Umřete jako myši v baňce. Odbory svolávají lid do ulic

10.11.2011 4:31

Termín 25. listopadu, kdy chce vstoupit do protestu Asociace samostatných odnorů, se blíží. Kdo všechno se k akci připojí, ještě není zcela v tuto chvíli jasné, jisté je však to, že ve hře bude opět možnost dopravní blokády Prahy. ParlamentnímListům.cz to prozradil dobře informovaný zdroj přímo z vedení odborů.

Umřete jako myši v baňce. Odbory svolávají lid do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek

Horký podzim, který avízovala celá řada občanských sdružení, tak nabírá na síle. Nutno však přiznat, že zatím žádná akce přes veškerá silná prohlášení, nikdy nedosáhla masové účasti. V nejbližších dnech tak čeká Česko avízovaný protest 17. listopadu, o den později 18. listopadu se objevují snahy i o vyhlášení generální stávky. 

Čtěte také:

Protest, který se má konat 25. listopadu, se jmenuje „Proti korupci, za zvýšení životní úrovně". Demonstranti se sejdou ve 12 hodin na Palackého náměstí. Samotný mítink by měl trvat asi hodinu a poté bude následovat dvouhodinový pochod k Poslanecké sněmovně. Zda na zatím údajném zablokování dopravy v Praze bude mít podíl jen zmiňovaný pochod, či ho doprovodí například i stávka lidí v dopravě, zatím odboráři oficiálně potvrdit ze strategických důvodů nechtějí. Pokud by však byla Praha opět ochromena stávkou v dopravě, byla by tentokrát jiná situace, než ke které došlo v létě - minimálně proto, že na podzim se dá očekávat i nepříznivé počasí, sníh, mrholení. Pražané by si tedy protest asi "neužili" tak pohodově, jako tomu bylo před pár měsíci, kdy většina z těch, co zůstala v metropoli i v den stávky, vytáhla kolo či kolečkové brusle.

Čtěte také:

Protesty minulé i budoucí

Podle Bohumíra Dufka, šéfa Asociace samostatných odborů (ASO) se odboráři budou snažit udělat vše pro to, aby se všichni občané i fyzicky zapojili do chystaných protestů. Postěžoval si také, že se dosud odbory nemohou v této společnosti zatím opřít o nikoho jiného než o své členy a sympatizanty.

Proto na letošní 17. listopad plánují  také společně s občanskými iniciativami takové akce, které budou mít i zásadní mediální dopad. Je to poučení z květnové akce, kdy v rámci stávky, pochodu a blokády, kterou pořádala ASO, bylo na Václavském náměstí 40 tisíc lidí a mediálně to vyšumělo do prázdna. Bohumír Dufek sebekriticky přiznal, že stěžejní chybou bylo, že nebyly jasně formulovány a veřejnosti dobře vysvětleny požadavky odborů.

Čtěte také:

„Nikde v Evropě se neděje, aby stát nasadil stávkokazy, to se prostě nedělá, navíc při květnové stávce nebyli stávkokazy zaměstnanci DP, ale najatí externisté," zkritizoval tehdy postup vlády při květnové akci odborů Dufek. Poté dal ParlamentnímListům.cz trochu nahlédnout do zákulisí a fines odborové taktiky - jak se vypořádat se stávkokazy, provokatéry a policejními akcemi proti organizátorům. „Stejně tak se nedělá to, co provedl ministr Kalousek, to byla čistá provokace," dodal Dufek, když komentoval mediálně známý incident, při němž ministr financí vyšel „diskutovat s protestujícími".

Stávka, občanská neposlušnost a zákon

Vláda, proti které jsou protesty namířeny, však také nezahálí. Pokouší se regulovat případné stávky a novelizovat zákon o stávce tak, aby byla zákonem regulována i tzv. „občanská neposlušnost". "Tento zákon nemůže udělat nic jiného, než regulovat ústavní právo občanů na stávku, přesto se vláda chystá přijmout paskvil, který nemůže obstát u Ústavního soudu," myslí si však šéf ASO Dufek.

Důležitá je podpora odborů i u široké veřejnosti a médií

Odbory už před několika měsíci však pochopily, že se zřejmě těžko dočkají kladného ohlasu od nejsledovanějších médií.

„Odbory nemají dobrý rating," říká na to doslova Bohumír Dufek. A připomíná, že novináři v oficiálních médiích mají většinou pravicové postoje, a to i přesto, že náklady mainstreamových tiskovin klesají, a oni sami by měli přemýšlet o založení odborů na obranu svých práv.

Čtěte také:

Při květnové odborářské akci to vedlo až ke komickým situacím. Při té první novináři de facto fungovali jako ochranka Miroslava Kalouska při jedné z jeho provokací, druhou popisuje Bohumír Dufek takto: „Při květnové akci se mnou celý den chodilo několik televizních štábů plus další novináři. Celý den nebyl čas na jídlo, takže když jsme měli po akci tiskovku, tak jsme jim ze slušnosti připravili nějaké občerstvení. A byli tací novináři, kteří to vyfotili a napsali, že jsme je upláceli párky. Příště od nás nedostanou ani vodu a na naši akci raději pozvu lidi z nezávislých blogů a serverů," zavzpomínal na nepříjemnou zkušenost pro ParlamentníListy.cz Dufek.

A připomněl i další ukázku vztahu médií k odborům. Zveřejnění jeho sporu s dalšími šéfy odborů v Blesku.

Na Západě vědí, že při ztrátě práce mají jejich ruce hodnotu sociální záchranné sítě

Podle Dufka důvody k protestům proti vládě trvají. A ačkoli odbory zatím ustupují od záměru generální stávky, o které mluvily ještě v létě, protesty považují za oprávněné. "Asociálnost současné vládnoucí garnitury a to, že jí to prochází, spočívá i v tom, že nemáme tu historickou zkušenost, kterou mají rodiny na Západě. Tam už dobře vědí, že při ztrátě zaměstnání „mají jejich ruce jen hodnotu sociální sítě daného státu. Proto se schválila Sociální charta, proti níž naše pravice v čele s prezidentem Klausem útočí, aby se nějakým způsobem bránili tomu nejhoršímu společenskému postavení - postavení nezaměstnaného," konstatuje Dufek.

Čtěte také:

A dodává, že odbory chtějí prosazovat jinou politiku, chtějí zabránit celkové privatizaci státu. "Dokud si tyto základní věci neuvědomí nejen odboráři, ale většina občanů tohoto státu, nebude ČR připravena na generální stávku. Nastal čas, kdy je potřeba od planých diskusí přejít k činům. Je potřeba se postavit proti postupné fašizaci společnosti, hledání zástupných problémů a odvracení pozornosti na ty úplně dole. Je to podobný scénář, jaký tady byl už ve 30. letech minulého století. Přitom už není kde brát a vláda v současnosti začíná sahat i na „privilegia" svých voličských skupin, například podnikatelů  při snižování paušálů nebo lékařů během přeregistrací. Bez sociálního státu však zahyneme jako myši ve skleněné baňce," připomíná Dufek.

Smuteční parte vládě zve na pohřeb, ten se koná 17. listopadu

Vedle odborů však, jak již bylo připomenuto v úvodu, organizuje protest i Iniciativa za demisi vlády premiéra Petra Nečase. Přichystala na 17. listopad netradiční akci, na kterou už samotná pozvánka, která je šířená formou smutečního oznámení, vyvolala značný ohlas na sociální síti Facebook.

"Od 13.11 do 17.11 na Staroměstském náměstí proběhne symbolické rozloučení se ztracenými iluzemi z roku 1989. Podpořte tuto akci, přijďte zapálit svíčku, napsat vzkaz, čím jste nejvíce zklamáni a o jaké iluze jste přišli," píší autoři výzvy za demisi koaliční vlády v pozvánce, kterou šíří zejména pomocí sociální sítě Facebook a hromadnými e-maily.

Čtěte také:

K akci se dosud přihlásilo několik stovek uživatelů, u dalších téměř pěti tisíc čekají organizátoři na vyjádření.

Celou protestní událost doprovází smuteční parte, rakev a "ostatky zesnulých iluzí a šancí".

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…