lepšímu. I když to ve slovních krasocvicích mnohých současných vládních politiků zaznívá, radikální ekonomický obrat je nereálný. Stačí se jen podívat na plány a deficity vládního kabinetu," upřesnil pro ParlamentníListy.cz ekonom a exministr financí.

A vyjmenoval, že na sto miliard ročního deficitu, o kterém se nyní již ví a přiznává se, je třeba počítat též s tím, že i důchody, sociální dávky a další záležitosti představují výdaje v řádech desítek miliard korun. „To vše nasvědčuje tomu, že se deficit i v dalších letech bude prohlubovat, zadlužení bude pokračovat. Stačí jen nahlédnout do účtů některých státních institucí či zdravotních pojišťoven a zjistit, s jakým a kolikadenním skluzem jsou schopny splácet své závazky," řekl dál Vlastimil Tlustý. A vrátil se pak ještě k Ukrajině. Kde - stejně jako pro naše občany - přijde s velkou pravděpodobností rychlé vystřízlivění.

Přiznal, že je i docela zvědavý, co se veřejnost dozví z Bruselu, až tam někomu dojde, že právě o to, aby si Ukrajinci ekonomicky vstupem do EU polepšili, šlo mnoha lidem na Majdanu.

Jsem zvědavý, kdo z Bruselu to demonstrantům oznámí, že umírali za změny, které hned tak nepříjdou

„Počkám si, kdo bude mít odvahu těm demonstrantům popravdě říct, že je jako rovnoprávné občany Evropy ještě hodně, hodně dlouho nikdo nebude chtít. Že si budou muset ještě dlouho počkat, možná i dalších dvacet let. Neumím si představit, co si budou myslet a co budou dělat lidé, kterým za tento sen zemřeli jejich blízcí a kamarádi. Třeba se dočkáme dalšího Majdanu, tentokrát nikoli v Kyjevě, ale v Bruselu,“ vyslovil obavy exministr financí a jedna z hlavních postav ODS.

Z toho všeho usuzuje, že je více než jisté, že Ukrajinu čeká velká a opět možná i vášnivá deziluze. Stejně jako k ní došlo i v České republice.  

„Zakrátko se ukáže, jak vlastně mysleli europolitici všechny ty své sliby vážně. Protože vypouštět z úst slova, to umí každý, ale naplnit je potom činy, to je evropské slabé místo,“ shrnul Tlustý.

Dodal ještě, že všechno na Ukrajině podle něj směřuje k rozdělení. Je třeba tedy prý jí a všem jejím občanům popřát, aby to zvládli sametově jako rozvod Československa a ne občanskými válkami jako probíhal rozvod Jugoslávie.

„Riziko, že tam akce začnou vyvolávat další reakce a následně celý jejich řetěz, je vysoké. Důsledky toho, co by se mohlo rozhořet, snad ani nedomýšlet. Tak jen musíme věřit tomu, že se vše bude vyvíjet tou poklidnější formou," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…