Zaorálek: Nečas a Kalousek si nadávají do chudáčků a opilců. To jsme dopadli

24.05.2013 11:14

V pátek dopoledne jednalo politické grémium sociální demokracie o situaci na pražské radnici. Šéf strany Bohuslav Sobotka na následující tiskové konferenci uvedl, že nebylo přijato žádné stanovisko a že věří vyjednavačům v pražské organizaci ČSSD. Nyní je podle něj nutné zaměřit se na nápravu problémů, které koalice ODS a TOP 09 opomíjela.

Zaorálek: Nečas a Kalousek si nadávají do chudáčků a opilců. To jsme dopadli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka zkritizoval působení koalice občanských demokratů a TOP 09. Koalice byla podle něj nefunkční, nejednotná, bez tahu na branku a objevivší se problémy prý neřešila, ale tlačila před sebou. ČSSD nyní chce jednat v zájmu občanů, aby hlavní město fungovalo. Prioritami bude doprava, zachování cen jízdného MHD, veřejné služby a investice. Zároveň je nutné řešit rekordní zadlužení, které je podle Sobotky ve výši asi 25 miliard korun. Bývalým radním se podle něj finanční řízení naprosto vymklo kontrole.

Praha není podle šéfa ČSSD po dvou letech pravicové vlády v dobré situaci. Stejně je na tom podle Sobotky analogicky také celostátní úroveň, na níž sledujeme nedůstojné hádky a přetahování mezi TOP 09 a ODS. Tyto dvě strany, jejichž čelní představitelé se v médiích veřejně napadají, si ale prý nemají co vyčítat, mají stejný podíl na hospodářském propadu a problémech, kterým Česká republika čelí.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek se pozastavil nad mediálním obrazem vládních stran. Připomněl slovní přestřelky mezi ministrem Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem, kdy jeden druhého označují za chudáčka nebo opilce.

Ti už se nedomluví...

Zaorálek je přesvědčený, že Kalousek s Nečasem se už nedohodnou na ničem a nedokáže si představit, že by jejich spolupráce na celostátní úrovni mohla ještě fungovat. Vláda prý přestala zvládat své základní funkce, přesto se jí strany nechtějí vzdát. "Trapné výměny názorů, na které se na budeme muset ještě rok dívat. Nebude se vládnout, ale budeme svědky podobných invektiv. Česká republika prostě ztratí rok. Zbylo jen napadání. Je těžké navrhnout cestu ven," řekl poslanec.

ODS podle něj navíc svůj rozklad vidí jako puč. "Všechno je podle nich puč - ÚSTR, Praha... ODS se v Praze naprosto rozpadá a nechtějí to přiznat. Vidíme ODS jako stranu, která se hroutí a která se s tím není schopná smířit a křičí, že jejich odchod je pučem. Výsledky jsou katastrofální, přesto ODS tvrdí, že jejich odchod je puč," kroutí hlavou místopředseda ČSSD.

Zaorálek se Sobotkou nechtěli spekulovat o možné povolební spolupráci s TOP 09. Podle místopředsedy ČSSD není vůbec o čem mluvit. TOP 09 je podle něj efemérním projektem, není regulérní stranou, a ODS je před rozpadem. "Soudný člověk nemůže s takovými projekty něco plánovat. Chceme působit jako stabilní subjekt. Jakékoli plánování s nimi je absurdní," uzavřel.

Jak se ODS něco nelíbí, kritizuje

Ke kritice ODS si přisadila i europoslankyně Zuzana Brzobohatá. Ta ztrhala projev Miroslavy Němcové na půdě Poslanecké sněmovny k tzv. Klausově výjimce z Listiny základních práv EU. Poslanci ústavního výboru Evropského parlamentu se dohodli na její finální podobě, přičemž většina pozměňovacích návrhů ze strany ODS byla zamítnuta. "Evropský parlament demokraticky rozhodl, ODS se to nehodí do krámu a je proto okamžitě kritizován," nelíbí se Brzobohaté.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…