To je revoluce, teď to nevzdáme. Slovenské politiky čeká peklo

01.02.2012 16:18

Něžná revoluce neskončila – dokončeme ji. To je jedna z výzev, které se objevují na sociální síti mezi lidmi, kteří vyjadřují podporu slovenským protestům směřovaným proti korupčním aférám v nejvyšší politice. Vypadá to, že kvůli korupci v pátek vyjdou do ulic tisíce Slováků. Ačkoli v Česku je korupčních afér také nepočítaně, zatím se nikdy takovýmto ostrým způsobem semknout a vyjádřit svoji nemilost, lidem nepodařilo.

To je revoluce, teď to nevzdáme. Slovenské politiky čeká peklo
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Lednová Bratislava, tisíce lidí vyšly do ulic v protestu proti politikům

Slovenská korupční megakauza Gorila, která je už týdny u sousedů tématem číslo jedna, vyburcovala do dosud nebývalé míry i apatické Slováky. Po prvním protestu, kterého se zúčastnily asi dva tisíce lidí, se napříč zemí organizuje dalších minimálně sedm protestů. Téměř všechny mají společné datum - pátek 3. února. Pokud se dá vycházet i z informací na sociální síti, pak by tyto protesty mohly přesáhnout i hranice Slovenska a namířit do Čech. V Brně by se totiž proti korupční kauze Gorila mělo protestovat taktéž. V jakém množštví lidí, však nikdo zatím neví a nechce ani odhadovat. Zdá se totiž, že Češi mají k podobným rebéliím zcela jiný postoj a skoro se někdy zdá, že na běžné korupční kauzy, které vycházejí jedna po druhé na veřejnost, už reagují jen stále stoupající frustrací.

Přitom to, že bojovná nálada ze Slováků po několika dnech od pátečního protestu nevyprchala, se potvrdilo v úterý ve slovenském parlamentu, kde bylo velmi horko. O rozruch se postaraly hned dvě skupiny aktivistů. Zasahovat nakonec musela parlamentní ochranka. Po poslancích  byly házeny papíry. To ve své podstatě bylo příjemnější než během pátku, kdy na budovu parlamentu házeli demonstrující vajíčka, která ještě v úterý ostraňovalo hned několik lidí. Jak se ukázalo, odstranění bylo poměrně náročné, nedalo se zvládnout během jednoho dne a několika hodin – spolu s rozbitým oknem ve slovenském parlamentu si tak páteční protest  vyžádal náklady několika tisíc euro.

Z parlamentu byli vyneseni násilím místní ochrankou

Podle informací slovenských médií byl mezi aktivisty v parlamentu v úterý například i Robert Mihály. Chtěl prý vyjádřit nesouhlas ve spojitosti s kauzou Gorila a špinavými praktikami na slovenské politické scéně. Na balkóně proto vyvěsil transparent.

"Přišli jsme vyzvat poslance, aby konali. Přišli jsme vyjádřit zhnusení nad tím, jak z našeho státu udělali banánovou republiku. Chceme, aby byla vyvozená trestněprávní zodpovědnost všech lidí uvedených ve spise, kteří svým mlčením jen potvrzují svoji vinu," reagovala na dotaz místních médií také jedna z účastnic, Alena Krempaská. Celou akci si přitom aktivisté natáčeli na kameru.

Několik příslušníků ochranky poté upozornilo aktivisty, aby odešli z budovy. Ti však reagovali se slovy, že zasedání parlamentu je veřejné, nenarušují svým počínáním jeho průběh a ani svým jednáním nijak neovlivňují rozhodování poslanců. Tím pádem dle nich neexistoval legitimní důvod k tomu, aby výzvu poslechli. Na to jeden muž z ochranky zničil a sebral transparent aktivistovi Mihálymu. Následně všechny násilím vynesli z budovy.

Gorila II svolává lidi prostřednictvím sociální sítě. Má mnohatisícovou podporu

Hlavní město Slovenska si chce zopakovat páteční divoký protest. Je nazvaný  "Gorila II" a chce na něj podle Facebooku zatím přijít  kolem 13 tisíc lidí. To je výrazně více, než tomu bylo v minulém týdnu. Chystají se na něj údajně i někteří politici - například Richard Sulík. Otázka je, jak je dav, který se zatím projevuje apoliticky, přijme.

ParlamentníListy.cz již informovaly o tom, že minulý týden to bylo v Bratislavě opravdu divoké. Dav nejprve zaházel nádvoří prezidentského paláce banány, pak zamířil k parlamentu, prolomil policejní zátarasy a "zkrášlil" fasádu Národní rady SR vajíčky.

Jak už bylo uvedeno výše, v pátek se uskuteční protesty nejen v Bratislavě, ale i v dalších slovenských městech. V Žilině chce protestovat zhruba 3100 lidí, ve Zvolenu zatím kolem 1400. V Trenčíně více než 1500, v Košicích přes 4600. Do ulic pak mají vyjít podle serveru Topky.sk Slováci také v Prešově, v počtu 2500 lidí, stejně tak i v Nitře, kde potvrdilo zatím svoji účast na protestu kolem 1300 lidí. Právě dnes - ve středu - je ohlášený poněkud jiný druh protestu v Ružomberku.  Má jít o protestní jízdu autem.

Snahy o dehonestaci odganizátorů demonstrací

Jak už se dalo čekat, i na Slovensku se však objevují lidé, kteří s protesty nesouhlasí a snaží se je jakýmkoli způsobem znevěrohodnit. I s tím však organizátoři akcí, komunikující hlavně prostřednictvím sociální sítě, počítají.

„Přátelé, v posledních dnech se objevily útoky na organizátory PROTESTu GORILA, jejichž cílem je dehonestovat a bagatelizovat naše záměry a myšlenky a zároveň odpoutat pozornost od skutečných problémů. My se však nedáme zastrašit a odradit.  Nadále vytrváme v našich postojích, protože jsme přesvedčení o správnosti a nevyhnutelnosti změn v naší korupcí rozvrácené společnosti. Chceme tímto také vyjádřit naši podporu proti dohodě ACTA, která je jen dalším zasahováním do lidských práv. A jejím cílem je omezovat svobodu projevu na internetu, protože největším problémem je to, že internet je momentálně jediný komunikační kanál, který zatím zaručuje svobodu slova a projevu. Požadujeme, aby vláda SR odmítla podpis takovéto dohody, která je namířená proti běžným občanům,“ píší organizátoři protestů na Facebooku.

A zároveň ještě vyjadřují podporu hnutí ANONYMOUS, jenž útoky na stránky vlády, finančních skupin poukazuje na politicko-finanční skupiny, které prý rozkrádají, co většina Slováků budovala po desetiletí.

Hit o gorile a detektor lži

Organizátoři protestu „Gorila II“ také žádají premiérku Ivetu Radičovou, aby okamžitě odvolala Mikuláše Dzurindu z postu šéfa diplomacie, Ivana Mikloše z postu ministra financí a Rudolfa Chmela z postu místopředsedy vlády.

Odstoupit by měli však prý i další nominanti ve státních podnicíh, kteří jsou spojení s touto kauzou. Kandidáti, jejichž jména jsou uvedená ve spisech Gorila, by měli opustit navíc i předvolební kandidátky stran. Jedinou možností, kterou protestující jsou ochotni připustit, aby se mohli ministři a politici udržet na svých pozicích, je údajně pouze úspěšné absolvování vyšetření těchto osob na detektoru lži. I to vše vyvolává snahy o posun konání voleb, které by se měly konat nyní na jaře.

Stejně jako v Česku, i takto vážné události se stávají inspirací pro některé umělce a hudebníky. Proto v těchto dnech vznikla písnička, která se stala hitem - Gorilí song o bláznovi Lipšicovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…