Vybíral s dívkou šaty a pak spali v jedné posteli. Neštěstí svědka z kauzy Parkanová

30.07.2012 21:27

Podplukovník Karel Daňhel se ocitl v centru pozornosti kvůli klíčovému svědectví v kauze letounů CASA nejen pro média. V poslední době se kolem něj totiž začaly dít hodně podivné věci. Přišel o bezpečnostní prověrku, byl obviněn ze sexuálního styku se čtrnáctiletou dívkou a je vyšetřován kvůli podezření z korupce.

Vybíral s dívkou šaty a pak spali v jedné posteli. Neštěstí svědka z kauzy Parkanová
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

V uplynulém měsíci sledovala veřejnost s úžasem, jak se někteří vysoce postavení politici v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, snaží zmařit vyšetřování nákupu letounů CASA a zastrašit policisty, kteří na případu pracují. Týdeník Respekt zároveň připomíná, jak se v tom samém čase začaly dít podivné věci kolem podplukovníka Karla Daňhela, který se stal jedním z klíčových svědků v případu letounů CASA.  

Jeho výpověď má už rok a půl policie zadokumentovanou. Ta má potvrzovat, že jak tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová, tak její náměstek Martin Barták obdrželi od vojáků a především od Daňhela důkazy, že stroje jsou předražené a záměrům armády nevyhovující. Oba je však ignorovali a Bartákovi lidé dokonce na Daňhela tlačili, aby odmítavá stanoviska ze své expertízy vyloučil.

V krátkém sledu tři údery pro klíčového svědka

Pro rozsouzení případu bude podstatné, co Daňhel vypoví před soudem a jak důvěryhodně bude působit. K tomu, aby před soudem stál nedůvěryhodný člověk, nebo dokoncec člověk, který svoji výpověď změní, by mohl směřovat tlak neznámých „spiklenců“ v pozadí. Vždyť podplukovník v krátkém časovém sledu přichází o práci, je obviněn ze sexuálního styku se čtrnáctiletou dívkou a je vyšetřován kvůli podezření z korupce.



Letos v březnu požádala Daňhela jeho známá z Bohumína, zda by její dceři nepomohl v Praze vybrat šaty na večírek k ukončení základní školy. Podle týdeníku Respekt ji vyzvedl u vlaku, prošli několik nákupních středisek a pak ji vzal přespat do hotelu, protože ji nechtěl brát na vojenskou ubytovnu, kde sám bydlí. V hotelu přespali v jednom pokoji s manželskou postelí.

Svědectví mělo být na dívce vynucené

V půli července ale Daňhela zatkli detektivové z kriminální policie a sdělili mu, že ho dívka z Bohumína usvědčuje z pohlavního zneužití. Už o den později však dívka svoji výpověď obměnila s tím, že k ní byla donucena velkým policejním nátlakem a přesvědčováním, které prý policisté vůbec neprotokolovali. Krach údajně vynuceného obvinění není jedinou podezřelou okolností případu.

K výslechu totiž byly dívka i její matka policií pozvány, aniž by tušily, o co jde. Ani jedna z nich žádné trestní oznámení na Daňhela nepodala. Není známo, kdo policii zprávu o noci v hotelu podal. Stejně tak se neví, proč detektivové od výslechu údajné oběti čekali nečinně celý měsíc a pak náhle pilota zatkli v práci se zásahovou jednotkou a s plnou mediální parádou. Do dvou týdnů má žalobce rozhodnout, zda Daňhelovo stíhání bude pokračovat, nebo bude odloženo.

Odposlechy mohou mít dvojí výklad

Týden před svým zatčením a následným rychlým propuštěním absolvoval podplukovník jiný výslech. Tentokrát na Vojenské policii, která jej podezírá z přijetí úplatků jak v případě letounů CASA, tak v jeho armádní „vrtulníkové“ koncepci, na níž pracoval před dvěma lety. „Podle informací tajné služby zachytilo Vojenské zpravodajství Daňhelovy telefonní hovory, při nichž se vyjadřoval, jako by si říkal o úplatek,“ píše týdeník Respekt.

V hovorech se zástupci dvou zbrojařských firem AKM Group a Omnipol použil věty „Tak kolik jsi mi dal do peněženky, padesát, nebo sto tisíc?“ a „Pustil jsem letadla do vzduchu a ušetřil jsem vám peníze, teď jste na řadě vy“, které ale aktéři hovorů nyní vysvětlují jako nezávazné žertování v prvním případě a jako Daňhelovu pobídku firmě ke zvýšenému úsilí na opravách letounů CASA v případě druhém.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…