Zajistili hladovým dětem školní obědy. A přišli i s dalším originálním nápadem na pomoc chudým

11.06.2014 12:57

O sociálním bydlení se již napsaly v Česku stohy papírů a namluvily miliony slov. Přesto všechno je stále ožehavým a nevyřešeným problémem. Objevila se však společnost, která se rozhodla řešit pomoc rychle, z vlastních zdrojů, ale nakonec , jak se ukazuje, levněji, než by bylo i překlenutí krize v azylových domech. Soustředí se na matky s dětmi a ubytovala jich v bytech v Praze již 30.

Zajistili hladovým dětem školní obědy. A přišli i s dalším originálním nápadem na pomoc chudým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

„Na počátku byla naše myšlenka zřídit azylový dům. Ale výše nákladů a další argumenty nás přinutily najít alternativu – takzvané rozptýlené sociální bydlení, která je ve svém výsledku rychlejší, efektivnější a levnější. V nalezení tohoto modelu nám pomohla řada odborníků z této oblasti – například zástupci azylových domů a pražského magistrátu,“ říká Olga Grillová, předsedkyně správní rady obecně prospěšné společnosti Women for Women. Jak dodává, nejde jen o peníze. Rozptýlené bydlení má spoustu výhod, které jsou ve svém důsledku důležitější než peníze, protože ženám a jejich dětem pomáhají vrátit se zpět do „normálního života".

S provozováním tohoto typu bydlení má Women for Women již takřka dvouleté zkušenosti, a tak lze už i srovnávat ekonomiku provozu tohoto sociálního bydlení s variantou azylového bydlení. Společnost je přitom zatím jediná, kdo takovýto projekt konkrétní, komplexní a dlouhodobé pomoci v Česku založil. Situaci žen a dětí řeší nad rámec dosud u nás běžného poskytování sociálního bydlení.

Zatím dostaly šanci matky v bytech v Praze. Plánuje se rozšíření i na sever Čech

„V současné době u nás v bytech, které za tímto účelem najímáme, žije 30 maminek s celkem 50 dětmi ve věkovém rozmezí od roku do 18 let. Byty se nacházejí v rozšířeném centru Prahy (2,7,5 a 3), jejich průměrná rozloha je 53 metrů čtverečních,“ prozradila ParlamentnímListům.cz konkrétní údaje manažerka charitativních projektů manželů Tykačových Jana Skopová. Jak doplnila, v nejbližší době se plánuje rozšíření projektu i do severních Čech, kde je situace značně palčivá. Kdy však se budou moci i tam do prvních bytů matky v nouzi nastěhovat, zatím nechtěla odhadovat.

„Přece jen příprava na to je poměrně náročná, musí se vytipovat správná místa, aby se tam maminky cítily dobře, musí to být i byty, které budou odpovídat určitému standardu,“ poznamenala Jana Skopová. Jak dodala, přesto to neznamená, že by se s prosbou o pomoc nemohly na jejich organizaci obrátit i mimopražské ženy s dětmi, které se ocitly v nouzi.

„Samozřejmě, pro každou maminku je důležité zvážit, zda je ochotná změnu místa bydliště třeba i z jiného kraje podstoupit, poněvadž to s sebou nese změnu školy pro dítě, kompletní změnu prostředí. Přesto i jedna z maminek, která v našem bytě nyní žije, je z Moravy. Důležité je, aby ženy, které jsou v nouzi a neví kudy kam, vyplnily na našich stránkách dotazník – my se pak už ozýváme sami,“ vysvětlila Skopová. Často jim též pomáhají místní odbory sociálně-právní ochrany dětí, či azylové domy. Ne každý laik totiž ví, že na azylové domy je minimálně v Praze pořadník, a tak velice často nemůže být k dispozici matce v nouzi okamžitě. Navíc – doba pobytu v azylovém domě je omezená (1 rok) a nemusí vždy stačit na to, aby se matka stačila stabilizovat a dostala šanci se do normálního života vrátit.

Pomoc na několik let, doplněná i finančním příspěvkem na zařízení bytu

„My nabízíme pomoc na tři roky. Maminka dostane vymalovaný byt, který zkontrolujeme, aby v něm vše fungovalo a mohlo ihned sloužit. Pokud nemá žádný majetek a vybavení, dostane od nás i vstupní příspěvek na to, aby se pořídily třeba postele a základní vybavení,“ uvedla Jana Skopová to, jak to chodí v praxi. Doba od okamžiku, kdy se matka s prosbou o pomoc na ně obrátí, do chvíle, kdy může sedět v novém bytě, je individuální. Samozřejmě se hodnotí různá kritéria, i nabídka pomoci je poměrně široká. Někdy mezi těmi dvě časovými úseky uplynul pouhý týden, jindy je to déle. „Ale nikoho neodmítáme. Pouze v případě, kdy víme, že bychom na určitý druh pomoci nestačily, odkážeme matku na jiné zařízení,“ konstatovala Jana Skopová. Na vysvětlení uvedla, že se to týká hlavně matek, které se nacházejí třeba ve stavu jakékoli závislosti, duševní nemoci, nebo matky, která je obětí domácího násilí a potřebuje bydlení spíše utajeného charakteru.

„Spolupracujeme s organizací, která se těmito problematikami odborně zabývá, disponuje řadou znalců i má možnost týraným matkám utajené bydlení zajistit. Tím ale nevylučujeme, že té matce nepomůžeme jinak než třeba tím bydlením,“ dodala Skopová.

Ženy se závislostmi, či trvale žijící na úkor státu s žádostí o pomoc asi neuspějí

Přesto jsou určité kategorie, u kterých se může stát, že se pomoci od této společnosti nedočkají. „Přihlížíme na to, jaký matka, jelikož se dosud na nás obrátily pouze matky s dětmi v nouzi, vedla život. Zda byla dlouhodobě či trvale závislá jen na sociálním systému státu, či zda se snaží své záležitosti řešit sama a jen momentálně potřebuje v nouzi pomoc – i když pomoc dlouhodobějšího charakteru, poněvadž obtíže, s kterými se na nás obracejí, nejdou vyřešit rychle. Chceme, aby taková žena byla schopna opět se zařadit sebevědomě do normálního života,“ upřesnila Skopová.

I proto je ženám, kterým jsou zmiňované byty pronajímány, částečně hrazen nájem a náklady spojené s bydlením. „Řeší se to individuálně, ovšem maximum, které žena na bydlení a zálohy na energie měsíčně vydá, nepřesahují 5500 korun,“ řekla Jana Skopová. Tím se dá předpokládat, že se matka naučí počítat s náklady na bydlení ve svém rozpočtu, i když často představují většinu jejího celkového příjmu, ale zároveň není odkázána na zadlužování se například při bydlení v bytě s tržním nájemným. O situaci, kdy by byla odkázána na některou „sociální ubytovnu“ ani nemluvě.

Komplexní pomoc zahrnuje i bezplatné služby psychologů či právníků

Jelikož pomoc matkám s dětmi je v podání Women for Women komplexní – lze k tomu, že umí pomoci najít bydlení odlišného typu než nabízí azylové domy či sociálně vyloučená ghetta, přičíst i pomoc psychologů, právníků.

Manželé Ivana a Pavel Tykačovi se však věnují i dalším charitativním projektům podporujícím chudé, většinou neúplné rodiny. Jak ParlamentníListy.cz v minulosti informovaly, mnoho dětí v Česku nemůže chodit na obědy, poněvadž na to rodiny, z kterých pochází, nemají dostatek financí, a tak hladoví. Společnost  Women for Women se rozhodla, že se tento problém pokusí utlumit tím, že dětem, o kterých se dozví, bude obědy platit. Aktuálně ke konci měsíce května tak platí jídlo pro konrétních 366 dětí, které žijí v poměrech bídy z 91 škol v České republice.

Women for Women, o. p. s. byla založena v říjnu 2012 manželi Ivanou a Pavlem Tykačovými. Jejím hlavním posláním je pomoc samoživitelkám a jejich dětem překonat krizovou situaci. Hlavním projektem této organizace je tříletý program podporovaného bydlení v samostatných bytech v širším centru Prahy, jehož součástí je program psychosociální pomoci. Jejím hlavním cílem je poskytnout ženám a jejich dětem zázemí a návod, jak zvládnout náročné situace, zvýšit jejich sebevědomí, stabilizovat nejdůležitější problémové okruhy, nasměrovat je na cestu samostatnosti, a to vše bez stigmatizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…