Topolánek promlouvá: Takhle to bylo mezi mnou, Janouškem a Dalíkem

13.12.2012 7:31

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek se nečekaně obsáhle rozpovídal o svých vztazích s kontroverzním pražským podnikatelem Romanem Janouškem. Vlivný zákulisní kamarád jeho stranického rivala Pavla Béma prý ovládal Prahu a řadu ministerstev a ani Topolánek jako předseda vlády neměl sílu s tím cokoliv udělat.

Topolánek promlouvá: Takhle to bylo mezi mnou, Janouškem a Dalíkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Reportér MF DNES Jaroslav Kmenta prý očekával, že rozhovor s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem o Romanu Janouškovi bude velmi krátký. Zcela nečekaně se však bývalý premiér rozpovídal a podal obsáhlé svědectví o zákulisí pražské i celorepublikové ODS.

„Roman Janoušek pro mě byl před pěti lety člověkem, který všude chodil s Pavlem Bémem,“ popisuje Topolánek. Detaily prý nezná, ale fakticky tento podnikatel nejspíš ovládal Prahu, ale i některé celorepublikové organizace. „Měl vliv na Pozemkový fond, Lesy České Republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo dopravy a mnohé další resorty,“ popisuje Topolánek.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

MF DNES k doložení jeho slov přináší obsáhlou „nástěnku“ Janouškových kontaktů na politiky, byznysmeny a úředníky. V jejím čele je Janouškovo „kotě“ Pavel Bém, který MF DNES na její dotaz odpověděl: „Nemám zájem se podílet na Vaší práci, kterou považuji za ultimativní a neprofesionální zlo,“ vzkázal redaktoru Kmentovi.

Zajímavý je Janouškův vztah k bývalému předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Někdejší ekonomický náměstek pražského primátora vykonával svou magistrátní funkci ještě pod primátorem Pavlem Bémem (než si jej Stanislav Gross vytáhl na Ministerstvo pro místní rozvoj), takže velmi pravděpodobně přišel do styku i s jeho kamarádem ze zákulisí. Nyní na dotaz MF DNES na Janouška odpověděl: „Měl byste zalézt a nevyrábět další nesmysly.“ Paroubkův vztah k Janouškovi však naznačil jeho někdejší spolupracovník Jaroslav Tvrdík. „Janoušek se dobře znal s Jiřím Paroubkem. Mezi nimi existoval jakýsi vztah z magistrátu a ten si dál drželi i poté, co Jiří z magistrátu odešel,“ popisuje Tvrdík.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Tu Prahu jsem nikdy nezvládl, vzdychá expremiér

Zlaté časy však Janouškovi začaly v roce 2006, když se ODS dostala k vládě a ovládla řadu ministerstev. Na to vzpomíná i Topolánek, který tehdy z pozice předsedy vlády teoreticky měl být tím „nejvyšším“. „Janoušek byl tehdy prostě všude, kam jste se podíval. Byla doba, že kdybyste snad otevřel i ledničku, tak z ní na vás zamrká Janoušek,“ popisuje tehdejší ministerský předseda.

Základem Janouškovy moci však prý i v té době stále byla Praha. „Já jsem tu Prahu neměl jak kontrolovat,“ vypráví expremiér Topolánek. „Usiloval jsem o to, aby Praha spadala pod pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu. Což se ale nestalo. Já jsem tu Prahu prostě nikdy pořádně nezvládl,“ popisuje smutně Topolánek.

„Janoušek pro mě byl osoba, se kterou jsem se bohužel musel stýkat, pokud jsem chtěl cokoliv řešit v Praze a cokoliv řešit s Bémem. A nijak zvlášť mě to netěšilo,“ ujišťuje. MF DNES vykresluje vztah mezi pražským primátorem a vlivným podnikatelem, který je všeobecně známý z mazlivých oslovení na policejních odposleších. Začal se odvíjet na konci devadesátých let, kdy v Praze začala pomalu stoupat hvězda Pavla Béma.

Původně byl naprosto neznámý podnikatel pouze „kamarádem pana primátora“, pak se však začalo ukazovat, že se bez něj v hlavním městě nerozhodně vůbec nic. Zhruba od roku 2004 se prý Bémovi s Janouškem přezdívalo „Blaničtí rytíři“, protože se často scházeli v Janouškově kanceláři v pasáži Blaník. Později se však přezdívka změnila a od roku 2006 se Janouškovi říkalo podle zloducha ze ságy o Harrym Potterovi „Lord Voldemort“.

Chtěl jsem ho nechat vyšetřit - a přiletěl bumerang

„Pak ale přišel úplně fatální konflikt,“ popisuje Topolánek. „Nastal v momentě, když jsem odmítl Praze vydat akcie Letiště Praha. Tam už potom byla mezi námi naprosto otevřená válka.  Do té doby se jí vždycky podařilo uhasit,“ vzpomíná.

Pak se rozpovídal o praktikách Béma s Janouškem. „Já jsem s tím, jak oni dělali politiku, nikdy nesouhlasil. Oni měli vazby na celý rozhodovací aparát - včetně policie, státního zastupitelství, soudů. Ale to jsou moje spekulace,“ popisuje Topolánek. „Vždycky, když jsem dal pokyn, ať kauzu Janouška někdo vyšetřuje, tak se to vrátilo jako bumerang. Bylo to neprůstřelné,“ tvrdí bývalý ministerský předseda. Jako příklad věci, kterou se snažil nechat vyšetřit a nepodařilo se to, uvedl vztah Janouška k Mostecké uhelné.

Podle Topolánka nemělo smysl řešit nadměrný Janouškův vliv přímo s Pavlem Bémem jakožto oficiálním představitelem Prahy a místní ODS. „To jsem samozřejmě dělal. Ale většinou byl problém v tom, že jsme si s Pavlem šlápli na kuří oko a kluci (míněn Janoušek s Topolánkovým zákulisním vyjednávačem Markem Dalíkem) pak domlouvali, ať na sebe nejsme zlí."

„Bém byl vždycky strašně ambiciózní a fakticky to bylo celou dobu tak, že jsem mu vadil,“ pokračuje Topolánek. „On jenom čekal na příležitost, aby mě poškodil. Mně to bylo jedno, já jsem to nikdy nedělal. Ani vůči Paroubkům, natož vůči vlastním,“ ujišťuje. „A to asi byla moje největší chyba. Můj kamarád Marek Dalík mi vyčítal, že nedělám to, co dělá Petr Nečas. Že se prostě s těmi lidmi nemaže, že dohrává ty souboje. Asi jsem byl moc hodnej,“ zakončil bývalý premiér své vyznání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…