Z úst senátorů: Kde udělali soudruzi chybu? Pustíte kočku, vyběhne pes

24.12.2012 6:25

I některé letošní výroky v Senátu stojí za připomenutí. Předseda Milan Štěch během jednání o daňovém balíčku například použil známou filmovou hlášku: „Kde naši soudruzi z NDR udělali chybu?“ Jaroslav Kubera varoval před prostitutkami vedle silnic, které na řidiče působí jako největší rušivý element. Vladimír Dryml zase reagoval na církevní restituce slovy, že by pro ně nezvedl ruku ani na mučidlech, které si kdysi velmi oblíbila katolická církev.

Z úst senátorů: Kde udělali soudruzi chybu? Pustíte kočku, vyběhne pes
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Během jednání o daňovém balíčku si předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vypůjčil hlášku z českého filmu: "Chtělo by se mi říct společně s tím filmem Pelíšky: kde naši soudruzi z NDR udělali chybu."

Debata od DPH sklouzla k výrokům o odstoupení vlády

Různé výroky, které se nepříliš týkaly projednávané reformy, komentoval zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09): "Bohužel, (debata) tedy sklouzla až do takové úrovně toho typu, budu-li citovat některé výroky, že mám odsud jít a vyřídit panu předsedovi vlády, ať jeho vláda odstoupí. Takhle opravdu tedy tu národohospodářskou situaci bude exekutiva i politická garnitura této země řešit jen velmi těžko."

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) ale na Hegerova slova nedbal a komentoval vládnutí Nečasovy koalice: "Vy jste odpovědni za nástup komunistů v této zemi, vy a vaše vláda s vašimi naprosto nekompetentními rozhodnutími, které každého půl roku měníte."

Vypustíte ve sněmovně kočku a vyběhne pes

ČTK vzpomíná na řadu výroků až z prosince 2011. Tehdejší ministr školství Josef Dobeš (VV) předkládal novelu školského zákona. Senátor Marcel Chládek (ČSSD) kritizoval špatnou práci poslanců: "A já už mám i obavu, když do Poslanecké sněmovny pustíte kočku, tak vyběhne pes."

Ve stejné debatě se do zákona pustil i senátor Jaroslav Kubera (ODS): "Ono nám to prostě nabývá a nabývá, místo aby nám to ubývalo a ubývalo. A my pořád věříme tomu, že když bude mít zákon víc paragrafů, tak bude lepší. A ono je to skoro vždycky tak, a to mi všichni potvrdí, že každý nový zákon je vždycky horší než ten předchozí."

Největším rušitelem na silnicích je Anča, která si zvedne tričko

Za zmínku stojí výrok senátora Jaroslava Kubery (ODS), který pronesl během diskuse o vlivu billboardů na pozornost řidičů: "My si nepomůžeme tím, že billboardy odstraníme. Příčina většinou nebývá billboard, ale něco jiného. V našich krajinách největším rušitelem jsou prostitutky. Protože když řidič jede poměrně rychle a Anča zvedne tričko, tak ať chce nebo nechce, ne na 0,4, na několik vteřin tomu neuniknete, prostě se podívá."

Z března 2012 pochází výrok exministra obrany a bývalého senátora Alexandra Vondry (ODS): "Armáda nemá odbory, a dokud je mít nebude, tak si myslím, že se na ni můžeme spolehnout." Mluvilo se tehdy o novele zákon o vojácích z povolání.

Restituce jsou loupeží za bílého dne. Nezvedl bych pro ně ruku ani na mučidlech

V senátu se také hodně mluvilo o církevních restitucích. Senátor Vladimír Dryml (dříve ČSSD, nyní SPOZ) to označil za „jasnou loupež za bílého dne“.

Senátor Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz prohlásil: "Pro tento návrh zákona bych ruku nezvedl ani na mučidlech, zejména katolické církvi tak osvědčených v minulosti".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…