Za zavřenými dveřmi: Kalousek a Nečas se chytli kvůli živnostníkům

10.08.2011 13:35

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz vznikl na středečním zasedání vlády především spor o snížení výdajového paušálu osobám samostatně výdělečně činným. Ministr financí Miroslav Kalousek ho podporuje, ale premiér Petr Nečas je proti. Věc byla na čtrnáct dní odložena.

Za zavřenými dveřmi: Kalousek a Nečas se chytli kvůli živnostníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas ve sněmovně

Debata se strhla během projednávání změnách v daňovém systému. Kalousek argumentoval propadem výběru daně, který je v záporných číslech, což před časem zdůrazňoval i jeho náměstek Ladislav Minčič. Premiér se proti snížení paušálů na vládě postavil, neboť podle jeho názoru podnikatele OSVČ postihne plánované zvýšení daně z přidané hodnoty. Jako možné řešení pak Nečas navrhl spíše zrušení slevy na poplatníka u OSVČ.

Psali jsme: Výdajové paušály se snižovat nebudou, řekl Nečas

Jankovský pro superhrubou mzdu

Za živnostníky se podobně postavil i ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS a chtěl, aby vznikl materiál, který by analyzoval efektivnost při výběru všech druhů daní.

Ministři Věcí veřejných se zase postavili proti Kalouskovi kvůli jeho snaze zrušit výhodné řežijní jízdné a stravenky. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský bojoval za zachování superhrubé mzdy. Kalousek navrhuje zrušení konceptu superhrubé mzdy se sazbou 15 procent. Nová sazba daně by měla být vypočítávána z hrubé mzdy, a to ve výši 19 procent.

Dobeš: Chci peníze z hazardu do sportu

Ministr školství Josef Dobeš z VV žádal ujištění, že peníze ze zdanění hazardu půjdou na financování sportu. Ministr Kocourek je proti zrušení daňové výjimky na investiční pobídky a proti zrušení daňové výjimky na vědu pro soukromé firmy. Ministr kultury Jiří Besser zase prosazoval zachování daňové výjimky na dary pro kulturní akce.

Psali jsme: Svět našišato. Komunisté hubují Kalouska za týrání živnostníků

Ministr financí Miroslav Kalousek na námitky svých vládních kolegů reagoval tak, že jim slíbil, že se bude vypořádávat s připomínkami ministrů souběžně s jednáním o rozpočtu jednotlivých rezortů. Tento bod týkající se daňové reformy byl odložen o čtrnáct dní.

Psali jsme: Vyvolá Kalousek rozkol v koalici? ODS proti vyššímu zdanění OSVČ

Živnostníci se bouří

Snahy snížit výdajové paušály u OSVČ vyvolaly velkou nevoli především v ODS a mezi poslanci TOP 09 určité rozpaky. Ostře proti se postavili i zástupci živnostníků. V programovém prohlášení vlády se píše, že se se u OSVČ nezvýší celková odvodová zátěž, čímž argumentuje i premiér Petr Nečas.

Psali jsme:

V současnosti si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 procent.

Čtěte také: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory 

Kalousek zvažuje dva návrhy snížení paušálů. První předpokládá pokles sazby na 20, 40 a 50 procent a druhý model počítá jen s dvěma sazbami, a to ve výši 30 a 50 procent nebo 25 a 50 procent.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…