Vladimír Železný o strachu z komunistů a radikalizaci Česka

23.10.2012 9:43

ROZHOVOR Komunisté, sociální nebo občanští demokraté. Je jedno, kdo bude u vesla, hlavně když zvítězí podle demokratických pravidel. Tak vidí současnou vysokou politiku Vladimír Železný, jenž byl před pěti lety odsouzen za krácení daní. Přesto všechno zakládá novou televizi, která by měla být názorovým průvodcem tuzemskou politickou a společenskou džunglí.

Vladimír Železný o strachu z komunistů a radikalizaci Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Železný

Připravujete zrod nové televize. O co půjde tentokrát?

Možná ano, musím to potvrdit. O ten projekt je zájem. Půjde o neobvyklou televizi, a kdybych hledal příměr, jak ji nazvat, tak půjde o názorovou televizi. A kdybych jí již dnes měl přiřadit nějaký slogan, tak to bude televize, pak název, který ještě neprozradím, a slogan bude pokračovat: váš zkušený průvodce politickou a společenskou džunglí této země.

V přímých volbách prezidenta chcete volit Miloše Zemana. Čím na vás tak zapůsobil?

My se známe ještě z doby, kdy jsem byl redaktor Technického magazínu a on tam publikoval. Tím startoval svou brilantní politickou kariéru. Je dobrý politik, nikdy nekradl, rychle myslí a to dodneška. To, že kolem sebe nedokázal vybudovat rozsáhlejší politické zázemí, se mu už jednou vymstilo. Jako prezident ho však nebude muset budovat. Jako prezident bude hlava státu, což je pro něj dokonalá funkce. Celé si to prošel. Toho statistika, jenž náhle vyplul nahoru, dobře neznám a nevím, co kdy dělal. Zemana jsem viděl ve Špalíčku a pak mnohokrát. Spoluvybudoval tuto demokracii. A jestli si někdo po Václavu Klausovi zaslouží být prezidentem, tak je to Miloš Zeman.

Co si vlastně myslíte o boomu korupčních afér v Česku?

I pro své vlastní tristní zkušenosti s českými soudy a vyšetřujícími orgány si vůbec netroufám říct, kdo má pravdu a jak se to přihodilo. Nechme to budoucnosti. Při zpětném pohledu to pak bude možná vypadat zcela jinak.

O krajských volbách se všeobecně míní, že je vyhráli komunisté. Jste stejného názoru?

Není to zas tak dramatické, jak to vypadá. Když se na to člověk podívá s chladnou hlavou, nejde o velké drama. Nárůst tam je, pohyb doleva také, ale kéž by ty vlny zprava do leva vyjadřovaly naši schopnost demokraticky vyrovnávat některé excesy, které v ještě mladé demokracii vznikají. Jde - li vše dle demokratických pravidel, netrápím se, jestli zrovna vedou komunisté, sociální demokraté, TOP 09 či ODS. O tom to není. Horší by bylo, kdyby nastoupila agresivnější metoda, jak prosadit svůj názor, než jen ve volbách. Kéž by to vždy bylo jen volbami.

Nicméně na příkladech útoku komunisty na prezidenta Václava Klause a dění na Šluknovsku je vidět, že se společnost opravdu radikalizuje. A mohou přijít i agresivnější metody, nebo ne?

Pravda je, že už lidé začínají být buď hodně doleva, nebo moc doprava. Útok mě zarazil, protože za normálních okolností by ten člověk byl po smrti. V Americe by jej rozstříleli v okamžiku vytažení pistole. Fakt, že žijeme trochu v bohorovných českých poměrech, zavdává tomu, že se staráme, jestli ty kuličky, které střílel, byly opravdové nebo méně opravdové. O tom to není. Je to o tom, že jsme pustili do blízkosti hlavy státu někoho, kdo toho mohl málem fatálně využít.

Spíše by mě zajímalo, jestli by zde podle vás nemohlo dojít k masivním nepokojům až chaosu?

Podle mě nemůže. Poměříme – li to s agresivnějšími projevy v západní Evropě, tak jsme stále jen poklidný rybník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…