Trafikant a vejminkář z ODS, útočil Moravec. Ministr Kuba hájil megaúřad

09.12.2012 13:32

Plánované slučování resortů průmyslu a obchodu s dopravou je podle ministra průmyslu Martina Kuby správné a nynější situace v koalici mu jen nahrála. V Otázkách Václava Moravce odmítl komentovat, že by novým ministrem dopravy měl být zlínský exhejtman Libor Lukáš, stejně jako to, že si tam ODS dosadí trafikanta či vejminkáře.

Trafikant a vejminkář z ODS, útočil Moravec. Ministr Kuba hájil megaúřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda ODS Martin Kuba

Spojení ministerstva průmyslu a obchodu s resortem dopravy hájil v Otázkách Václava Moravce první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba. Zdůraznil, že nejde o žádné náhlé rozhodnutí, ale o záměr, který je diskutován už léta. Jen k němu za nynější konstelace mezi koaličními stranami nastal ten nejvhodnější čas.

„Nehodlám být superministrem, který by řídil dva resorty,“ upozornil Martin Kuba na to, že během procesu slučování resortů zůstane jen ministrem průmyslu a nad novým šéfem resortu dopravy bude mít jen dohled. Kdo se jím ale stane, je podle něj zcela na uvážení premiéra Petra Nečase, a tak se nechtěl pouštět do komentování žádného jména včetně médii nejčastěji zmiňovaného Libora Lukáše.

Nový šéf dopravy se musí smířit s tím, že politické body nezíská

Na adresu zlínského exhejtmana ale moderátor uvedl, že drtivě prohrál krajského volby, když pod ním jako lídrem ztratila ODS v kraji oproti předchozím volbám 12,5 procenta voličů. „Znamená to, že pozici ministra dopravy na dobu do sloučení jeho resortu s průmyslem obsadí ODS svým neúspěšným politikem, jakýmsi trafikantem ,“ tázal se Václav Moravec, který též likvidované ministerstvo dopravy označil za "vejminek".

První místopředseda ODS Martin Kuba se jal vysvětlovat, co se od nového ministra dopravy očekává. „Typologicky to musí být manažer nebo politik, který ví, co proces spojování dopravy s dalším resortem spolu ponese. Navíc musí být smířený s tím, že do čela ministerstva přichází dělat složitou práci, a to dost nepopulární, která musí být manažersky dobře zvládnuta. A při ní si rozhodně nemůže získávat politické body,“ vylíčil ministr Martin Kuba profil překlenovacího ministra dopravy.

Předseda komunistů by zatleskal, pokud by nešlo o účelovost

„Kdyby z plánovaného sloučení těchto dvou resortů nečouhala účelovost, tak bych si řekl, že vláda konečně začala dělat něco proti rozrůstání byrokracie,“ prohlásil v OVM předseda KSČM Vojtěch Filip, když reagoval na Kubovu obhajobu kroků, které jsou i výslednicí politického handlu mezi ODS a LIDEM a jejich směny obrany za dopravu.

„Nebráním se tomu, aby se zúžila státní správa nebo aby se slučovaly agendy či ministerstva. Jen si myslím, že by se měla vytvořit koncepce, na níž by se ale měly podílet všechny politické strany. V souvislosti s ministerstvem dopravy vnímám jako velký problém jeho obsazení ovládnutí penězovodů,“ připomněl Vojtěch Filip, jakou nálepku získalo ministerstvo dopravy především za šéfování ODS, především Aleše Řebíčka.

První místopředseda ODS by opozici do diskuse o koncepci zapojil

Podle předsedy KSČM by měl premiér Petr Nečas oslovit všechny parlamentní strany, aby se vyjádřily k podobě kompetenčního zákona, který podobu a počty ministerstev upravuje. „Jsem přesvědčen, že konzultace s opozicí musí probíhat. Často se jedná o záležitosti plánované i na dvanáct let dopředu, což trojnásobně přesahuje mandát jednoho ministra, i kdyby v čele úřadu vydržel celé čtyři roky,“ dal Martin Kuba svému kolegovi v diskusi za pravdu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…