Vážné obvinění: Obětem pančovaného alkoholu šlo zabránit

11.09.2012 10:24

Před dvěma lety vyšla na povrch tajná zpráva popisující celý důkladný systém padělání alkoholu v Česku. Jenže od té doby se toho příliš nezměnilo, padělání stálo další peníze a životy. Podle zainteresovaných nese vinu na průtazích zejména laxní přístup českých zákonodárců. Jenže následky průtahů, jak dokazují otravy lidí z posledních dnů, mohou být tragické.

Vážné obvinění: Obětem pančovaného alkoholu šlo zabránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vodka "velejemná"

„Připravují se tři novely zákonů, takže něco se zlepšuje, ale jde to pomalu," stěžuje si Vladimír Steiner z Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.

„Neustále se to odsouvá, poslanci to necítí jako prioritu a berou to za nepříliš důležité. Možná za tím stojí o lobbing, ale o tom nebudu spekulovat," dodává k tomu pro server Aktuálně.cz Steiner s tím, že jsou na tom podobně i novely zákonů o spotřebních daních a o povinném značení lihu.

Zpráva detektivů zjistila, že z černého trhu pochází až 25 procent veškerého alkoholu. O dvojnásobný počet množství pro Aktuálně.cz vypovídali samotní aktéři. Před dvěma lety se odhadovalo, že se situace zlepšila asi o pět procent. Jenže o té doby zůstalo číslo stejné. Důvodem je podle některých nízký počet lidí.

Nedostatek lidí

Jedním z návrhů Unie výrobců a dovozců lihovin ČR bylo mimo jiné i pro zavedení stálého dozoru, kdy by celníci dozorovali přímo v lihovarech. Na to však podle Kaňkové nejsou lidi. „Kontroly jsou důraznější, ale nedokážeme postihnout všechno. Počet lidí na kontroly je za poslední léta víceméně stejný,“ dodává.

O nízkém počtu lidí mluví i státní správa. Celníci stále disponují stejným množstvím lidí, prostředků i pravomocemi jako dříve.

Pro server se zmínila i tisková mluvčí Generálního ředitelství cel a Celního ředitelství Praha Martina Kaňková."S ohledem na finanční krizi máme určité množství prostředků, se kterými musíme pracovat," říká.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…