V pražské ODS se rozhořel boj. Primátor ztrácí podporu

16.08.2012 17:44

V pražské ODS se opět naplno rozhořel boj. Zdá se, že primátora Bohuslava Svobodu začínají opouštět ti lidé, kteří mu pomohli v jeho „puči“, kdy sestavil koalici s TOP 09 bez vědomí tehdejšího vedení pražské ODS.

V pražské ODS se rozhořel boj. Primátor ztrácí podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Výstřelem z Aurory se stalo odvolání generálního ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy Vladimíra Liche. Podle informací ParlamentníchListů.cz trestní oznámení na bývalé členy vedení dopravního podniku mohlo ohrozit řadu významných členů pražské ODS. Podobnou verzi naznačil i Svoboda.

„Svoboda by tak kriminalizoval zpětně řadu významných členů ODS a těm se to zákonitě nelíbí. Podívejte se jen, kdo v představenstvu a dozorčí radě předtím byl. Ti, kteří se Svobodou provedli puč, ho nyní opouští,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj z pražské ODS.

Zastupitelstvo

Svoboda nyní přišel o podporu řady zastupitelů, kteří stáli na jeho straně. Podle informací ParlamentníchListů.cz má nyní k dispozici dohromady pět hlasů ze zastupitelského klubu ODS: svou osobu, Aleksandru Udženiju, Ivana Kabického, Andreu Vlásenkovou a obviněného Honzu Kalouska.

Radek Lohynský a Vladimír Schmalz z Prahy 4, blízcí Ondřeji Palounkovi, by mohli být jazýčkem na vahách. Podle jiného zdroje je nyní Palounek proti Svobodovi. Každopádně je zřejmé, že Svoboda přišel o podporu náměstka Josefa Noska, Ondřeje Pechy či Pavla Hurdy, stejně tak Davida Vodrážky a s ním Gabriely Kloudové a Davida Zeleného.

Ani TOP 09 primátora nemiluje

Zastupitelstvo hlavního města Prahy má 63 zastupitelů, TOP 09 má 26 lidí a ODS 20. Čili pro udržení většiny s TOP 09 Svoboda potřebuje šest zastupitelů. Pokud by tolik hlasů nesehnal, hrozí rozpad koalice. V kuloárech už se hovoří o možné koalici TOP 09 s ČSSD, otevřené či tiché. Navíc Svoboda si podle informací redakce nadělal poměrně dost nepřátel i v TOP 09. Dobré vztahy by zde měl mít především se Zdeňkem Tůmou, který byl prý z odvolání Liche hodně naštvaný.

Pro odvolání Liche z čela představenstva hlasovali v dozorčí radě všichni členové koaliční TOP 09 včetně předsedy dozorčí rady Jiřího Nouzy, všichni přítomní členové z ODS a jeden zástupce zaměstnanců. Proti byli dva odboráři. Hlasování tak skočilo poměrem 10:2. To také signalizuje možný vztah TOP 09 k primátorovi. Někteří lidé z TOP 09 hovoří o tom, že byl Lich opravdu nekompetentní.

Rada hlavního města Prahy

Pokud by chtěla Valná hromada dopravního podniku, tedy Rada hlavního města Prahy odvolat dozorčí radu (a následně představenstvo) podniku, mohl by mít primátor Svoboda problém. Josef Nosek je totiž náměstkem primátora a dle jednacího řádu rady primátor a náměstci primátora mohou uplatnit právo stáhnout z jednání kterýkoliv materiál, o čemž se rovněž nehlasuje.

Noska by muselo odvolat jedině zastupitelstvo, ale to by musel Svoboda mít minimálně šest hlasů z ODS, přičemž by ho museli podpořit všichni zastupitelé TOP 09, což také nemusí být jisté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…