Vize amerického novináře: Kalousek premiérem, Paroubek se spolčí s Klausem

09.09.2011 8:51

Miroslav Kalousek v čele kabinetu, Václav Klaus obklopen Milošem Zemanem a Jiřím Paroubkem. Nikoliv sci-fi, ale vize amerického novináře, který dlouhodobě žije v ČR. Nad budoucím vládcem Hradu ale podle něho visí otazník.

Vize amerického novináře: Kalousek premiérem, Paroubek se spolčí s Klausem
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

O tom, že Petr Nečas (ODS) není příliš silný premiér, prý není pochyb. Ustupuje, kde se dá, s prosazováním svého názoru má ale problém. V médiích i na politické scéně je tak více slyšet ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Aspiruje právě on na budoucí pozici premiéra?

Soudě dle názoru amerického novináře Erika Besta, který dlohodobě žije v ČR a věnuje se tuzemské politice, rozhodně ano.

Kalouskovi projde vše

"Dříve měl pocit, že musí zůstat v pozadí. Teď zjistil, že mu vše projde, na premiéra zřejmě aspirovat bude, rozhodně na to má sílu, " řekl Best ParlamentnímListům.cz. Výrazně jej prý překvapuje skutečnost, že se v poslední době jen velmi málo hovoří o možnosti, že by vláda padla ještě dříve, než budou volby. Ta je přitom podle něho pravděpodobná.

SLEDOVALI jsme téma: Vládní krize

Za klíčový zlom ale považuje rok 2013 a prezidentskou volbu. I ta prý hraje roli už při současných politických tahanicích.

"Klaus potřebuje mít vliv na budoucího člověka v čele Hradu. Ovšem kdo to nakonec bude, to je otázka," řekl Best redakci. On sám prý sázel na Karla Schwarzenberga, ten však prý v nedávné době dokázal, že na vykonávání podobného postu nemá. Přinejmenším po zdravotní stránce. Hradní angažmá Kalouska ale taktéž téměř vylučuje.



Čtěte také: Velká hádka o salám: Snědl ho Bárta nebo schoval Kalousek?

Ne tak ale spolupráci bývalého vedení ČSSD a budoucího exprezidenta Klause. "Spolupráci Paroubka a Klause, možná i Zemana, bych rozhodně nevyloučil," říká americký novinář, který kromě politologie vystudoval i mezinárodní obchod.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Nečas jako překážka

I proto poskytuje velmi fundovaný pohled na ekonomické záležitosti státu. A roli premiéra Petra Nečase, kterou v nich hraje. "Nečas překáží v řadě věcí, obchodní záležitosti jsou jedna z nich," analyzuje Best. Za fatální označuje premiérův postoj k ekotendru. "Jeho kritika může rozbít vládu," soudí Američan.

SLEDUJEME téma: Ekotendr

Psali jsme:
Nečas a Véčka mají plán. Zamáznout Kalouskovi miliardový ekotendr
Odborník na korupci zaklíná vládu: Hlavně nehlasujte pro ekotendr

Na to, že Nečasův kabinet brzy padne, by si ale nevsadil. Pokud přestál kauzy typu Kočí nebo Bátora, je pravděpodobné, že jej jen tak něco nepoloží. Co se týče druhé jmenované, šlo podle Besta ale spíše o zástupný problém.

TÉMA Ladislav Bátora

Bátora? Šlo o ideologii

"Šlo spíše o politickou a ideologickou záležitost," tvrdí americký novinář s tím, že právě role ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) v této kauze prokázala, že se zřejmě nemůže stát budoucí hlavou státu. Možná tak na tento post může aspirovat právě Miloš Zeman. Anebo taky někdo úplně jiný a nový. Důležité však je, aby na něj měl vliv právě Klaus. Tedy alespoň pro Klause samotného.

Čtěte také:

Foto: Petr Merta

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…