To bude Okamuru bolet: Vidím z ODS ho srovnal se svým papouškem

10.01.2013 19:22

Tomio Okamura po zamítavém rozhodnutí Ústavního soudu kritizoval jeho práci. Například řekl, že soud pouze papouškuje ministerstvo vnitra a rozdělil kandidáty na prezidenta na privilegované a neprivilegované. Politici ODS a ČSSD se však k jeho výrokům nestaví příliš souhlasně.

To bude Okamuru bolet: Vidím z ODS ho srovnal se svým papouškem
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Senátor Tomio Okamura neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností na přímou volbu prezidenta. Následně toto rozhodnutí okomentoval jako nelogické a verdikt soudců jako lživý. "Moje práva byla poškozena tím, že se nikdo nenamáhal a dodnes nenamáhá pravost podpisů ověřit,“ stěžoval si Okamura na brífinku.

„Pan senátor Okamura je zcela zjevně rozhodnut k sobě připoutat pozornost. Dosvědčuje to jeho chování v posledním měsíci,“ uvedl poslanec Marek Benda (ODS) pro ParlamentníListy.cz.

Okamura se však pustil i do budoucího prezidenta a senátorů. „Ústavní soudci se zjevně rozhodli nenaštvat budoucího prezidenta, který sedm z nich bude letos znovu navrhovat do funkce na další desetileté období, a ani politiky, kteří je budou v Senátu volit,“ uvedl ve svém projevu.

„Ačkoliv ne vždy s ÚS souhlasím, věřím, že ÚS rozhodl podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ myslí si však Benda.

Podobně kritický je i místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím. „To jsou argumenty pana Okamury a žádný soudný člověk tohle nemůže komentovat,“ řekl. „Já mám papouška, ten se jmenuje Olda a má větší soudnost než pan Okamura,“ dodal v žertu.

„S politováním musím konstatovat, že pan Tomio Okamura zcela opouští realitu,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz i poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. Podle něj si Okamura neuvědomuje, že ÚS neposuzoval jeho problém z věcného hlediska, ale z ústavního. A nic protiústavního jednoduše neshledal.

„Mně už se to zdá mimo realitu,“ dodal Křeček, kterého prezident Václav Klaus navrhl na zástupce ombudsmana. Na Okamurovy obavy, že soud tak rozhodoval ze strachu ze senátorů a budoucího prezidenta, odpověděl jasně: „Zůstalo tam devět dalších kandidátů.“ Soud odmítl pouze jeho stížnost, přitom nikdo neví, kdo bude prezidentem. „Tohle s tím nemá nic společného,“ dodal.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek považuje Okamurovy argumenty za silové a emoční. „Kritika pana Okamury neodpovídá skutečnosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Připustil však, že prováděcí zákon není dokonalý, on sám by například upravil sankce za nečisté financování kampaně či některé časové termíny.

„Bylo mi jasné, že ten zákon se musí vylepšit,“ vzpomínal. Ovšem takové chyby, aby byl prohlášen za neústavní, prý neobsahuje. Naopak tato slova považuje spíše za extrémní. „Není to otázka privilegovaných a neprivilegovaných kandidátů,“ odmítl jiné Okamurovy argumenty s tím, že kandidát jednoduše musí mít podporu lidu nebo poslanců a senátorů, které však občané volí. S voláním po kontrole podpisů ale souhlasí, což by uvítal i samotný Ústavní soud.

Během brífinku hovořila i Okamurova advokátka Klára Samková, která naznačila, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva. „Běžte, ale pěšky,“ vzkázal jim senátor za ODS Jaroslav Kubera. „Štrasburk je na tom podobně, vzal si toho moc na krk. To bude Okamura dřív v penzi,“ dodal.

On sám byl ještě před schválením velkým kritikem přímé volby prezidenta. „Okamura má pravdu v tom, že ten zákon je špatně napsaný. A všichni to věděli, v Senátu to nebylo žádné tajemství,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Upozornil však na situaci, jaká prý nastane, až skončí volby: neúspěšní kandidáti se budou také obracet na Ústavní soud se svými stížnostmi. „Střeliva budou mít mraky,“ myslí si Kubera a poukázal například na „čistočisté financování kampaní“.

Poslanec ODS Boris Šťastný poukazuje na to, že Okamura je navíc i senátor, tedy vrcholný politik. Ten by ale podle něj neměl hodnotit ani prezidentskou amnestii, kterou mimo jiné také Okamura kritizoval. „Úplně stejně se musíme chovat v případě respektování soudu. Žádný politik nemá toto rozhodnutí hodnotit či komentovat,“ míní Šťastný.

„Dneska se mu nelíbí, že ÚS rozhodl proti jeho osobě. Zítra bude kritizovat kdekoho,“ říká poslanec. „Jestli se všichni budou chovat jako Okamura, systém se rozpadne,“ upozornil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…