Veselé příhody z návštěv Drábkových kontrolorů a smutné následky

08.08.2012 6:37

Kontroly živnostníků jsou likvidační, stěžuje si předseda Strany soukromníků České republiky Rostislav Senjuk na negativní dopad kontrol zaměřených na tzv. švarcsystém.

Veselé příhody z návštěv Drábkových kontrolorů a smutné následky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Šikana ze strany úřadů podle něj způsobila, že kolem čtyř tisíc lidí skončilo s podnikáním. „Komisaři nerozlišují, kdo je zaměstnanec a kdo máma na návštěvě,“ říká ParlamentnímListům.cz.

„Setkáváme se s případy, kdy se přijde do restaurace kuchař ucházet o místo a šéfkuchař mu řekne, ať ukáže, co umí. Když do toho přijde kontrola, je problém. Podle Drábkových kontrolorů musí každý, kdo se pohybuje na pracovišti, mít pracovní smlouvu,“ kritizuje Senjuk přehnanou tvrdost úředníků ministerstva práce a sociálních věcí, které vede Jaromír Drábek.

Neúnosnost dopadů kontrol na živnostníky si uvědomují i občanští demokraté. Proto se dohodli se Stranou soukromníků na vytvoření společné pracovní skupiny poslanců ODS a odborníků z řad živnostníků, která se bude zabývat negativním dopadem platného pracovního práva na podnikatele a navrhne její změnu.



Je to problém

„Občanští demokraté vnímají situaci, kdy jsou tisíce firem a podnikatelů cílem kontrol zaměřených na tzv. švarcsystém, jako vážný problém. Je zapotřebí upřesnit platnou legislativu, která je vůči většině podnikatelů přehnaně tvrdá, a odstranit z ní zejména ty paragrafy, které znejišťují firmy a živnostníky i jejich obchodní vztahy,“ konstatuje předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Návrh novely by měla pracovní skupina představit na konci září.

Ale největší problémy, které živnostníky nejvíc pálí a které chtěli změnit, a to zavedení povinné splatnosti faktur do 30 dnů a placení daně z přidané hodnoty až ze zaplacené faktury, se zatím prosadit nepodařilo. „Všechny rezorty se k placení DPH až ze zaplacené faktury vyjádřily negativně,“ vysvětlil Senjuk, jak nevalně dopadla snaha jejich zástupce ve státní správě.

Živnostníci jsou proti snahám snížit výdajové paušály nebo sjednotit sazby mezi zaměstnanci a živnostníky, s kterými občas přijdou odbory nebo politici, když chtějí naplnit prázdnou státní kasu. Senjuk argumentuje tím, že osoby samostatně výdělečně činné nelze poměřovat s postavením zaměstnanců. Živnostník nemá nárok na odstupné, na podporu v nezaměstnanosti, nemocenskou dostane až po třech týdnech pracovní neschopnosti, nemá placené svátky, osmihodinovou pracovní dobu, placenou dovolenou ani další výhody, které zaručuje zaměstnancům zákoník práce. „Ministru financí Miroslavu Kalouskovi se podařilo vrazit klín mezi pracující lidi – zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné,“ kritizuje šéf strany soukromníků.

Nejspravedlivější by podle něj bylo, kdyby i zaměstnanci dostávali plat a museli z něj sami platit daň z příjmu i zdravotní a sociální pojištění, které dnes z jeho mzdy strhává zaměstnavatel a odvádí ho státu. „Celý fígl je v tom, aby zaměstnanec neviděl, kolik skutečně vydělává, že to je vlastně o 50 procent víc, než dostane do ruky. Za ty peníze by od státu měl dostat výrazně lepší služby,“ upozorňuje Rostislav Senjuk.

Před minulými volbami Strana soukromníků České republiky podepsala s ODS smlouvu, že nepůjde do voleb samostatně a podpoří největší pravicovou politickou stranu. Smlouva jim zaručila, že některé požadavky bude ODS prosazovat. „Spousta věcí se podařila, například když si dnes zajdete založit firmu, nikdo už po vás nechce výpis z rejstříku trestů,“ oceňuje některé úspěchy, které podnikatelům usnadňují život, jako třeba předávání informací mezi státními úřady. Přesto do podzimních krajských a senátních voleb půjde Strana soukromníků samostatně, jen v Plzeňském, Zlínském a Libereckém kraji bude kandidovat společně s KDU-ČSL, v Jihočeském v koalici se SNK-ED.  A o zvolení do Senátu se z řad Strany soukromníků bude ucházet pět kandidátů, mezi nimi i někdejší poslanec Federálního shromáždění Rostislav Senjuk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…