Z toho platu nejde uživit rodinu, naříká poslanec z ODS

13.12.2012 9:53

Poslanci ve středu málem schválili zrušení zdanění svých náhrad. Tím by si velmi podstatně vylepšili svou ekonomickou situaci. A zatímco někteří takové hlasování kritizují, poslanec ODS Tomáš Úlehla tvrdí, že poslanci jsou na tom špatně a mělo by se jim přidat.

Z toho platu nejde uživit rodinu, naříká poslanec z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

Poslanci ve středu jen těsně neschválili zrušení zdanění svých náhrad. Pro vylepšení své ekonomické situace hlasovalo 69 poslanců. Bulvární deník Blesk přinesl tablo poslanců hlasujících pro návrh, nadepsané „Nenažranci“. Ke každému pak připsal, kolik činí před zdaněním jeho základní plat.

Kromě Věcí veřejných se na nástěnce hanby objevili poslanci všech sněmovních stran a rovněž pětice nezařazených. Nejvíce rukou pro se objevilo v ODS, kde návrh podpořila většina klubu - 33 poslanců. V ČSSD hlasovalo pro návrh 11 poslanců, mezi nimi například bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák.

V TOP 09 a KSČM podpořilo návrh devět zákonodárců, dále dva zástupci LIDEM a pětice nezařazených. Mezi nimi i Kristýna Kočí, která přitom na svém Facebooku vládní návrh kritizovala. To poslanec ODS Tomáš Úlehla, který se zviditelnil kritikou daňového balíčku, považuje požadavek na zvýšení poslaneckých platů za oprávněný.

„Mám 39 tisíc čistého. Kdybych nepodnikal, nedovedu si představit, že bych z toho platil bydlení, hypotéku ve Zlíně, děti na studiích a podobně,“ uvedl Úlehla v rozhovoru pro server Týden.cz. Poslanci jsou podle něj štvaná zvěř, pronásledovaná médii. „Nikdo z poslanců není s tím platem spokojen,“ upozorňuje.

Poslanec podle něj bere 39 tisíc čistého, což pro člověka, kterému se v jeho profesi daří, není uspokojivá suma. „To berou asistentky ředitelů se středoškolským vzděláním,“ rozčiluje se Úlehla. Přitom poslanci podle něj mají velkou odpovědnost za osud této země a tomu by měl odpovídat i jejich plat.

„Já osobně pracuji patnáct hodin denně včetně sobot a nedělí a v přepočtu mám méně, než kdybych byl na podpoře,“ pokračoval Úlehla.  „Kdybych nepodnikal, nedovedu si vůbec představit, že bych tuto práci vykonával. Neuživil bych rodinu,“ obává se poslanec ODS.

„Když se ostatní baví, my odhalujeme sochy, předáváme ceny, chodíme podporovat humanitární organizace. Máte státní svátek a a já třeba sedím v Bruselu nebo ve Štrasburku,“ líčí poslanecké útrapy. Šest let prý neměl dovolenou a když ano, tak jej z ní odvolali hlasovat.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…