Vyšší pokuty za černou jízdu přinesly žně pro vymahače

24.11.2013 10:49

Výrazné zvýšení pokut pro černé pasažéry napomáhá slušným výdělkům advokátů a firem specializujících se na pohledávky. Podle informací a propočtů serveru Aktuálně.cz si nyní subjekty ve vymahačském byznysu mohou přijít až na sedmkrát více než samotné dopravní podniky.

Vyšší pokuty za černou jízdu přinesly žně pro vymahače
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj - ilustrační foto

Zvýšení pokut prozatím ohlásila šestice měst, Brno, Jihlava, Ostrava, Olomouc, Karlovy Vary a České Budějovice, zatímco Praha a Plzeň chystají takový krok počátkem příštího roku. Zatímco černým pasažérům v těchto městech hrozí pokuta až ve výši 1 500 korun, tedy o 500 korun více než dříve, dopravní podniky obdrží jen část z těchto peněz. Některé podniky totiž pohledávky za nezaplacené pokuty přeprodávají, avšak kvůli obtížné vymahatelnosti hluboko pod cenou.

Například pražský, českobudějovický a jihlavský dopravní podnik v současnosti prodává pohledávky za čtvrtinu jejich nominální hodnoty. Z pokuty ve výši 1500 tak při prodeji vymahačům získají 375 korun. Vymahačské firmy jsou na tom o poznání lépe, na jedné pokutě si mohou polepšit až o 875 korun. Pokud navíc vymůže pokutu ve výši 1500 (za kterou dopravnímu podniku zaplatila 375 korun), smí si v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu připočítat poplatky až ve výši dalších 1500.

Takové dohody jsou pro dopravní podniky stále výhodné

Zdražení pokut odmítají kritici poměrů, které v Česku vládnou v oblasti vymáhání a exekucí. „Je to předražené. Kdyby z toho alespoň platili vlastní právní oddělení, ale oni si najímají externí firmy," postěžoval si pro Aktuálně.cz Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Dopravní podniky se však brání, že i taková dohoda je pro ně výhodnější, než pohledávky vymáhat ve vlastní režii. "Vysoutěžená cena již zdaleka neodpovídá nominální hodnotě pohledávek, ale prodány jsou všechny pohledávky a tento způsob je stále ještě efektivnější než návrat k vlastnímu vymáhání," sdělilo vedení jihlavského dopravního podniku.

"Podotýkáme, že momentálně je toto řešení jedno z nejvýhodnějších, jakých je v rámci dopravních podniků jednotlivých měst ČR dosahováno. Oproti jiným, kteří prodávají podobné pohledávky třeba za čtyři až šest procent, jsme na tom v republice s našimi 25 procenty velmi dobře," poznamenala Aneta Řehková z pražského dopravního podniku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…