To bude něco: Moravec dnes hostí spolubojovníka Miroslava Sládka

27.09.2012 13:06

Veřejnoprávní televize poprvé umožní, aby v rámci předvolebních debat vystoupil člen Dělnické strany sociální spravedlnosti, která je nástupkyní rozpuštěné Dělnické strany. Zastupovat ji bude místopředseda Petr Kotáb, jenž byl několik let členem Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa vedeného Miroslavem Sládkem.

To bude něco: Moravec dnes hostí spolubojovníka Miroslava Sládka
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Libereckého kraje

Za prolomené tabu lze považovat účast zástupce Dělnické strany sociální spravedlnosti v pořadu Otázky Václava Moravce speciál, který před krajskými volbami zavítá tentokrát na Ústecko. Dosud bylo vystoupení člena DSSS v takovémto typu pořadu nepředstavitelné, ale předvolební průzkum, který pro Českou televizi zpracovaly agentury STEM/MARK a SC&C, zajistil této straně pozvánku do krajského předvolebního studia.

„Ze svého občanského hlediska to hodnotím jako odpudivé, ale to je tak to jediné, co s tím člověk může udělat. Chtít, aby se zadržel kandídát Dělnické strany před studiem, tím se situace nevyřeší, naopak bude ještě eskalovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz v nadsázce politolog Lukáš Jelínek, jenž podporu pro DSSS vnímá jako důsledek toho, že politická reprezentace, ať už na Ústecku nebo  celorepublikově, se důsledně nevěnuje tématům, na nichž extremisté vyrůstají.

Prezentaci DSSS umožní velmi pochybný průzkum

„Já průzkumům pro Českou televizi vůbec nevěřím. My jsme před posledními parlamentními volbami v Ústeckém kraji vůbec nebyli pozváni do televize a nakonec jsme tam měli více než pět procent. Je to hrubá manipulace s veřejným míněním. Další věc je, že Česká televize nyní na základě velmi pochybného průzkumu umožní prezentaci této politické straně na obrazovce,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková.

„Pokud zmanipulované průzkumy dovedou na veřejnoprávní televizi stranu s tímto programem, je to zodpovědnost těch, kteří ty průzkumy zadávají, kteří ty průzkumy publikují a kteří na základě takto velmi nevěrohodných průzkumů pouštějí politické strany na obrazovku,“ tvrdí Jana Bobošíková. Ve své bývalé pozici moderátorky diskusních pořadů by se ale střetu s kontroverzním politikem vůbec neobávala. „Kvalifikovaný moderátor si musí ve studiu poradit s každým hostem. Říkám kvalifikovaný moderátor, a tím říkám vše,“ dodává předsedkyně Suverenity.

Na oficiálních fórech se nelze chovat jako na mítincích

„Je otázka, jaký styl debaty se zástupce DSSS pokusí nastavit. Jednak tam může vnášet skutečně extremistické pohledy, ale stejně tak se může prezentovat jako uhlazený politik, který se neliší od ostatních. Předseda Tomáš Vandas je mnohem kvalifikovanější pro vystupování na veřejnosti  nebo v médiích, ale tím nechci bagatelizovat jejich krajského lídra ani tím nechci říct, že by to nebezpečí bylo o něco menší,“ podotýká Lukáš Jelínek.

„Z toho, že stranu vede pan Vandas, je zřejmé, že si DSSS uvědomuje, že potřebuje ve svém čele člověka, který nosí oblek, který mluví spisovně, zdvořile a minimálně na oficiálních fórech se chová jako vychovaný člověk. Nemluvím teď o náměstích, o mítincích, demonstracích a pochodech, to je samozřejmě jiná účelová situace,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Házení předmětů po dalších účastnících se snad konat nebude

Poukazuje na to, že se DSSS snaží dávat na vědomí, že je to civilizovaná strana, což neznamená nutně, že tomu tak je, ale pokouší se o to. „Takže já předpokládám, že její zástupce v dnešní debatě nebude házet po ostatních účastnících žádné předměty, nebude je žádným způsobem urážet, ale spíš se bude snažit chovat jako každý jiný politik z každé jiné strany,“ myslí si Petr Žantovský.

Zároveň se neobává, že by se debata zvrhla tak, že by zástupce DSSS ostatním hlasitě skákal do řeči nebo sám naopak vedl dlouhé monology. „Od toho tam je moderátor, aby moderoval a nečekal, až se jednotliví zástupci vypovídají, to jistě pan Moravec nedělá. Ten se snaží debatu usměrňovat, takže dnešní vysílání bude i zkouškou profesionality pana Moravce,“ uvádí Petr Žantovský.

Pro veřejnost může jít o červený maják, který varovně zabliká

Reprezentantem DSSS v pořadu bude její místopředseda Petr Kotáb, jenž byl už na ustavujícím sjezdu Dělnické strany začátkem roku 2003 zvolen do jejího předsednictva. Předtím byl několik let členem Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa, kde zastával funkci předsedy krajské organizace v Ústeckém kraji. Jako člen této strany Miroslava Sládka působil v letech 1998 až 2002 jako člen zastupitelstva v Kadani.

Právě kvůli republikánům připomíná politolog Lukáš Jelínek, že krajní pravici už jsme ve sněmovně měli. „V tuto chvíli máme pořád ještě šanci zareagovat včasněji než v případě republikánů, které jsme si museli ve sněmovně vytrpět, zatímco teď je šance ještě tomu zamezit. Možná právě účast zástupce DSSS v televizním vysílání zafunguje jako červený maják, který zabliká, že je skutečně třeba s tím něco dělat, než se stanou tito lidé pravidelnými účastníky takovýchto televizních debat a veřejného diskurzu,“ domnívá se Lukáš Jelínek.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…