Voda sotva odešla a lichváři už krouží kolem. Čtěte, na co si dát pozor

11.06.2013 16:32

Sčítání škod po povodních je deprimující činností – zvlášť když je třeba nemůže zcela (anebo vůbec) pokrýt pojišťovna. Není tedy divu, že lidé postižení touto katastrofou hledají cesty, jak se dostat k penězům, díky nimž by dali zase svá obydlí do pořádku. A protože zoufalí lidé dělají zoufalé věci, může se stát, že někteří z nich naletí lichvářům. Ti údajně již v těchto místech rozhazují své sítě.

Voda sotva odešla a lichváři už krouží kolem. Čtěte, na co si dát pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Dluhové poradny však výrazně varují před tím, aby lidé tlaku a na první pohled možná i lákavým nabídkám podlehli. I v minulých letech totiž několik jedinců půjčku přijalo a dostalo se tak na ještě větší dno. Splácet půjčku s vysokým navýšením se totiž stává pro řadu z těchto lidí neúnosným břemenem.  

Na jeden otřesný případ upozornila před několika dny televize Nova. Jistý muž ze Zálezlic na Mělnicku může dnes říci, že mu půjčka na odstraňování škod po záplavách v roce 2002 zničila život. Nemluvě o tom, že ho povodně ani letos škod neušetřily. Opět byl vytopený.

V roce 2002 obec na soutoku Labe a Vltavy řeky zcela zničily, mezi ostatními i jeho domek. Chtěl bydlet a rychle zapomenout a lichváři byli všude. Není divu, že nakonec neodolal a půjčil si 80 tisíc korun na nový nábytek a rekonstrukci. Když onemocněl, musel na operaci, nemohl splácet a dluhy rostly. Dnes dělají už 800 tisíc korun a hrozí to, že muž přijde s celou rodinou o dům. Jediná cesta, jak z toho všeho ven, vede přes insolvenci, o kterou se s pomocí odborníků z dluhové poradny snaží.

Poradny zatím lichváře mezi vytopenými nezaznamenaly, ale...

ParlamentníListy.cz se pokoušely najít i některé další příběhy takto postižených lidí, avšak vzhledem k tomu, že aktuálně ještě oběti případných lichvářských útoků nemohou být známy, vzhledem k malému časovému odstupu, zajímaly se o příběhy ze severu Čech z roku 2010.

„Víte, on ne každý se na naši poradnu obrací, takže nemáme všechny lidi, kteří se s tím problémem potýkají, zmapované. V roce 2010 sice celkově byl zaznamenaný mírný vzestup případů, v kterých se stali lidé obětí lichvy, ale žádný z nich, podle našich statistik, nebyl ze severu Čech nebo z míst postižených povodněmi. Jak ale zdůrazňuji, to neznamená, že se to nedělo,“ řekla ParlamentnímListům.cz Kateřina Plháková, zástupkyně ředitele Asociace občanských poraden.

Jak doplnila, lichva se v roce 2010 řešila v poradnách zejména v Brně, Berouně, Praze, Ostravě a opakovaně od června do prosince v Třebíči. „Nejvíce se pak řešila v tomto roce lichva v měsíci říjnu a listopadu,“ podotkla ještě s tím, že statistiky z jednotlivých regionálních poraden ale chodí zpětně, za uplynulé měsíce. Proto to, zda se lichváři soustředili na své oběti v místech povodní letos, bude známo až nejspíše koncem července.

Bližší informace či konkrétní zkušenosti s nájezdy lichvářských společností nezaznamenala dosud ani společnost Člověk v tísni. Její zaměstnanci pohybující se v terénu však případy lichvy zcela vyloučit nemohou.

Vědí totiž, že stovky firem zabývající se půjčováním peněz, cílí opakovaně především na lidi ve finanční tísni a na zadlužené. Tedy i na ty, kteří momentálně nevědí, co s nimi bude dál, protže nemají prostředky na odstranění škod a třeba nákup nových věcí. „Ty společnosti sázejí na to, že tito lidé se pak velmi jednoduše dostanou do problémů se splácením, po kterém následuje uplatňování mnohdy vražedných sankcí a pokut,“ potvrdil Martin Kovalčík z Člověka v tísni.

Šrouby do hlavy a peníze až pod nos

Základem úspěchu těchto „podnikatelů“ je tak nastrčit klientovi peníze až pod nos. A tak oblepují nabídkami lampy, schránky ucpávají letáky, a ti nejotrlejší se nezdráhají v chudších čtvrtích zvonit přímo u dveří. A lidé na jejich nabídky v danou chvíli rádi a s nadšením slyší.

„K těmto půjčkám se uchylují hlavně zoufalí klienti, kterým často už žádná banka nepůjčí, mají na krku exekuci nebo potřebují rychle peníze. Nebankovní subjekt jim peníze většinou půjčí bez obstrukcí,“ popisuje skutečnost i Lucie Petránková ze sdružení Spotřebitel.net. O tom, že lidé vyplavení vodou peníze potřebují rychle a nemusí být zrovna ideálními klienty s potřebnými zárukami pro banky, není pochyb. Přesto by většina takto postižených lidí měla být velmi opatrná – i když se jim třeba může zdát, že finance prostřednictvím jediné sms pomohou problémy vyřešit. Podle zaměstnanců pracujících v dluhových poradnách i v poradnách pro lidi ve finanční tísni se tím tak lehce mohou dostat už tak dost zkoušení lidé na cestu doslova do pekel.

Není tedy od věci připomenout, že v případě potřeby půjčky je dobré se nejprve obrátit na kamenné bankovní ústavy. Ještě před tím však zjistit na příslušném obecním úřadu i úřadu práce, do jaké míry lze čerpat finanční pomoc od státu. Jelikož premiér Petr Nečas přislíbil, že pomoc postiženým bude velmi rychlá, není důvod otálet.

Ten, kdo je pojištěný, tak má jistě již v těchto dnech veškeré škody nafotografované a patrně je již i po konzultaci s pracovníkem pojišťovny. I odsud může přijít finanční vzpruha, i když nelze počítat s tím, že vždy pokryje všechny škody, ke kterým došlo.

Půjčovat si od lichvářů, byť jejich nabídky mohou znít sebevíc lákavě, a sami se samozřejmě jako lichváři neprezentují, by mělo být až na zcela posledním místě ze všech možností, navíc po zvážení všech rizik, která z toho hrozí.

Co je to vůbec lichva?

Lichva je podle českých zákonů trestný čin. Nikde však v našich právních normách není vyčísleno, co ještě lichva není, co už lichva je. A asi by tohoto ani nebylo třeba, pokud by se dalo spoléhat na zdravý úsudek soudců.

Co říká o lichvě 1. odstavec § 218 trestního zákoníku:

Kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

Druhý a třetí odstavec pak stanovují přísnější tresty (až šest, resp. až osm let), pokud k takovému jednání došlo za jistých okolností nebo pokud mělo jisté důsledky – například pokud uvrhlo dlužníka „do těžké nouze“ nebo pokud na něm věřitel získal „prospěch velkého rozsahu“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…