Volil TOPku, nemá práci: Připadám si jako zloděj, je to šikana

07.01.2012 21:39

PŘÍBĚH Ačkoli většina reforem vstoupila v platnost až letos, některé změny začaly platit již v roce minulém. Jednou z nich je, že vytipovaná skupina nezaměstnaných spadla do programu DONEZ-docházka nezaměstnaných. V praxi to znamená, že lidé, u kterých bude podezření, že by mohli pracovat takzvaně na černo, se musí hlásit i dvakrát týdně na pobočkách Czech Point, a to v době, která je pro většinu lidí dobou pracovní. ParlamentnímListům.cz pověděl svůj příběh pan Jan, který je mezi vybranými, a příliš s novým systémem nesouhlasí.

Volil TOPku, nemá práci: Připadám si jako zloděj, je to šikana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Být nezaměstnaným není, alespoň pro většinu lidí, zrovna příjemná situace. Nárok na podporu v nezaměstnanosti je omezený a jako uchazeč o zaměstnání v evidenci úřadu práce si můžete vydělat maximálně čtyři tisíce hrubého měsíčně. To jistě na pokrytí běžných výdajů nestačí. Někteří lidé se proto v této situaci  rozhodnou přijmout i práci, která bude na černo. A to i přesto, že se z této práce nebude odvádět daň z příjmu či sociální a zdravotní pojištění. Jenomže tito lidé většinou potřebují peníze hned.

Svůj hlas TOPce už nedám, říká Jan

Pan Jan je z Velké Bystřice na Olomoucku. Je mu 29 let a vyučil se jako kuchař-číšník. „Měl jsem velký problém najít po škole práci, protože najít místo kuchaře je velmi obtížné, pokud nemáte praxi. Na pozici číšníka většina zaměstnavatelů raději přijme studenty, protože za ně nemusí odvádět pojištění a podobně,“ říká pan Jan, který nechtěl redakci uvést své celé jméno.„Pracoval jsem pak vlastně také jako brigádník anebo na půl úvazku v několika hospodách. Jenže pak jedna zkrachovala a zjistil jsem, že si nevydělám pomalu ani na nájem,“dodává.

Najít si další práci byl problém a Jan se přihlásil na úřad práce. Zde však po nějaké době spadl do skupiny vytipovaných, kteří musí být více hlídáni, aby nepracovali nelegálně. Do této skupiny patří uchazeči s opakovanou evidencí, ti, kteří měli v posledních 6 měsících zaměstnání kratší než 10 dní, mladiství do 26 let, absolventi a vytipované profese.

„Když jsem se dozvěděl, že se budu muset třeba i dvakrát týdně hlásit na poště na Czech Pointu, tak mě to naštvalo. Připadám si jak zloděj, kterého musí hlídat, aby něco nevyvedl. Přitom jsem na černo nikdy nepracoval, navíc si práci aktivně hledám. V dnešní době nemá práci spousta lidí a připadá mi, že je stát jenom šikanuje. Vždyť kolikrát vidíte, že se přijme důchodce, student. A člověk, který má zájem pracovat na plný úvazek, nemá téměř šanci. Ačkoli jak říkám, jsem opravdu na černo doposud nepracoval, dokážu pochopit lidi, kteří to udělají. Já živím jen sám sebe, ale mít rodinu, tak nevím. Nechápu, proč je vyvíjen tlak na nás, a stát si naopak důkladně nehlídá zaměstnavatele, protože ti na této situaci vydělají nejvíc. Zaměstnanec je vlastně trestaný za to, že v nouzi, kdy potřebuje uživit rodinu a sebe, pak poruší zákon.“

Možná trochu překvapivé na celé situaci je, že pan Jan v posledních parlamentních volbách volil TOP 09. To by prý ale už znovu neudělal. „TOPce jsem věřil. Ale zklamali mě. To, jak přistupuje strana k nezaměstnaným, se mi ani trochu nelíbí. Svůj hlas jim už nedám,“ prozradil ParlamentnímListům.cz pan Jan. 


Drábek: Letos zkontrolujeme 200 000 firem

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) je však přesvědčen, že nový systém boje proti nelegálnímu zaměstnávání je účinný. Podle něj se MPSV zaměřuje na kontrolu zaměstnavatelů velmi intenzivně. „Jen v letošním roce by mělo být provedeno 200 tisíc kontrol firem, zvýšila se také výše pokuty za nelegální zaměstnávání a to na 10 milionů korun, Státní úřad inspekce práce má od letošního ledna dvojnásobný počet kontrolorů. Nelegální zaměstnávání je bohužel v Česku velmi rozšířené, znamená pro státní rozpočet miliardové roční úniky a tratí na něm všichni poctiví občané. Boj s ním je proto třeba vést na všech frontách,“ řekl redakci Drábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…