Unikl tajný scénář: Popraví Nečase a pojede se dál. Volby nebudou

24.10.2012 7:38

ParlamentníListy.cz již v úterý přinesly informace o scénáři, podle kterého má ODS obětovat premiéra Petra Nečase a s „čistým listem“ v podobě nového premiéra pokračovat dál, až do řádných voleb v roce 2014. Nyní tyto informace potvrzují i Lidové noviny. Premiér Petr Nečas však o takovém řešení mluví jako o agónii, která ODS poškodí více než předčasné volby.

Unikl tajný scénář: Popraví Nečase a pojede se dál. Volby nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

„Prezident Klaus řekl Petru Nečasovi, že pokud padne jeho vláda, sestavením nové ho už nepověří,“ shodují se zdroje obou deníků. Z toho skupina nespokojených poslanců kolem Petra Tluchoře dovozuje, že by mohla dosáhnout svého - sesadit Nečase a získat nového premiéra z ODS, který by více odpovídal jejich představám.

ParlamentníListy.cz informovaly již v úterý: Čtěte ZDE

Anketa

Nečas odejde, přijde nový premiér z ODS a pravice povládne dál. Je to možné?

64%
36%
hlasovalo: 2193 lidí

Prvním krokem v politické partii je pád vlády, způsobený odmítnutím daňového balíčku, se kterým Nečasův kabinet spojil svou důvěru. O něm by se, podle schváleného programu schůze, mělo hlasovat ještě před kongresem strany.

Na kongres by tedy Petr Nečas přijel jako premiér v demisi, navíc bez šance na nové jmenování. „Pokud Nečas pojede na kongres jako premiér v demisi a navíc se ví, že ho Klaus už znovu jmenovat premiérem nebude, zvolí ho kongres znovu předsedou? Asi těžko, že. Zvolí někoho, kdo bude mít šanci stát se po Nečasovi novým premiérem a udržet ODS ve vládě,“ řekl zdroj pro ParlamentníListy.cz.

Ačkoliv dnes premiér do čela strany žádného vyzyvatele nemá, lze předpokládat, že za těchto okolností by se na sjezdu nějaký „spasitel“ objevil. I Petru Nečasovi a jeho spojencům nejspíš za těchto okolností bude jasné, že „v zájmu strany se musí objevit nějaký kompromisní kandidát a vzít to volky-nevolky po něm a obětovat se, aby zachránil účast ODS ve vládě,“ jak uvádí zdroj pro ParlamentníListy.cz. „A Nečasovi poděkuje, za to, jak skvěle vedl ODS a jaký byl skvělý premiér, ale že to jinak nešlo,“ dodává.

Pád Nečasovy vlády by totiž rozhodně neměl znamenat konec působení ODS ve Strakově akademii, natož pak předčasné volby. Naopak - plánovaný scénář počítá s pokračováním pravicové koalice až do řádných voleb v roce 2014.

Lze předpokládat, že nový předseda ODS by dostal od prezidenta pověření k sestavení vlády, pokud by mu přinesl 101 podpisů. A podle informací ze zákulisních zdrojů se již rodí dohoda, jak požadovanou absolutní sněmovní většinu získat.

„Jestli chtějí odstranit Nečase a pokračovat dál, tak bez nás,“ ujišťuje podle Lidových novin Miroslav Kalousek, nejvlivnější osoba TOP 09. Jenže na druhou stranu TOPka odmítá podpořit předčasné volby a pravděpodobný nástup ČSSD a komunistů, pokud by totéž neučinila ODS.

Kalousek si prý řekne o „rozpočťák“

Podle informací zdroje ParlamentníchListů.cz se v Kalousových výrocích jedná o pouhé blufování a TOP 09 nakonec do nové vlády vstoupí. Nabízela by se tak perspektiva pokračování vlády na současném půdorysu, možná i comeback Věcí veřejných.

Zdroj Lidových novin však přináší ještě odvážnější spekulaci. Podle ní sice poslanci TOP 09 podpoří novou vládu, ale v žádném případě se nestanou její součástí. Tím by dvě zdánlivě protichůdná stanoviska místopředsedy Kalouska byla uvedena do překvapivého souladu. Jeho strana by vládě vyslovila důvěru a dohadovala by se s ní na podpoře jednotlivých zákonů. Sám Kalousek by si za podporu nejspíš vyžádal vlivné místo předsedy rozpočtového výboru sněmovny.

Kromě TOP 09 by prý vládu nejspíš podpořili i odpadlíci z ODS Pavel Bém a Michal Doktor, případně Věci veřejné (pokud by se nestaly rovnou součástí kabinetu) a možná dokonce i dva poslanci NS-LEV 21 Jiří Paroubek a Jiří Šlégr. Vláda by tak mohla získat až 120 hlasů. Fakticky by však nebyla schopna prosadit nic, protože zájmy všech zainteresovaných jsou velmi rozdílné. Jednalo by se tak jednoznačně o udržovací kabinet.

Nečas: Bude to agónie, horší než opozice

Premiér Nečas jakožto plánovaný obětní beránek se pochopitelně snaží proti tomuto scénáři bojovat. V rozhovoru pro středeční MF DNES o projektu „udržovací vlády“ uvedl: „To by byla vláda, která by to jenom vyseděla a nic neřešila. Dokonce si myslím, že je to horší varianta, než obávané předčasné volby,“ uvedl premiér.

Zpochybnil dokonce i nejčastěji používaný argument, že opačné řešení by pustilo k moci ČSSD a komunisty. „To je dobrá mantra, ale tvrdím, že ODS víc poškozuje agonické vládnutí, než přímočará odvaha jít do předčasných voleb a s vysokou pravděpodobností skončit v opozici,“ říká. O opozici v rozhovoru mluvil jako o ideálním prostředí pro objevení nové politické generace. „V opozici se strana dokáže dát dohromady,“ ujistil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…