Topka se podle politologů chová divně. Měla by usilovat o předčasné volby

18.06.2013 16:59

POLITOLOGOVÉ Pokud by prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem někoho z ODS a umožnil tak pokračování stávající koalice, určitě by si pohoršil u svých voličů, kteří se rekrutovali především z řad odpůrců této koalice. Pro oslovené politology navíc zůstává záhadou postoj TOP 09 k předčasným volbám, po nichž by se jistě stala lídrem na pravici.

Topka se podle politologů chová divně. Měla by usilovat o předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Od rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, koho jmenuje novým premiérem, se bude odvíjet další politický osud země. Hlava státu se netají tím, že příliš nefandí předčasným volbám. Bez nich se ale do řádného termínu v květnu příštího roku nemůže složit žádná koalice s výjimkou té stávající. Pokud by ji prezident ponechal u moci, jen by premiérem pověřil někoho jiného z ODS než Petra Nečase, pořádně by si to rozlil u svých stoupenců. Na Hrad ho totiž dostaly především hlasy odpůrců nynější koalice.

„Když prezident řekne, že si nepřeje předčasné volby, tak to neznamená, že musí hledat na půdorysu stávající koalice. Počkal bych si na jeho řešení, protože klidně může ustavit vládu, řekněme úřednickou, která nebude na půdorysu této koalice, ale bude vládnout v demisi až do řádných voleb,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe, ředitel New York University v Praze, který přednáší politologii i na Fakultě sociálnich věd Univerzity Karlovy.

Popularita, nebo respektování rozložení sil ve sněmovně

„Prezident Zeman se dosud maximálně snažil rozšiřovat svou neformální moc a posunovat systém spíše k poloprezidentskému. To však byly z ústavního hlediska spíše takové detaily, tohle je první velká zkouška jeho prezidentství. Miloš Zeman si sám musí říct, co pro něj bude prioritou. Jestli se svézt na vlně svých příznivců, nebo přemýšlet o tom, když je ve sněmovně většina 102 či 103 hlasů, zda nerespektovat poměry, které v ní panují,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog z vysoké školy CEVRO Institut.

„Prezident bude nejspíš v prvních krocích testovat, jestli by tu mohla vzniknout nějaká vláda, kterou by měl pod kontrolou spíš on než koaliční smlouva ODS, TOP 09 a LIDEM. Pokud zjistí, že ne, tak zůstanou ve hře už jen dvě možnosti. Buď se domluví současná koalice, dá dohromady 101 poslanců, prezidentovi přinese podpisy i s návrhem na premiéra a on by jí měl v takové situaci vyhovět, nebo se otevře prostor pro vyjednávání stran o předčasných volbách,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek, politolog z Masarykovy demokratické akademie.

Prezident chtěl spojit volby do Evropského parlamentu a do sněmovny

„Miloš Zeman se mimo jiné snaží stavět svou popularitu na nápadu spojit volby do Evropského parlamentu s volbami do sněmovny, což ušetří peníze ze státního rozpočtu. To je podle mě dost líbivé gesto, na které spousta jeho příznivců může slyšet,“ upozorňuje Lukáš Jelínek, že zájem prezidenta na řádném termínu parlamentních voleb má i svůj ekonomický podtón, jímž by mohl Miloš Zeman zdůvodnit, proč pověřuje premiérem zástupce stávající koalice, když se žádná jiná nerýsuje.

Spolu s prezidentem Milošem Zemanem je v tuto chvíli nejsilnějším hráčem na české politické scéně TOP 09. Pokud se totiž rozhodne pro předčasné volby, dá s opozicí pohodlně dohromady ústavní většinu potřebnou pro rozpuštění sněmovny. „Pro TOP 09 jsou předčasné volby výhodnější než vše, co zatím dělá už několik dnů od začátku, co vypukla ta policejní aféra. Pro mě se TOP 09 chová trochu nesrozumitelně a kladu si nejrůznější otázky, proč se tak divně chová,“ zamýšlí se Jiří Pehe.

TOP 09 se chová, jako by byla sama zahnaná do kouta

„V okamžiku, kdy došlo k zatýkání nejbližších spolupracovníků premiéra Petra Nečase a poslanců za ODS, tak měla TOP 09 skvělou příležitost říci, že v tomhle už nemůže pokračovat, že jediným řešením pro ni jsou předčasné volby a byla by nejsilnější stranou na pravici. A proč se chová tímto způsobem, to bude možná stát ještě za nějakou bližší analýzu. Mně se totiž zdá, že se lidé z TOP 09 chovají tak, jako kdyby byli sami něčím přitlačeni v koutě, což my jako veřejnost zatím nevíme,“ upozorňuje Jiří Pehe na záhadné chování politiků TOP 09.

O tom, že pro TOP 09 by byly v jakémkoli případě výhodné předčasné volby, je přesvědčen i Lukáš Jelínek. „Proto se divím, že se k této myšlence strana veřejně ani nepřiklonila. Myslím, že to udělala proto, že nechce, aby na ni padla nějaká spoluodpovědnost za to, že vláda končí. Ale jakmile se jednání s ODS zadrhnou, myslím, že první věc, kterou TOP 09 udělá, že kývne na rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby,“ myslí si politolog.

Pravicoví voliči si předání moci do rukou levice nepřejí

„Nerozbíječ koalice dává smysl, když se jedná ještě o normální politiku, ale ne ve chvíli, kdy je váš koaliční partner obklopen policejními komandy a zatýkají hromadně jeho představitele, exposlance a lobbisty s ním spojené. To by těžko mohl někdo vinit TOP 09 z toho, že je neloajální. Mám takový pocit, že tam hrají roli ještě nějaké další motivy, které se možná časem dozvíme, ale to jednání TOP 09 mi připadá jako nesrozumitelné,“ trvá na svém Jiří Pehe.

V souvislosti s možným pokračováním koalice se spekuluje o tom, že TOP 09 by v čele vlády raději viděla slabší politickou figuru, než je často zmiňovaný Martin Kuba. „Pravicoví voliči si rozhodně nepřejí předčasné volby a předání moci levici. Kdyby teď TOP 09 jen kvůli výběru osoby premiéra ze strany ODS upřednostnila předčasné volby, tak by se jí to určitě nevyplatilo. Nový lídr ODS, podle stanov v tuto chvíli Martin Kuba, by tím určitě získal velký trumf do volebního souboje s TOP 09,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol.

V Kubovi by měla TOP 09 houževnatého soupeře

Mnohem slabší vyjednávací pozici má nyní v koalici ODS, pro níž by předčasné volby mohly být obrovským fiaskem. Necelý rok do řádného termínu by se ale mohla pokusit si u voličů alespoň částečně napravit reputaci při případném pokračování dosavadní koalice. „S jiným lídrem, než je Petr Nečas, by měla šanci přinejmenším se postarat o to, aby ji na pravici TOP 09 v příštích volbách drtivě neporazila. Takový Martin Kuba by pro ni mohl být houževnatým soupeřem,“ poznamenává Lukáš Jelínek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Proto si také myslím, že TOP 09 nechce, aby byl premiérem Martin Kuba. Uvědomuje si totiž, že s Kubou by se mnohem hůře bojovalo o voliče, protože některé jeho záměry při podpoře podnikání a některé jeho marketingové kroky by mohly ohrozit zájmy TOP 09. A ODS, kdyby se teď odřízla od toho, co se dělo za Nečase, by na tom pochopitelně mohla vydělat. Proto jsem přesvědčen, že pro TOP 09 by bylo výhodnější, kdyby volby byly co nejdříve,“ zdůrazňuje Lukáš Jelínek.

Nová tvář vede k velkým změnám v popularitě stran

Bez šance není ODS ani podle Petra Sokola. „Jedna cesta je situace, kdy nastoupí nový lídr, někdo dynamický, neokoukaný, typově třeba Martin Kuba. To často vede k velkým změnám v popularitě politických stran, když nastoupí nový premiér a má velký prostor k prezentaci. Nová tvář hraje velkou roli, protože většina lidí vnímá vládu přes osobu premiéra. Druhou šancí by bylo, pokud by se podařilo sestavit stojedničkovou většinu a prezident Zeman by přesto jmenoval premiérem někoho jiného. Tím by pravicové strany a zejména ODS mohly získat podporu,“ míní Petr Sokol.

A vzpomíná na obrovský propad ČSSD, kdy v čele vlády končil Stanislav Gross, a její obrovské vzepětí za Jiřího Paroubka ve volbách v roce 2006. „Z vládní úrovně můžete udělat hodně změn, takže bych něco podobného nevylučoval. Ale byl by to trochu jiný příběh než příběh pana Paroubka. Ten měl tehdy jasnou parlamentní většinu s komunisty, a nemusel se proto příliš ohlížet na své formální koaliční partnery z KDU-ČSL a Unie svobody. V tom bude role nového premiéra, pokud vzejde z té trojstranné koalice, složitější, protože většina tak jasná nebude,“ říká politolog.

ODS se postavit na nohy už nepodaří

Naopak skeptický je k nápravě reputace ODS u voličů Jiří Pehe. „ODS příliš velkou šanci na zlepšení reputace, i kdyby volby proběhly až v řádném termínu, nemá. Je třeba si uvědomit, že každý takový skandál má svoji dynamiku a ODS bude pod drobnohledem policejních vyšetřovatelů a státních zástupců. Možná začnou i soudy, takže to bude zcela překrývat to, co by ODS pod nějakým novým předsedou dělala politicky. Navíc to, co jsme zažili teď 13. června, bylo jen první kolo. Policie i státní zástupci toho mají určitě víc, takže si myslím, že ODS se postavit na nohy nepodaří,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…