Tohle z nás dělá korupčníky, odhalil osamocený vrcholný ODSák

04.09.2012 6:16

ANKETA Již delší dobu hovoří někteří občanští demokraté o krizi v ODS. ParlamentníListy.cz oslovily politiky této strany, co si o tom myslí a kdo či co ODS za dobu jejího vládnutí od roku 2006 nejvíce uškodil. Řada předáků ODS ale jakoukoli krizi ve své straně popírá. Někteří se k věci i s ohledem na začínají volební kampaň nechtějí vyjadřovat na veřejnosti.

Tohle z nás dělá korupčníky, odhalil osamocený vrcholný ODSák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Bývalý první místopředseda ODS Pavel Bém v komentáři exkluzivně napsaném pro ParlamentníListy.cz uvedl, že ODS podle něho prožívá nejsložitější a nejkritičtější období ve své historii a ustupuje od svých hodnot. Podle Béma se v ODS táhnou pocity beznaděje, zrady, křivdy, nedůvěry, ostražitosti. Chybu vidí v ustupování koaličním partnerům, ale i v tom, že smrtelné rány dávají členové ODS sami sobě, například nálepkou kmotr.

Poslanec Boris Šťastný zase napsal před časem pro své kolegy pojednání, v němž kritizuje, že ODS odstupuje od svých programových priorit, jako je malý levný stát, nízké daně a ochrana soukromí, a profituje z toho jen TOP 09 Miroslava Kalouska.

Nálada na bodu mrazu

Senátor Jaroslav Kubera v rozhovoru pro Týden uvedl, že nálada mezi občanskými demokraty je na bodu mrazu. Důvodem špatného stavu je podle Kubery zavedený systém, který například vede k tomu, že jsou na kongresech do vedení voleni lidé nikoli podle svých schopností. Rozhoduje prý spíš příslušnost k regionálním bratrstvům.

„Členská základna je naštvaná, tedy kromě těch, kdo jdou do strany z přesvědčení, že něco dostanou - dotace, zakázky. Není jich moc, ale většinou jsou vlivní, hlavně různí podnikatelé. Dřív nebo později řeknou: ´Hele, Ferdo, já jsem taky v ODS a ta moje firma nic moc, tak nám něco dejte,“ řekl Kubera.

V krizi nejsme

Někteří představitelé strany si ale nemyslí, že by byla ODS v krizi. „ODS není v krizi, problémy jsou lokální, ale to není nic nového. Samozřejmě, že ODS platí určitou daň za to, že s výjimkou krátké přestávky je šest let v čele koaliční vlády, ale to není krize. Jsou jen tanečky, které se vždy tančí, když se blíží kongres,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

„O krizi se hovoří v médiích zejména v souvislosti s blížícími se volbami a kongresem ODS,“ smál se místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Co nás nepochybně v posledních letech nejvíce poškodilo, bylo hlasování Vlastimila Tlustého a jeho parťáků a pád vlády. Pevně věřím, že je to dostatečné poučení pro všechny i do následujících dvou let,“ dodal Benda.

Ten tím narážel patrně na to, že by skupina kolem Petra Tluchoře nemusela hlasovat pro zvyšování daní. Tluchoř rovněž kritizuje, že ODS ustupuje od svého programu. Řada členů strany říká, ale že je to od něj jen účelová hra.

Kraje a dotace EU z nás udělali korupčníky

Výrazným kritikem současné politiky ODS je europoslanec Hynek Fajmon. Fajmon není s politikou ODS spokojen ve třech zásadních věcech. První je přímá volba prezidenta a že ODS na ni přistoupila, druhou je zvyšování daní a třetí záležitost, proti které se staví, je současný návrh zákona o vyrovnání s církvemi. Podle něho předseda Petr Nečas neuspěl v tom zásadním, čímž je, aby se preference ODS navrátily znovu zpět zhruba k třiceti procentům.

Podle Fajmona nás navíc historicky zásadně poškodila kombinace vzniku krajů a vstup České republiky do EU spojený s masivním přerozdělováním eurofondů. „Tyto dvě věci poskytly živnou půdu pro růst korupce. ODS nedokázala těmto tendencím včas čelit, a proto přišla o téměř 50 procent své dřívější podpory,“ dodal Fajmon, který tak de facto hovoří o něčem podobném jako Kubera.  

Zahraniční úspěchy ODS

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil se vyjádřil pouze k zahraniční a evropské politice ODS a tam je podle něho nutné slova o krizi odmítnout.

„Ve vládě se nám daří prosazovat eurorealistický kurs, jsme úspěšní v mezinárodních pravicových organizacích – IDU, AECR, i v bilaterální stranické spolupráci. Ve světě jsme viditelní a ví se o nás. Topolánek se přes veškeré zastrašování nebál odejít z Evropské lidové strany (EPP) a Nečas na něj v tomto navázal. Tento krok se nám dlouhodobě zúročí,“ vysvětlil předseda místopředseda europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů, předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů (AECR), a místopředseda Mezinárodní demokratické unie (IDU) Zahradil.

Topolánek nás zmrzačil kmotry

„Krize v ODS žádná není. Strana je v důležitých otázkách jednotná a pevná. Kouřové clony tohoto typu vyvolávají pouze naši konkurenti, kterým by se účelové oslabení ODS před nadcházejícími volbami náramně hodilo do krámu,“ míní vicehejtman Zlínského kraje a šéf ODS v tomto regionu Libor Lukáš.

„Souhlasím s Petrem Nečasem, že Topolánek zmrzačil ODS oslovením ´kmotři´. To nabylo virtuálního rozměru a dnes to používá ve spojení s ODS kdokoli na cokoli. Davida Ratha ani Vlastu Parkanovou nikdo s označením kmotr či kmotra nespojil, ačkoli jejich kauzy jsou daleko závažnější. Za Topolánkovy vlády uschla také třetina Šumavy, což je daň za vládu s Bursíkem, se kterou se nikdy nesmířím,“ vyjádřil se k tomu, co stranu v minulosti poškodilo, senátor Tomáš Jirsa.

„Nicméně strana není v krizi. Má pevnou členskou základnu, konsolidované lídry do voleb. Ale společně s dalšími tradičními stranami čelí obrovskému útoku od miliardářů, kteří chtějí převzít politickou moc v republice. Jejich jména ať si každý dosadí,“ dodal Jirsa.

V krizi je celá politika. Nejde o ideje, ale osobní zájmy

Podle člena Výkonné rady ODS Jana Tesaře je v krizi celá politika, neboť se z ní vytrácejí ideje a mizí rozlišení mezi tím, co je levice a pravice.

„Nás poškozuje naše nepevnost. Deklarujeme nejprve nějaký postoj a pak v rámci koaličních kompromisů prosazujeme něco jiného, a to voliči nechápu. Například vystupujeme proti centralizaci EU, a přesto jsme schválili euroústavu v podobě Lisabonské smlouvy. Slibovali jsme nezvyšovat daně, a teď je zvyšujeme, což prostě pravicové není. Obecně u všech stran je ale problém, že lidé nejdou do politiky s nějakými idejemi, aby něco udělali pro obec, stát či vlast, ale aby získali něco pro sebe. Jedinou cestou, jak z toho ven je, abychom byli čitelní a naplňovali to, co jsme slíbili,“ míní Tesař.

Senátor Karel Šebek by nehovořil o krizi jedné politické strany, nýbrž o krizi důvěry v politické strany obecně. "Na tu bylo zaděláno již v roce 1998 opoziční smlouvou a ještě mnohem dříve definitivou soudců. Pomalá nebo žádná vymahatelnost práva je brzdou společenského rozvoje a mravní bída je zdrojem bídy hospodářské, to říkal už Baťa. Označit v tomto procesu konkrétní viníky by byla jen spekulace. Vina je kolektivní a jmenuje se pasivita většiny," míní senátor.

„Vaše otázka je poněkud kapciózní a navíc přepokládá ochotu tázaného připojit se ve chvíli zahájení předvolební kampaně do krajů a Senátu aktivně k našim kritikům,“ smál se poslanec Aleš Rádl.

„Je jistě celá řada věcí, o kterých je třeba vést debatu, ale asi spíš mezi sebou a v orgánech, které mají kompetenci přijímat konkrétní rozhodnutí. ODS je přes dvacet let jedním z největších politických subjektů v ČR, zná svou odpovědnost a má své mechanismy, jak se vypořádat s jevy, které by vedly k jejímu trvalému poškození,“ dodal poslanec.

Radši neprat prádlo na veřejnosti

Europoslanec Ivo Strejček, který je kritikem zvyšování daní, nechtěl již vnitrostranické spory komentovat. „Myslím, že z téhle debaty o stavu ODS mají šest týdnů před krajskými a senátními volbami největší radost Bohuslav Sobotka z ČSSD a Miroslav Kalousek. Zejména ten se musí smát, až se za břicho popadá. Celostní a zásadní debata o současné ODS patří na sněmy místních, oblastních a regionálních sdružení. Letos na podzim je volební kongres. To je fórum pro řešení tak hlubokých a vážných problémů. Já si se shrnující prezentací svých názorů počkám až tam,“ uvedl Strejček.

Podobně i poslanec David Šeich napsal, že by věci, které ODS poškozují či naopak posilují raději řešil v rámci strany.

A podobným způsobem reagoval i senátor Miroslav Škaloud, který navíc zpochybňuje, že by ODS byla v krizi. „Vždy, když se objeví odlišné názory na nějakou věc v rámci ODS, tak je krize. Pokud výjimečně žádné odlišné názory nejsou, pak jsme zase sekta. Jiný nežli tento černobílý pohled nezaznamenávám. To možná patří ke standardnímu mediálnímu modelu. Asi to zvyšuje pozornost čtenářů. Já bych tuto takzvanou krizi nedramatizoval,“ řekl senátor.

ODS jako výběrčí daní

„Pokud budu mít pocit, že někdo poškozuje ODS, tak se to v první řadě budu snažit uplatnit v orgánech tomu příslušných. Tu možnost mám. Nepovažuji za slušné zkoušet to nejprve přes média, protože tam ta diskuse těžko může probíhat seriózně. I když vím, že takovéto informace jsou pro média požehnáním,“ dodal Škaloud.

Kriticky se před časem k ODS vyjádřil i senátor Jiří Pospíšil. „ODS pod vlivem vládní operativy a řešení rozporů v nesourodé koalici postupně ztrácí svůj směr a stává se jen obhájcem účetních pseudoreforem a výběrčím daní. Na politiku malého státu vzpomínají už jen starci,“ posteskl si senátor.

Před časem kritizoval ústup od pravicových idejí Mirek Topolánek, řada kolegů mu ale opáčila, že vyprázdnění politiky ODS začalo za jeho předsednictví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…