Úřad zamázl zakázku Drábka a Šišky. Vadila i Kalouskovi

25.10.2012 9:52

Odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) spolu se svým někdejším náměstkem Vladimírem Šiškou porušili podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže zákon, když zadali zakázku na kontrolu sociálních dávek v hodnotě 1,6 miliardy korun společnosti IBM bez výběrového řízení. Posudek, který měl postup ministerstva obhájit, byl podle ÚOHS vytvořen až ex post a účelově, aby zaštítil nezákonný postup ministerstva. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Úřad zamázl zakázku Drábka a Šišky. Vadila i Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Stížnost k antimonopolnímu úřadu podala společnost SAS Institute, které se zvýhodnění firmy IBM ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí ani trochu nelíbí. A úřad dal firmě za pravdu. Smlouva mezi MPSV a IBM  nesmí být uzavřena a Drábkův resort navíc musí uhradit náklady správního řízení. Verdikt však není definitivní, resort se ještě může odvolat.

Posudek vznikl až po Šiškově rozhodnutí. Je to jen krytí

Ministerstvo smlouvu, pod kterou je podepsán Šiška, obhajuje s poukazem na existující znalecký posudek, v němž je řečeno, že společnost IBM je jako jediná schopná připravit systém na kontrolu posudkových lékařů a sociálních dávek. Antimonopolní úřad však tuto obhajobu bratem rozbíjí.

„Z dokumentace o veřejné zakázce navíc není možné zjistit, na základě jakých informací zadavatel již v červnu roku 2011 rozhodl, že zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění zadá právě IBM," uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Materiály, které se týkaly této zakázky, totiž na vládu dorazily dávno před tím, než byl sepsán tento posudek. Vyjádření znalce tak podle všeho bylo šito na míru právě rozhodnutí Šišky.

Je třeba dodat, že znalec Vladimír Smejkal si za svým názorem stojí i navzdory kritice úřadu. Za zmínku také stojí, že své výhrady proti postupu MPSV vyjádřil i Drábkův stranický kolega, ministr financí Miroslav Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…