Topolánkovu pohrobkovi Tluchořovi vypálili rybník. Jeho kandidát prohrál

02.02.2012 13:52

EXKLUZIVNĚ Podle všeho to vypadá, že středočeského hejtmana z ČSSD Davida Ratha v podzimních krajských volbách za ODS vyzve ministru zemědělství a předsedovi regionálního sdružení Petru Bendlovi blízký primátor Mladé Boleslavi a místopředseda regionální ODS Raduan Nwelati. Bendlův rival, expředseda poslaneckého klubu ODS a bývalá pravá ruka Mirka Topolánka, Petr Tluchoř, zdá se, oslabuje.

Topolánkovu pohrobkovi Tluchořovi vypálili rybník. Jeho kandidát prohrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

V posledních týdnech probíhaly ve středočeské ODS oblastní sněmy, kde jednotliví kandidáti získávali nominace oblastních sdružení ODS. Nwelatiho podpořily oblastní sněmy v Mladé Boleslavi, Berouně, Kutné Hoře, Rakovníku, v okrese Praha-západ a oblastní rada v Nymburku.

Senátorka Veronika Vrecionová získala nominaci v Mělníku, dále v Kolíně a ve své organizaci – Praze-východ. Exministr zemědělství a místopředseda krajského sdružení Ivan Fuksa získal podporu své domovské organizace v Příbrami a dále v Benešově. Dnes proběhne sněm v Kladně, který bude nejspíš nominovat kladenského primátora Dana Jiránka. O Rathově soupeři rozhodne regionální sněm, který bude v sobotu.

Tluchoř neprosadil svého koně ani ve svém sdružení

Podle všeho se oslabuje pozice Petra Tluchoře, od kterého se „odštípla“ Veronika Vrecionová. Zajímavé je, že pro svého „koně“ Fuksu nezajistil Tluchoř podporu ani svého oblastního sdružení Praha -východ, kde je předsedou. To dalo podporu Veronice Vrecionové, která je místopředsedkyní oblasti.

„Veronika Vrecionová kandiduje v primárkách na hejtmanku proti vůli Petra Tluchoře a ten z toho nemá radost. Na Kladně nejspíš získá nominaci Dan Jiránek, který se ale nejspíš dohodne s Nwelatim, který bude s největší pravděpodobností zvolen kandidátem středočeské ODS na hejtmana,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj ze středočeské ODS.

Tluchořův pád

Mocenský sestup do té doby velmi mocného Petra Tluchoře, který byl blízkým spolupracovníkem expremiéra Mirka Topolánka, začal, když se měl jako předseda poslaneckého klubu podílet společně s Kristýnou Kočí na puči ve Věcech veřejných, kdy se pokoušeli získat z této strany přeběhlíky, kteří by podpořili vytvoření vlády ODS a TOP 09 bez Věcí veřejných.

Tluchořovi posléze vyslovil svou nedůvěru předseda ODS a premiér Petr Nečas a Tluchoř přišel o svůj post předsedy poslaneckého klubu. Ještě před volbou předsedy klubu ho za jeho údajnou roli v puči uvnitř VV kritizovali někteří poslanci ODS, kteří si nebrali servítky a označili Tluchoře za „obludného“.

Puč ve Věcech veřejných a Kristýna Kočí

„Slečnu Kočí zaplaťbůh osobně neznám a na jejím seznamu k ´vopíchání´ jsem naštěstí nebyl, ale Petra (míněno Tluchoře - pozn. redakce) znám osm let, takže to, jak hodnotí pan prezident intelektuální a zdrojové pozadí této současné politické krize, považuji za zcela realistické a v podstatě to vnímám velmi shodně," sdělil před časem ParlamentnímListům.cz středočeský poslanec Aleš Rádl, který tak reagoval na to, že za hlavní viníky vládní krize a puče ve VV označil prezident Václav Klaus duo Kočí-Tluchoř.

„Z příběhu Tluchoř-Kočí jsem hluboce rozčarován. Je pro mne dalším posunutím české politiky do necivilizovaných a nekultivovaných rozměrů. Je koncentrovanou hloupostí naředěnou pučistickou zákeřností,“ řekl tehdy redakci ParlamentníchListů.cz poslanec Pavel Bém. „Je ovšem nad slunce jasnější, že k rozpoutání vládní krize přispěl pakt Kočí-Tluchoř zásadně,“ uvedl europoslanec a člen výkonné rady Ivo Strejček.

Další porážkou Petra Tluchoře bylo, když neuspěl, byť těsně, v kandidatuře na předsedu středočeské ODS a svůj post proti němu ubránil Petr Bendl, který byl před tím jmenován ministrem zemědělství místo silného Tluchořova spojence Ivana Fuksy. Tluchoř neuspěl ani se svým návrhem na loňském kongresu, aby nebyl prodloužen mandát současnému celostátnímu vedení ODS až do doby po krajských volbách.

Na nedávno zveřejněných údajných nahrávkách bývalý poslanec VV Jaroslav Škárka také hovořil o puči ve VV podobně jako před tím Kristýna Kočí v jiné nahrávce.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…