Voliči ODS, dej si panáka a čti: Janouškova špína cáká naplno

23.03.2012 11:21

Další díl ze seriálu odposlechů mezi exprimátorem Pavlem Bémem a jeho „mazánkem“, tedy lobbistou Romanem Janouškem je na světě. Mladá fronta Dnes (MF Dnes) třeba vytáhla ty odposlechy, v nichž Janoušek úředníka magistrátu Ďuricu nabádá, aby přivřel oči nad „šíleným projektem“. Dále se pak duo baví o vydírání Tlustého, ze kterého byl prý Toolánek „posranej až za ušima“. Odposlechy pochází z roku 2007.

Voliči ODS, dej si panáka a čti: Janouškova špína cáká naplno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Jak hovořil bývalý pražský primátor Pavel Bém s lobbistou Romanem Janouškem, když jednali o výběrovém řízení na ředitele krajských poboček Všeobecné zdravotní pojišťovny, jsme vám již popsali včera. Zavři oči brouku, tak by se dala třeba parafrázovat další série dialogů dua Bém a Janoušek. Jenže v tomto odposlechu překvapivě figuruje jakýsi dosud neznámý státní úředník Peter Ďurica. A ten „bezvýznamného lobbistu“ Janouška poslouchá div ne na slovo.  

Problematický projekt? Dívej se jinam

O co jde? Vlivný úředník pražské radnice - šéf odboru obchodních aktivit Peter Ďurica zvedne jednoho dne v roce 2007 telefon a na druhém konci drátu na něj čeká právě Janoušek. Úředník lobbistu informuje, co se má projednávat na valné hromadě pražského Dopravního podniku.

„A pak tam chtějí projednávat výstavbu na stanici metra Palmovka," řekne Ďurica a chce vysvětlit, že s tím nesouhlasí, protože je to velmi problematický projekt. Jenže muž, s nímž mluví, mu řekne: „To je O. K." Ďurica se snaží vzdorovat. „Ale to je šílený," vyhrkne. Jenže v telefonu se ozve pokyn: "Tak o tom nemluv. Dělej, že nic nevidíš." A o chvíli později hlas z telefonu dodává: „Prosím tě, tak zavři oko. Je to v pořádku,“ zdůraznil podle MF Dnes Janoušek.

Za zmínku tady stojí připomínka, že bývalý pražský primátor Bém stále tvrdí, že Janoušek žádný vliv na chod magistrátu neměl. Hovory Ďuricy a Janouška, stejně tak i Béma a Janouška, přitom získala v roce 2009 bezpečnostní agentura ABL. Ta v té  době patřila šéfovi poslanců VV Vítu Bártovi. Spekuluje se ale, zda hovory vlastnila a také pořídila jejich záznam BIS. Ta se totiž aktivitám Janouška věnovala v rámci úředně schválené operace.

"Tlustý je vydírá a Topol je posranej"

V dalších odposleších například figuruje opět Bém. Janoušek jej připravuje po příletu z Himalájí na politickou situaci.

„Já myslím, že je všechno v pohodě. Jedinej, kdo je takovej polovyblázněnej, je Topol. Volal i takovou žárlivou scénu, že snad jdeš na Hrad. Já jsem mu říkal, že to nevím,“ tvrdí například Janoušek. „Řekl jsem mu, že to považuji za píčovinu. Ať poslouchá mě, nebo tebe. Pak má (Topolánek) druhou hrůzu z tý tiskovky. On je někde v Liberci, chtěl tam přijet. Což já jsem mu nedoporučil. Jenom mu máš zavolat, abyste se dohodli, jak budeš mluvit o těch reformách,“ říká Bémovi dále Janoušek. Exprimátor se ale jen diví.

„No určitě na to dostaneš otázky. On je Tlustý vydírá. Úplně na hranu. Tlustý v rozhovorech říká, že Topolánek je podvodník. On (Topolánek) je prostě posranej až za ušima. A volá mi a říká mi věty: ´Románku, jak jsem se choval tři měsíce?´ Říkám: ´No výborně, děkuji´.“ A on: ´Doufám, že mi to teď vrátíte?´  Tak mu říkám, že určitě. Zavolej mu. Ono se mu uleví.“ Bém pak na to: „O.K. Já mu jdu volat, jo?“

Z toho pak podle MF Dnes vyplývá, že Janoušek byl hybatelem dění uvnitř ODS.

Zmiňovaný tehdejší poslanec ODS Vlastimil Tlustý se nařčení z odposlechů, že snad vydíral Topolánka pro ParlamentníListy.cz brání. „Pojem, že já vydírám Topolánka, jak se mělo v odposleších pana Janouška ozvat, je naprostý nesmysl. Já jsem jenom v té době podmiňoval schválení reforem dodržením programu ODS. To se dá ostatně mediálně doložit z tehdejších výstupů,“ vysvětlil Tlustý.

„Oni mi to tenkrát na výkonné radě ODS slíbili a pak to do roka a do dne popřeli. A já tehdy opravdu Topolánkovi a Kalouskovi říkal, že jsou to podvodníci a zrádci pravicové politiky, což si ostatně myslím do dneška, a toho v těch odposleších asi vznikl ten pojem vydírání,“ dodal Tlustý.

Jak se kují pikle….

Další díl telefonního dialogu se pak točí kolem Petra Bendla. Ten je dnes ministrem zemědělství, ale tehdy byl středočeským hejtmanem. Janoušek třeba Bémovi naznačuje, že Bendl něco "dvakrát posral".

MF Dnes pak k tomu připsala své vysvětlení. Bendl byl pro oba muže totiž tehdy klíčový spojenec zejména pro projekt Letiště Praha. „Janoušek naznačoval, že se ho bude snažit krást, čímž měl zřejmě na mysli, že ho bude chtít získat do svého lobbistického portfolia, aby na něj měl vliv. ´Ivan´ mohl být buď ministr vnitra Ivan Langer, anebo další vlivný lobbista Ivo Rittig, blízký Bendlův přítel,“ napsala MF Dnes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…