Ubožáci pořád blábolí o knížeti či ÚSTRku, říká místopředseda Zemanovy vlády

18.04.2013 10:22

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman zatím na Hradě žádnou významnější chybu neudělal. Nicméně na rozdíl od ubožáků, co blábolí o bábě a dědovi, knížeti či ÚSTRku má lokty a umí je používat. A aféra s ÚSTRkem patří do začínající předvolební pseudokampaně občanských demokratů. Takhle vidí současné politické dění bývalý místopředseda Zemanova kabinetu Egon T. Lánský.

Ubožáci pořád blábolí o knížeti či ÚSTRku, říká místopředseda Zemanovy vlády
Foto: senat.cz
Popisek: Místopředseda Zemanova kabinetu Egon Lánský

Jak hodnotíte dosavadní účinkování Miloše Zemana ve funkci prezidenta?

Zatím nic důležitého nebylo, možná spor o velvyslance. Tam je, myslím, důležité si uvědomit, že to není problém zeměkoule, ale českých zájmů ve světě. Nikoli potřeba dvou dědků – sám jsem také dědek, tak si to slovo dovolím použít i na druhé – producírovat se před českými občany, ani potřeba některých občanů, začít rychle volební kampaň, protože se vše v české politice vyvíjí jinak, než by si přáli. Moc jim to zřejmě neklape a oni se voleb bojí. To si ale měli uvědomit včas a dělat politiku pro Českou republiku a její občany, zachraňovat něco dodatečně je těžké.

Stalo se za tu krátkou dobu něco, co by vám na prezidentovi Zemanovi vyloženě vadilo?

Jsem si vědom, že je otázka o prezidentovi, ale bohužel to souvisí. Demokratická politika se těžko dělá bez demokratů a hlavně bez vůle a schopnosti ji dělat pro toho, kdo si mne zvolil. Ten tvor se jmenuje občan. Zeman se jako prezident zatím ničeho jasně nedemokratického nedopustil a s tím, že je dost egocentrický exhibicionista, mohl každý počítat.

Je prezidentem začátečníkem a předvolební boj mu poskytne hromadu prostoru, i když z Ústavy český prezident žádná velká práva v politice nemá. Má ale lokty a umí je používat, zatímco ubožáci okolo nás jenom blábolí cosi o bábě a dědovi, o knížeti, co údajně má k lidem blíže – nemá - a lidé, ke kterým má údajně blíže, se mohou podívat, pro co ve vládě hlasoval – či o hrůzách, co nás čekají po volbách, protože jen se podívejte, jak ti oranžoví zacházejí s ÚSTRkem a vůbec se vším.

Jak si Zemana pamatujete ve funkci premiéra?

Miloše Zemana si pamatuji mnohem dříve než ze Strakovky. Přemluvil mě, abych mu přišel do Lidového domu dělat mluvčího a poradce. No, nakonec mě ukecal poukazem na nemoc Jirky Kantůrka. Toho jsem měl moc rád, zemřel ale na "raka" a sociální demokraté jiného mluvčího neměli, tak jsem nakonec kývnul. Jako bezpartijní mluvčí jsem měl všude přístup, zdálo se mi, že mě všichni berou vážně, dokonce i Miloš Zeman, což jsem vůbec nechápal. Ale to bylo tím, že jsem byl stále v blízkosti „šéfa“, a asi si mysleli, že ho mohu ovlivňovat. Nicméně jako nečlen strany jsem o ničem nerozhodoval.

Měl jste s ním nějaké větší spory?

S Milošem Zemanem jsem měl přátelské vztahy, otevřená politika byla v zemi cosi nového, nikdo to moc neuměl. Já jsem Zemana nikdy nepodrazil, leckdy jsem viděl věci jinak než on, ale v tom případě jsem mu to řekl mezi čtyřma očima. Tomu se říká loajalita a pro mě je to v této práci samozřejmostí. On si tehdy ještě nechal říct, vydržel to ale dodržovat jen pár dní. To bylo možná někdy nemilé, ale každý jsme nějaký. Nicméně jsme věci, nejednou i v menším kroužku, dodatečně prodiskutovali. Zemana jsem nikdy neviděl tvrdého či přísného vůči komukoli. Na nějaký spor s ním si vůbec nepamatuji. Nezažil jsem, že by někdo z jeho blízkosti něco vynášel. Na to si ostatně stačil Zeman sám.

Neštvalo vás jako novináře, jak vždy útočil na žurnalisty?

Pokud jde o způsob, jakým Zeman „bojuje“ s novináři, dovolte nejdřív vytáhnout z paměti drobný zážitek z Poslanecké sněmovny. Televize vysílala „naživo“, stál jsem ve vestibulu s hrstkou poslanců a novinářů, když uvnitř řekl Zeman cosi uštěpačného o novinářích. Kolem šel mladý poslanec Petr Nečas, pustil se se mnou do řeči o tom, jak „zase“ Zeman napadá novináře a dodal: „To my všichni víme, ale nahlas to neříkáme.“

V podstatě je můj názor hlavně na takzvanou investigativní žurnalistiku podobný Zemanovu. Napsal jsem o tom synopsi semináře, který jsem pak vedl na pár univerzitách na Slovensku. Zmiňuji to také v knize „Incident s politikou“, již jsem před pár lety napsal. Obzvláště v Česku je to tak, že ti žurnalisté, kteří si rádi říkají investigativní, dostávají či kupují „informace“ například od policie a pak je často bez kontroly – jak a kde je také ověřovat, když jsou jejich zdroje „nejmenované a nejmenovatelné“ – vypouštějí a šíří dál. Pánové Radek John a Jaroslav Kmenta jsou zde viditelné příklady.

Sám tvrdím, že investigativní je, naopak, každá dobrá žurnalistika. Profesionál musí přece investigovat, tedy vyšťourat, zjistit a nakonec ověřit, co se stalo, kde, kdy, jak a snad i proč. No, ale Zemana bavilo a asi stále baví provokovat a dráždit. Předpokládám, že k tomu bude mít v prezidentském úřadě hromadu možností a prakticky neomezená práva. Počkejme si pár měsíců a uvidíme.

Po vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách se většina straníků přidala k jeho podpoře, Bohuslav Sobotka stojí v předsednictví dost osamocen a Jiřího Dienstbiera odstavili na vedlejší kolej. Není ČSSD v rozkladu?

Pokud jde o rozklad politických stran, nemyslím si, že by ČSSD byla v rozkladu. Ani se mi nezdá, že by se její většina přidala k Zemanovi. Většina těch, kdo šli k volbě prezidenta, se nepřidala k Zemanovi, ani Slávek Sobotka, ani já, ač jsme asi oba Zemana volili. Já osobně proto, že jsem si jist, že (ne)kníže nemá k lidem blíže, a že ho nerad vidím v politice. Nicméně s takovou představou jsem asi nebyl sám. Po víc jak dvaceti letech ale stojíme nejspíš uprostřed generační obměny, rád bych věřil, že k lepšímu. V rozkladu jsou spíše jiné politické skupiny.

Co si myslíte o tom, jak je ČSSD vyčítán převrat v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR)?

Právě rozběhnutá aféra s takzvaným ÚSTRkem se mi zdá být něčím, co si česká pravice sama vyvolala a šíří v naději, že jí to pomůže jako volební argument. V atmosféře nových a nových průzkumů veřejného mínění svědčících o pádu preferencí stran a politiků, kteří vládli a vládnou, se hodí vše, co odvádí pozornost. Vše se tedy svaluje na údajně socanskou radu. Jinou akcí v rámci volební pseudokampaně je, že se Petr Nečas octl nečekaně v Afghánistánu, jsou zde též údajné „hrozby“ plynoucí z obavy, že se levice dostane k moci, typu: „Jen se podívejte, co dělají s tím ubohým ÚSTRkem, ti s námi poctivými, slušnými, či dosaďte si, co sami chcete, po volbách zatočí, to budete koukat.“

Jak vůbec hodnotíte ÚSTR?

Sám toho o něm, s prominutím ústavu, moc nevím, ale myslím si, že vůbec nepotřeboval vzniknout. Nezapomínejme, že vznikl z iniciativy a vůle ODS. Existovalo přece v této zemi a snad ještě existuje dost vzdělaných historiků, kteří by mohli bádat a sdělit občanům a světu, co všechno zlého i dobrého se lidem v této zemi v nedávné minulosti stalo a jak s tím dědictvím zacházet. Rozhodně nikoli naházet Radu ústavu do jednoho pytle a spolu s kameny hodit do Vltavy. A pokud jde o onu radu, Petruška Šustrová, její předsedkyně, nikdy na levém břehu Vltavy či Botiče nebyla a sotva si lze představit, že se tam chystá přestěhovat.

Německo se prý již vyrovnalo se svou nacistickou minulostí, ale Česko s tou svou komunistickou zatím ne. Co si o tomto tvrzení některých politických vězňů bývalého režimu myslíte?

V Německu, jež má na krku dědictví hitlerismu, bylo po válce dost politiků s nacistickou minulostí a nikdo z toho volební skandály nedělal a nedělá. Jedno jméno za všechny zní Richard von Weizsäcker, prezident spolkové republiky. Toho pána si velmi vážili a váží v Německu i ve světě. Já jsem „přežitek“ nacismu i bolševismu, s prezidentem Weiszäckerem jsem si tykal a jsem na to hrdý.


 

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…