Ústavní soud potvrdil miliardy pro církve. Vyškrtl jediné slovo

03.06.2013 16:14

Ústavní soud nejprve neoznámil své rozhodnutí v otázce majetkového vyrovnání s církvemi. Odebral se totiž k pětiminutové poradě ohledně námitky advokáta senátorů Karola Hrádely. Posléze ale vyhlásil své rozhodnutí, a tedy, že stížnosti na zákon odmítá.

Ústavní soud potvrdil miliardy pro církve. Vyškrtl jediné slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Ve středu ÚS ukončil dokazování a zazněly závěrečné návrhy, v pondělí zbývalo jen vyhlásit nález. Ten původně nebyl oznámen v čase, se kterým se počítalo, a čekalo se na zhodnocení námitky advokáta odpůrců zákona Karola Hrádely.

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí
Ten totiž poukázal, že Ústavní soud je nyní v jiném složení, než v jakém rozhodoval o zákonu o církevních restitucích. Námitka se týkala ústavního soudce Miroslava Výborného, kterému již vypršel mandát a vyhlašování rozsudku se neúčastnil. Námitka stěžovatelů ale byla zamítnuta. Předseda ÚS Pavel Rychetský upozornil, že při hlasování o nálezu byl ještě Výborný řádným soudcem.

Co se týče samotného zákona, soudci vyškrtli jediné slovo. Jednalo se o tvrzení, že vyrovnání je "spravedlivé". Všechny ostatní námitky, které přednesl advokát Hrádela či opoziční poslanci a senátoři, byly zamítnuty.

Zákon tak platí a církve dostanou majetek a náhrady v celkové výši 134 miliard korun.

"Rozhodnutím Ústavního soudu ve věci zákona o majetkovém vyrovnání se uzavírá jedna z neslavných kapitol naší minulosti, let 1948 až 1989. Naše společnost si může gratulovat, že se jí problém nápravy některých škod způsobených církvím v době komunismu podařilo vyřešit,“ uvedl pro server iDnes.cz v reakci kardinál Dominik Duka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…