Za vším hledej Bradáčovou: Přišla a vyslala policii do akce

22.08.2012 11:14

O podivných praktikách v pražském dopravním podniku se vědělo již dva roky před páteční policejní razií. Zásah do ředitelství dopravního podniku vyvolalo ale až Vrchní státní zastupitelství v Praze pod palcem Lenky Bradáčové. Proč ale tak pozdě?

Za vším hledej Bradáčovou: Přišla a vyslala policii do akce
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

„Ano, zákrok byl iniciován státním zastupitelstvím,“ potvrzuje vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová skutečnost, že to byla zrovna ona, kdo dal povel k akci v Dopravním podniku hl. města Prahy. A pro Lidovky.cz dodává:  „Co se dělo s touto kauzou půlrok předtím, jsem ovlivnit nemohla. Já a dozorující státní zástupce jsme – ve chvíli, kdy jsme se ke spisu dostali – vyhodnotili, že jsou důvody proto učinit tyto kroky.“

Oním důvodem mohlo být trestní oznámení podané ještě před odvoláním z funkce šéfa dopravního podniku Vladimírem Lichem.

Jenže je otázkou, zdali to celé trvalo, nebo netrvalo dlouho. „Je určitý vývoj trestního řízení a na začátku trestního podání jsme prováděli prohlídky v jiných nebytových prostorách,“ citují reakci na dva roky odkládání případu ředitele protikorupčního útvaru Tomáše Martince Lidovky.cz.

Začátek případu se datuje zhruba na začátek roku 2010, kdy kriminalisté dostali první podklady dokazující vyvádění peněz z podniku. Tehdy to bylo 17 haléřů z každé papírové jízdenky do karibské společnosti Cokeville Assets. O důkaz se postaral syn jednoho ze spolumajitelů firmy, jež jízdenky tiskne.

Tento muž Vladimír Sitta byl poté nespokojen, že se policie případu tolik nevěnovala a odložila jej. Proto se vloni obrátil přímo na šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Ten však případ odkázal odboru daňových úniků a praní špinavých peněz, což vyšetřování zase o něco zpomalilo. I Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci si na okolnosti kolem dopravního podniku stěžoval.

Navíc po krátkém comebacku Vlastimil Rampula v únoru odvolal žalobkyni Soňu Bělehlávkovou. Ta pod sebou měla nejdůležitější korupční kauzy včetně dopravního podniku. Ovšem až v pátek se kauza dočkala pokračování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…