Už létají žaloby. Knížete rozzuřily pomluvy v bulváru

25.01.2013 17:19

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg se v pátek rozčílil a ostře ohradil proti anonymnímu inzerátu, který se objevil ve čtvrtečním i pátečním deníku Blesk. Jeho tým proto podává trestní oznámení pro porušení volebního zákona a šíření poplašné zprávy. Podle zákona nesmějí být nepravdivé údaje zveřejňovány.

Už létají žaloby. Knížete rozzuřily pomluvy v bulváru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Podle Karla Schwarzenberga je inzerát v bulváru lež. Již několikrát totiž říkal, že ničí majetek v České republice není a ani v budoucnu nebude ohrožen. „Je to nehorázná lež, je to proti mému celoživotnímu přesvědčení, a proto jsem se rozhodl podat v této věci trestní oznámení, které bude dnes doručeno na příslušné úřady," prohlásil během páteční tiskové konference ministr s tím, že se nikdy nezastal jediného válečného zločince.

Inzerát v Blesku vyzývá k nevolení knížete a opírá se mimo jiné o argument, že „děkuje za podporu představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi.“ Sám Posselt přitom ve čtvrtek v České televizi oznámil, že žádné stanovisko k volbě českého prezidenta nevydal.

Porušení volebního zákona a šíření poplašné zprávy

Tým Karla Schwarzenberga proto podává trestní oznámení pro porušení volebního zákona a šíření poplašné zprávy. Zákon totiž stanovuje, že nesmí být o prezidentských kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje. Mimo to norma požaduje, aby volební agitace, včetně útoku na některého z kandidátů, obsahovala informaci o jejich zadavateli a zpracovateli. To v Blesku není.

Zemanův tým se již od celé věci distancoval. „S dnešní i čtvrteční inzercí v deníku Blesk nemá volební tým ani volební výbor Miloše Zemana nic společného. Naprosto se od ní distancujeme,“ řekla ČTK mluvčí Zemanovy kampaně Hana Burianová.

Podle ministerstva vnitra za porušení tohoto ustanovení v zákoně není stanovena žádná přímá sankce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…