To tu ještě nebylo: Budou vymáhat dluhy, ale jinak. Mile

01.02.2012 7:56

Budou vymáhat dluhy, ale ponechají dlužníkům jejich důstojnost. Vymáhání má být totiž v přátelském a empatickém duchu, protože dluhy jsou nedílnou součástí kapitalismu. Na český a slovenský trh s vymáháním pohledávek zamířili Poláci. Se svým – jak říkají průlomovým – stylem slaví prý jak ve své vlasti, tak už i v Rumunsku velké úspěchy. V Česku jim však budou ke zcela přátelskému vymáhání dluhů přece jen trochu bránit některé zákony.

To tu ještě nebylo: Budou vymáhat dluhy, ale jinak. Mile
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

„Nechceme, aby čeští dlužníci končili u soudů a v rukou exekutorů, kterým zákon umožňuje velké navýšení dluhů. Chceme, aby přistoupili na splátky, jež pro ně nebudou likvidační. Víme totiž, že smírným řešením se dluhy vymáhají snáze,“  to je strategie nové  firmy, jež v Česku začíná vymáhat dluhy a pohledávky. Jde o mezinárodní skupinu KRUK International s.r.o. , působí u nás od začátku prosince loňského roku.

Zatím je jedničkou na trhu s pohledávkami na polských a rumunských trzích, podobné ambice má i v Česku. Nabízí totiž novou kvalitu, partnerský přístup k dlužníkům a firmám a pochopení jejich situace. To jsou prý vlastnosti, kterými se firma vyznačuje. V Česku a na Slovensku zavádí unikátní smírnou strategii, která se již osvědčila na polském a rumunském trhu. Představuje v praxi možnost splatit pohledávky ve formě měsíčních splátek. To přináší tedy smírné řešení dluhového problému.

Krize je příčinou řady dluhů Čechů i Slováků, chtějí jim pomoci

„Český trh je pro nás velmi atraktivní a vidíme tu pro sebe potenciál být v jeho čele,” řekl pro ParlamentníListy.cz Piotr Krupa, předseda představenstva KRUK  S.A. „V souvislosti s hospodářskou krizí je i pro Čechy a Slováky stále těžší hradit ostatní závazky. Narůstá tedy potřeba profesionálních služeb správy pohledávek. Díky vzájemné koordinaci a spolupráci pak mohou věřitelé značně snížit operativní náklady a zároveň zvýšit efektivitu vymáhání pohledávek. Dlužníci a firmy přitom mohou dostat možnost vyřešit dluhový problém smírně a splácet pohledávky v prodlení v měsíčních splátkách přizpůsobených možnostem jejich domácího nebo firemního rozpočtu,” zdůraznil ještě Krupa.

V prosinci, hned v počátku svého působení získala firma v Česku 8 500 pohledávek v hodnotě více než 1 miliardy českých korun od dvou předních bank působících v Česku. Nyní je tato společnost, ve které u nás zatím pracuje zhruba 40 lidí, ve fázi navazování vztahů s obchodními partnery a plánuje svou činnost na českém trhu rozvinout tak rychle jako v Polsku a Rumunsku. Kromě pohledávek spravovaných pro banky, pojišťovny a jiné finanční ústavy se KRUK při vymáhání dluhů chystá podporovat také operátory pevných linek a mobilních telefonů, provozovatele televizních stanic, energetické podniky a jiné subjekty, jejichž dlužníky jsou individuální zákazníci a malé a střední firmy.

Splátky ušité na míru věřitele a přátelské chování - utopie nebo skutečnost?

Novátorství strategie zmiňované nové firmy spočívá hlavně v novém přístupu k inkasování pohledávek, ve kterém je pracovník, zabývající se dluhem, v roli poradce dlužníka, pomáhá mu najít nejlepší řešení, které povede k zaplacení dluhu smírnou dohodou a ve formě splátek přizpůsobených finančním možnostem dlužníka.

„Nikdo na českém trhu nepoužívá tuto smírnou strategii a nevzdělával českou společnost v takovém rozsahu, jako to děláme řadu let v jiných zemích střední Evropy,“  konstatoval Vítězslav Kus, obchodní a marketingový ředitel inkasní (vymahačské) společnosti. A dodal, že právě tuto mezeru chtějí vyplnit aktivitami, založenými na pochopení očekávání a možností dlužníků a normálním lidském přístupu. Jsou si totiž moc dobře vědomi toho, že řada dlužníků se jakékoli komunikace o tom, jak dluhy umořit, obává a  vyhýbá se jí. A to mnohdy hlavně proto, že se obávali toho, že budou okradeni i o zbytky své lidské důstojnosti. To by se prý v případě převzetí pohledávky zmiňovanou firmou stávat nemělo.

Přátelskou formou se dluhy vymáhají úspěšněji a snáz, tlak přináší úspěch jen občas

„Umíme pomoci vymáhat pohledávky ve všech fázích po splatnosti. A nabízíme jim splátky skutečně únosné jejich životní aktuální situaci. Nikdo nenutí dlužníka uhradit vše hned. Je to takový princip poskytované finanční služby, něco jako půjčky, kterou místo věřiteli splácí splátkami dlužník nám. Dlužník – náš klient – za to platí maximálně v té zemi obvyklý úrok,“ vysvětlil dále pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Kus, marketingový ředitel české pobočky inkasní společnosti KRUK. Jak doplnil, z praxe se přesvědčili o tom, že pokud se dluhy vymáhají přátelskou formou, je úspěšnost jejich vymáhání více než 70ti procentní. Když však jiné firmy i exekutoři sázejí na tvrdost a co nejrychlejší vymožení dlužné částky zpět, je úspěšnost vymáhání pouze třetinová – bez ohledu na to, jak těžké je to psychicky pro samotného dlužníka a často i jeho okolí.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz na to, zda – pokud tedy firma nabízí pomoc dlužníkům v různých fázích vymáhání dluhů – je možné se na novou inkasní společnost obrátit i v případě, že je již nařízená exekuce, však Vítězslav Kus odpověděl záporně.

S exekucí Čechům pomoci nemohou. I když v jiných zemích to jde...

„Bohužel, právní normy to umožňují jak v Polsku, tak i Rumunsku, v Česku však nelze připravit exekutory o jejich odměny – proto v naší zemi již v případě rozjeté exekuce pomoci dlužníkům nepůjde. Nutno však dodat, že v případě jakékoli změny zákona jsme okamžitě připraveni svůj přístup změnit. Jak již bylo řečeno – většina dlužníků své dluhy splácet chce, jen neví jak,“ doplnil Kus pro ParlamentníListy.cz. A dodal ještě jeden zajímavý moment – a to ten, že se firma bude v Česku snažit udělat ve vymáhání dluhů důležitý zvrat: - vymáhat dluh co nejrychleji poté, co vznikne a v době, kdy ještě nestačí narůst do závratně vysoké částky.

Nové pravidlo i v Česku? Co nejmenší dluh vymáhat co nejdříve...

Pokud to skutečně tato společnost naplní i v praxi, znamená to pro české dlužníky velký krok dopředu, protože většina českých inkasních agentur včetně exekutorů nechávala dluh – původně často v řádech několika korun – dlouho bez povšimnutí tak, aby za několik let narostl do zajímavější sumy, navýšené navíc ještě o další poplatky za vymáhání. ParlamentníListy.cz (a nejen ony) tak už mnohokrát informovaly o tom, že dluh v řádech stokorun narostl v lepším případě do dluhů v řádech desetitisíců, výjimkou nebyly však ani statisíce. Přitom z této částky věřitel obdržel jen skutečnou částku dluhu, zatímco mnohonásobně vyšší příjem z toho mají jak inkasní (vymahačské) agentury, tak i exekutoři. Je logické, že se cítí velmi poškozeni tím, že by od března měla v tomto směru nastat zásadní změna zákona, jež by odměny u drobných dluhů vymahačům i exekutorům měla snížit.

Ale zpět ke společnosti, jež, pokud dodrží svá prohlášení – bude znamenat možná i jistou revoluci ve vymáhání dluhů v Česku. Ty přitom trápí stále početnější skupinu obyvatelstva.

Dluh není nic, za co by se měl člověk stydět. Jen je třeba ho řešit. Přátelsky to jde lépe

Silnou stránkou KRUKu jsou mnohaleté zkušenosti a unikátní know-how a také to, že činnosti související se správou pohledávek vycházejí ze závěrů sociálních průzkumů zadlužení a názorů dlužníků. Společnost sází pak rovněž na vysokou kvalitu a kulturu obsluhy, která se vzpírá stereotypům často doprovázejícím tuto branži.

„Komunikujeme s dlužníky tak, jak bychom chtěli, aby se jednalo s námi, kdybychom se ocitli v takovéto situaci. To je nejkratší a nejsnazší popis naší strategie. My prostě skutečně pomáháme splácet dluhy,“ říká Krzysztof Różycki, výkonný ředitel firmy. 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…