Vary netrpělivě čekají, zda vyhraje kníže. Má nadhled, nelže, není ješitný, nese se krajem

13.01.2013 23:28 | Zprávy

Karlovy Vary patří vedle obce Lány k místům, která se těší mimořádné přízni českých prezidentů. Od éry T.G. Masaryka se zde většina českých prezidentů léčí i odpočívá. Příkladem je nespočet pobytů Václava Klause i Václava Havla. A na památku Václava Havla je dokonce pojmenován i nový karlovarský hotel Prezident.

Vary netrpělivě čekají, zda vyhraje kníže. Má nadhled, nelže, není ješitný, nese se krajem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Málokdy projevili Havel i Klaus své rozdílné postoje tak, jako v lázních. Maximálně se totiž prý snažili, aby se v oblíbeném místě nepotkali. V případě Mezinárodního filmového festivalu například jeden  z nich přijel na začátek MFF, a ten druhý na jeho konec. Tak to vždy obratně zorganizoval třetí prezident Jiří Bartoška, který Havla popostrčil na Hrad, ale velmi dobré vztahy zároveň udržoval i s Klausem. Zatímco Havel absolvoval své karlovarské pobyty v luxusním Grandhotelu Pupp, Klaus většinou využil pohostinství impozantního „ruského“ hotelu Imperial, díky nadstandardním vztahům s jeho majiteli.

Kníže nic nezkazí!

V posledních letech se Havel  uchýlil do azylu nového hotelu Prezident, který vybudovala jeho osobní lázeňská lékařka Milada Sárová. Ta je známá jako „doktorka prezidentů“, kromě vážně nemocného Havla pečovala i o Michaila Gorbačova. Vždy si přála, aby se oba její vzácní pacienti v hotelu sešli, ale nepodařilo se to zorganizovat. Na otázku, koho považuje za nejlepšího Havlova nástupce ParlamentnímListům.cz prozradila:

“Jedině pana Schwarzenberga. Václav Havel  o něm mluvil jako o nejlepším politikovi, s jakým se kdy setkal. Vždy mu prý otvíral dveře ve světě. Je ze všech kandidátů nejlépe vybaven pro reprezentaci našeho státu. Ten nic nezkazí.“

To si myslí i nezávislý karlovarský zastupitel, lídr hnutí nazvaného O co jim jde?! Otmar Homolka. Ten jako jeden z  mála zdejších politiků  zveřejnil svoje rozhodnutí, koho bude volit už i v prvním kolem volby.  Po zralé úvaze mu vyšel právě Schwarzenberg:

“Nelže, má smysl pro humor, není ješitný, má potřebný nadhled, je v Evropě i ve světě uznáván, je noblesní, není to kariérista, je mi sympatický. Ostatní kandidáty, kromě paní Roithové, Fischerové a pana Franze, považuji za kariéristy, kteří si hlavně chtějí uspokojit svoje ego nebo posílit svoje konto,“ myslí si Homolka.

SLEDUJEME téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

Slušné šance, ale...

Schwarzenbergovy šance tak byly  na Karlovarsku už před prvním vhozením volebních lístků do uren dosti slušné. Především i díky dobré pozici místní TOP 09. Připomeňme, že "kníže" byl mimo jiné i jeden ze spolumajitelů populární Becherovky. A k úspěchu alespoň v tomto koutu Česka mu nahrává zřejmě i do budoucna značná nejednotnost  v táboře jeho největších rivalů, především levicově orientovaných.

Levice má v KV kraji totiž sice silné zázemí a tradičně setrvalou podporu svých voličů, ale členové  ČSSD jsou rozpolceni a řada z nich v uplynulém období přeběhla k Paroubkovi nebo Zemanovi. A podle toho také volili a zřejmě i volit budou .

Levicový výběr

Kníže nemůže příliš spoléhat na podporu  voličů jiných stran,  spíše na to, že rozdrobí své hlasy mezi jeho soupeře. Například  vedení KSČM doporučilo svým členům jen, aby vybírali v prvním kole volby z levicově orientovaných kandidátů, tedy Miloše Zemana nebo Jiřího Dienstbiera. To ParlamentnímListům.cz potvrdil i předseda krajského výboru KSČM Josef Murčo: “Naši  lidé si mohou vybrat, kdo jim bude více vyhovovat. Já sám dám přednost Jiřímu Dienstbierovi, protože za sebou nemá žádné  aféry. Je slušný a vzdělaný. Ale v případě, že by do druhého kola postoupil levicový kandidát s pravicovým, budu podporovat levicového, i kdyby to byl Miloš Zeman.“ Jelikož skutečně Dienstbier nakonec do finále nepostoupil, Zeman by i zde hlasy získat měl. Zda jich však bude dostatek, se ukáže až za dva týdny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…