Vicepremiérka Peake prý zatajila 18 milionů

24.10.2012 18:35 | Zprávy

Vicepremiérka Karolína Peake podle serveru Česká pozice v čestném prohlášení neuvedla peníze, které získala jako poslankyně. Nenapsala do něj téměř 18 milionů korun. Je však přesvědčena, že nechybovala.

Vicepremiérka Peake prý zatajila 18 milionů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Manželé Peakovi měli prodat rezidence v pražské Troji za 57 milionů korun. Reálně ale získali asi 33 milionů, protože z částky splatili hypotéku, a také zaplatili daně. Peake částku ještě snížila poté, co uvedla, že investovala do rekonstrukce domu.

Do prohlášení dala jen auto

„O penězích z realitní transakce však nenajdeme ani zmínku v čestném prohlášení o příjmech a majetku nabytém v průběhu výkonu funkce, které každoročně vyplňují veřejní funkcionáři, tedy i poslanci. Čestné prohlášení Karolíny Peake za období od 29. května, kdy se stala poslankyní, do konce roku 2010 je stručné. V majetku nabytém v tomto období, a to včetně peněžních příjmů, je uvedena pouze jedna položka – automobil Volvo za 1,1 milionu korun,“ upozorňuje server.

„Kupní smlouvy byly uzavřeny v roce 2009, tudíž před vznikem poslaneckého mandátu. Splátky kupní ceny sice dobíhaly i po 29. 5. 2010, ale neměly žádnou souvislost s (mojí) činností vykonávanou v roce 2010. V čestném prohlášení není ani oddíl, který by vyžadoval uvádění skutečností vzniklých před vznikem mandátu – jeho součástí je oznámení o vykonávaných činnostech v období nabytí vlastnických práv k majetku v období a oznámení o peněžitých příjmech – darech, příjmech z podnikání a účasti na právnických osobách,“ vysvětlila České pozici vicepremiérka.

Vzhledem k tomu, že 29. května 2010 se Peake stala poslankyní, splátky, které začaly na její účet chodit od 15. února toho roku, do prohlášení uvést měla. Jednalo se za tu dobu o oněch 18 milionů. To, že vicepremiérka měla své příjmy přiznat, si myslí i právníci, které server oslovil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…