Vzpoura proti děkanu Ševčíkovi. Prý všechno rozvrátil a zničil

12.10.2012 10:03

Na Miroslava Ševčíka, známého ekonoma a děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), se snáší kritika. Důvodem je pravděpodobně rozhodnutí děkana odvolat pověřeného vedoucího katedry institucionální ekonomie (KIE) Davida Lipku a některé další kroky, které se nelíbí části fakulty. Internetovou petici zveřejněnou na stránkách Zatransparentnivedeni.cz podepsalo už 165 osob nejen z řad studentů.

Vzpoura proti děkanu Ševčíkovi. Prý všechno rozvrátil a zničil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice Jára Cimrman da Hrad

"Děkan Ševčík svými netransparentními kroky a zákulisní politikou zničil dlouho budované prostředí důvěry, které přivádělo na Národohospodářskou fakultu mladé talentované vědce, jež šířili dobré jméno fakulty doma i v zahraničí. V důsledku své krátkozrakosti rozvrátil katedru, kterou jsem zakládal a budoval, a postavil proti sobě stovky studentů i světově uznávané profesory z evropských i amerických univerzit," řekl ČESKÉ POZICI profesor Josef Šíma, který na KIE učí.

Ševčík výtky odmítá. K výměně vedoucího katedry měl prý právo, učinil tak kvůli nezvládnutí manažerského řízení a na místo dosadil Miroslava Zajíčka. "Vlastním fundraisingem pomohl založit a vybavit laboratoř experimentální ekonomie na VŠE. Její založení konzultoval s Vernonem L. Smithem, nositelem Nobelovy ceny za ekonomii v roce 2002, který se dokonce účastnil i jejího otevření," obhajuje změnu Ševčík. Lipkova komunikace prý neumožňovala další vzájemnou efektivní spolupráci při řízení katedry.

Hrozí odchod pedagogů

Autoři petice zveřejnili svou výzvu na internetu a Facebooku 4. října. Požadují po Ševčíkovi zdůvodnění jeho kroků. "Vzhledem k závažnosti změn, jejichž příčiny si nedokážeme vysvětlit, věříme, že naše žádost je jedinou možností, jak přispět k zachování dobrého jména Národohospodářské fakulty," stojí v petici.

Podle některých zdrojů hrozí dokonce odchod několika pedagogů, včetně profesora Josefa Šímy nebo Pavla Chalupníčka, kteří napsali i ostrá prohlášení. Prozatím ovšem výpověď nikdo z nespokojených pedagogů podle slov Ševčíka nepodal.

Odvolaný David Lipka měl dle svých slov s děkanem dlouhodobě přátelský vztah. Pochybení, za která byl odvolán, odmítá. "Byl jsem odvolán 29. června a důvod mi nebyl sdělen žádný. Odvolání mého zástupce dr. Chalupníčka je v tomto případě automatické. Dne 2. října na schůzce s děkanem a několika dalšími lidmi uspořádané na žádost profesora Šímy, bývalého vedoucího katedry a jejího zakladatele, mi bylo řečeno, že jsem manažersky selhal. Žádné další upřesnění jsem neobdržel ani předtím, ani potom," řekl Lipka České Pozici.

Lipka má podporu ze zahraničí

Na jeho podporu se v otevřeném dopise ze 7. října vyjádřili i ekonomové ze zámoří. Konkrétně z George Mason University. "Jednání, kterému byl náš přítel a kolega Lipka vystaven, se nám jeví jako zjevně nespravedlivé, ostudně nespravedlivé. Pokládáme obvinění vznesené proti Lipkovi o jeho údajně špatné komunikaci za zinscenovaný nesmysl," stojí mimo jiné v dopise.

Vedení fakulty podle zdrojů České pozice na tuto intervenci reagovalo dopisem, ve kterém žádají vysvětlení. Ševčík už v minulosti upozornil, že odvolání Lipky z postu vedoucího katedry nebrání další spolupráci a jeho vědecké činnosti. Teď se ale zdá, že vzájemná důvěra je otřesena.

Josef Šíma varuje, že tento konflikt může mít neblahé následky: "Doufám, že se v okolí děkana najde někdo, kdo na rozdíl od něj bude chápat, že politika síly a zastrašování na akademickou půdu nepatří, a přesvědčí ho, že jako děkan zcela selhal. Cenou za jeho setrvání na pozici děkana totiž jinak bude rozvrat nejlepší ekonomické fakulty v zemi."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…