Tohle prostě smrdí, udeřil Zaorálek po Kalouskově projevu

27.03.2013 12:18

Poslanec a stínový ministr zahraničních věcí za ČSSD Lubomír Zaorálek vystoupil na schůzi Poslanecké sněmovny se svým plamenným projevem k bodu "Zpráva o postupu policie v kauze Opencard". Zaorálek měl především výhrady k tomu, jakým způsobem vládní politici, zejména vedení koaliční TOP 09, kritizovali obvinění pražských radních v této kauze. Podkopávají tím prý důvěru v justici.

Tohle prostě smrdí, udeřil Zaorálek po Kalouskově projevu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na úvod svého projevu požádal všechny své kolegy ve sněmovně, aby slova ministra financí Miroslava Kalouska brali s velkou opatrností, protože ten prý vkládá jiným do úst výroky, které nikdy neřekli. Sám s tím má údajně zkušenosti.

Projev ministra Kalouska, na který Zaorálek reagoval, najdete ZDE

"Já to tady říkám proto, abych objasnil způsob práce pana ministra Kalouska, který opakuje, jak vidíme, úspěšně stále a stále... Nyní svůj styl použil na mého kolegu Jeronýma Tejce a pana poslance Sobotku, o kterých tady stejně jako o mně prohlásil, že tady řekli něco, co se podobalo útoku na policii a justici v souvislosti s kauzou Davida Ratha. Já poučen tím, jak se choval pan ministr v mém případě, bych ho požádal, aby příště podobné výroky tady skutečně doložil, protože já jsem přesvědčen, že v té podobě, jak on to řekl, to nebylo ani jedním z těch pánů řečeno," ohradil se Zaorálek.

Celé Zaorálkovo vystoupení ZDE

Kalousek totiž ve svém předchozím projevu řekl následující: "Děkuji za slovo. Tak pan poslanec Tejc řekl před chvílí zajímavou věc, že od sociálních demokratů jsme nikdy neslyšeli, že by snad zpochybňovali nezávislost a nestrannost policie. Já nevím, jestli je to úmyslná lež nebo skutečně krátká paměť. Ale já myslím, že řada z nás si tady pamatuje, co jste konkrétně vy, pane předsedo Tejci, váš předseda a řada vašich kolegů říkali na adresu policie po zatčení pana doktora Ratha. Jak jste explicitně obviňovali z účelové kriminalizace pouze jedné části politického spektra a říkali jste: Jak to, že nejsou vyšetřováni a zatčeni ti a ti a ti. Já myslím, že to dokážeme najít v otevřených zdrojích. To, co jste říkali tenkrát na adresu policie, a všichni si to pamatujeme." A to Zaorálka vyburcovalo k okamžité reakci.

Kde berou tu jistotu?

Dále se místopředseda ČSSD věnoval vyjádření koaličních stran ke kauze Opencard, ve které policie obvinila pražské radní z uzavírání nevýhodných smluv. Zaorálka především překvapilo, že se premiér Petr Nečas spokojil s ujištěním pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), který k dotčeným smlouvám s firmou Haggues nemá pochybnosti stran správnosti postupu magistrátu.

Vše z dnešní sněmovny ZDE

Kromě toho je pobouřen výroky koalice. "Vy, jako člen vlády, vy, jako představitelé vlády, říkáte, ta policie musí být mimo. Možná proto, že si myslíte, že je zaujatá, že má jiné motivy, že tady máme zase nějakou válku policajtů jako v případě Vlasty Parkanové, ale to by potom bylo zase jenom svědectví toho, že tady něco děláte velice špatně," řekl místopředseda sněmovny.

To přímo smrdí!

"Pokud je to tak, že máte jistotu, že v tomto případě jde o úplně něco jiného, než o řádné stíhání policie, která má důvody a která je také sdělila v desetistránkovém obvinění, které mně určitý smysl dává. Já si myslím, že i pro mě je tam zcela zjevné, v čem je asi ten velký problém. Když to někdo udělá bez výběrového řízení, dostane to anonymní společnost se sídlem v Nizozemí? Chápete to? I na tu dálku cítím, že tohle je podezřelé. Navíc v něčem tak pochybném, jako je kauza Opencard a firma Haguess. Tohle prostě zavání, ne-li dokonce smrdí! Ale vy přesto řeknete, my jsme si jisti," rozohnil se Zaorálek.

Stínový ministr připouští, že není správné, že kauza není řešena od začátku a že tím, kdo "vytvořil ty koleje", byl zřejmě někdo jiný. "Tomu všemu rozumím. Ale domnívám se i z toho, co vím, že v té radě někdo udělal, ať už z jakéhokoliv důvodu, ať jako bílý kůň, z nedbalosti nebo vědomě, to já nevím, podle mě se dopustil hrubých chyb," míní Zaorálek.

To si nemůžete dovolit!

Ačkoliv v celé kauze existuje řada pochybností, vystupování vládních stran a jejich jistota je prý podivná. "Jako vy prostě tím, už samotnou skutečností, že takto vystupujete, shazujete práci policie, že prostě premiér dopředu řekne, že ví, že na tom nic není, že to je v pořádku. To jsou podle mne nedovolené kroky v právním státě. Vy nerespektujete principy oddělení moci! Vy nerespektujete vlastní policii! Vy prostě před lidmi dáváte najevo naprostou nedůvěru v justici v této zemi! To si nemůžete dovolit vůči veřejnosti!" pokračuje v kritice poslanec.

"Vy ručíte za to, že policie v této zemi postupuje podle pravidel a nemůžete ji shazovat ve chvíli, kdy se to týká vás! Kdy se to týká vašich lidí. Já si myslím, že tímto chováním vy vlastně demoralizujete tu společnost. Vy vlastně devastujete toto společenské vědomí. Já jsem tento bod chtěl zařadit proto, aby jsme si tohle ujasnili. Že některé věci se prostě nedělají a nemůže si je dovolit ani premiér ani ministr!" ukončil svůj plamenný projev na schůzi sněmovny Lubomír Zaorálek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…