Voliči Schwarzenberga, raději vypni počítač. Hovoří profesor Knížák

21.01.2013 6:42

ROZHOVOR Karel Schwarzenberg by neměl být nejen prezidentem České republiky, ale ani jejím ministrem zahraničí. „Poté, co pan Schwarzenberg prohlásil, že Benešovy dekrety už dávno neplatí a že Benešova vláda se v podstatě dopustila válečného zločinu a dnes by byla souzena v Haagu, by měl být zbaven funkce ministra zahraničí. Politik s takovými názory nemůže hájit zájmy České republiky," řekl ParlamentnímListům.cz někdejší rektor Akademie výtvarných umění v Praze a bývalý dlouholetý generální ředitel Národní galerie profesor Milan Knížák.

Voliči Schwarzenberga, raději vypni počítač. Hovoří profesor Knížák
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

V médiích jste uvedl, že jste se poprvé po roce 1989 nezúčastnil voleb, protože jste nenašel nikoho, komu byste chtěl dát svůj hlas. To znamená, že nepůjdete ani k hlasování v druhém kole?

Přesně tak. Nikoho, koho bych si opravdu přál mít prezidentem, jsem mezi kandidáty nenašel. Proto nepůjdu hlasovat ani v druhém kole.

Odsoudil jste mediální masáž, která podle vás vynesla do čela Karla Schwarzenberga. Co považujete za mediální masáž a kdo se na ní podle Vás podílel?

Nevím, jestli jsem odsoudil tu mediální masáž, jen jsem na ni poukázal. Považuji všechny mediální masáže za manipulativní, tedy za druh násilí. Nemám k dispozici dostatek materiálu, abych mohl jmenovat. Mediální masáž je vždy vina médií, která se k tomu propůjčí, ale řada iniciátorů pocházela z tábora obdivovatelů Václava Havla.

Překvapila Vás některá média nebo osobnosti v průběhu kampaně?

Ani ne. Chovali se jako vždy.

Co jste říkal na přímou, otevřenou podporu některých médií v prvním kole pro Karla Schwarzenberga?

Na to jsem již v podstatě odpověděl. Soukromá média asi mohou podporovat, koho chtějí, ale veřejnoprávní média placená z poplatků, které musí platit všichni diváci, by měla být neutrální. Všichni víme, že tomu tak není. Právě veřejnoprávní média jsou často velmi nekorektní.

Jaké jsou podle Vás důvody této „mediální masáže", nadšení z Karla Schwarzenberga, nebo spíš obava z Miloše Zemana a lidí kolem něj? Nebo si myslíte, že strašení Miroslavem Šloufem, Zdeňkem Zbytkem a ruským Lukoilem je nesmyslné?

Je jasné, že ve volební kampani se vytahují všechny možné hříchy. Na tuhle otázku jsem ale už odpověděl. Schwarzenberga volí „pravdoláskaři”. Podivné levicové názory Miloše Zemana se mi také moc nelíbí, ale Zeman dokázal, že je schopen korektního politického jednání právě onou obecně zatracovanou opoziční smlouvou, kterou já považuji za státotvornou. To, že se strany domluví, byť by byly názorově odlišné, je vždycky plus, pokud to vede ke stabilizaci poměrů ve státě. O Karlu Schwarzenbergovi nevíme, jak by se zachoval v krizových situacích.

Vy máte vůči zvolení Schwarzenberga do čela státu výhrady. Proč by podle vás neměl být českým prezidentem?

Jeden z důvodů jsem už uvedl. Co mě děsí nejvíc, je jeho zpochybňování Benešových dekretů, což znamená přímé ohrožení integrity našeho státu. Poté, co pan Schwarzenberg prohlásil, že Benešovy dekrety už dávno neplatí a že Benešova vláda se v podstatě dopustila válečného zločinu a dnes by byla souzena v Haagu, by měl být zbaven funkce ministra zahraničí. Politik s takovými názory nemůže hájit zájmy České republiky. Slyšel jsem to na vlastní uši a pozdní „vyžehlování“, které pan Schwarzenberg za pomoci věrných médií provádí, na tom nic změnit nemůže. To, že nezná slova české hymny a mluví jazykem přeloženým z němčiny, jsou jen drobnosti proti této zradě, alespoň já to jako zradu cítím.

Další důvod je možná malicherný, ale mně by opravdu vadilo mít prezidenta, který neumí česky a plete si text státní hymny. O nestabilitě Karla Schwarzenberga mne přesvědčila jeho euforie, když se dostal v prvním kole voleb na druhé místo. Ve svém proslovu neovládl emoce. Mluvil, jakoby už měl prezidentství jisté, a jeho děkovný projev byl přeplněn germanismy víc než obvykle. A také souhlasím s Václavem Klausem, že některé názory Karla Schwarzenberga jsou překvapivě levicové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…