Zářil kníže a Zeman, propadl Fischer. Ostrý pohled na včerejší show Moravce

11.01.2013 6:54

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Přinášíme analýzu čtvrteční prezidentské „superdebaty“ ČT. Mediální expert Petr Žantovský podrobně rozebírá výkony jednotlivých kandidátů i důvody, proč někteří z nich na Hrad nepatří. Nekompromisní kritice podrobuje i celý formát a průběh debaty, který podle něho pro voliče neměl nejmenší význam.

Zářil kníže a Zeman, propadl Fischer. Ostrý pohled na včerejší show Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Anketa

Jdete volit prezidenta?

87%
13%
hlasovalo: 7817 lidí

Celkové hodnocení pořadu analytik Žantovský rozdělil do tří částí. „Jedna věc je dramaturgie pořadu, stanovená témata, druhou věcí je vystupování moderátora a konečně za třetí vystupování kandidátů. Všichni kandidáti dostáli tomu, jak jsme je sledovali poslední týdny a měsíce, velmi věrně a autenticky prezentují své osobnosti. Víc než o programy si myslím tu jde spíš o osobnosti,“ konstatuje v úvodu.

Názory dalších expertů ZDE

Zuzana Roithová (KDU-ČSL) je podle něho trochu nešťastnou kandidátkou strany, která není úplně její rodnou. „Vstoupila do ní po svém předchozím angažmá v politice a je to ne zcela sourodé soužití. Bylo to z toho znát, byla velmi nesmělá, nejistá a nejasná. Její projev byl plný frází a floskulí. Navzdory tomu byla sympatická, je to nepochybně dáma, která zaslouží úctu, ale myslím si, že diváka nepřesvědčila o tom, že ona má být hlavou státu,“ míní Petr Žantovský.

Fischer si prý asi dávno myslel, že má vyhráno

Jan Fischer (nezávislý) byl prý velmi nervózní, což bylo patrné i v minulých debatách. Na Nově v duelu s Milošem Zemanem byl podle Žantovského velmi neklidný a nervózní, což ostatně na Primě také. „Nevím, čím to je, neznám ho osobně, ale čím déle kampaň trvá, působí stále méně sebejistě. Dělá to na mě dojem, že byl na začátku svým okolím nebo sám od sebe přesvědčen, že je to hotová věc a nikdo jiný než Fischer zvolen nebude a kampaň je jen formalita,“ odhaduje mediální expert.

„Jak se ovšem kampaň vine a mění se i sympatie televizních diváků, je čím dál nervóznější. Je neklidný, s velmi neklidnou gestikulací a mimikou. Nepůsobí dojmem člověka, který je ve své kůži. Nemyslím si, že je to dobrá vstupenka na Pražský hrad,“ upozorňuje v hodnocení pro ParlamentníListy.cz.

Razantní dáma Bobošíková ví, co říká. Ale média jí nasadila psí hlavu…

Janu Bobošíkovou známe z různých situací a Petr Žantovský ji vidí jako dámu velmi razantní a svébytnou. „Má jistě velmi dobře srovnáno, o čem mluví a oč usiluje. To je nesporné, nelze se tam opřít o jakýkoli logický nesoulad nebo protimluv. Jiná věc ale je, že má už od českých médií tak velkou psí hlavu, vlastně od dob televizní krize, že to vyvolává třeba situace, když svoji závěrečnou řeč začala státnickým oslovením ‚vážení spoluobčané‘, v sále se ozval smích a moderátor to nechal být, což je špatně. Vážnost chvíle vyžadovala, aby zasáhl, a on nereagoval. Jde podle mě o důsledek, že má od médií určité znaménko,“ je přesvědčen analytik.

Přemysl Sobotka je dle jeho slov konzistentní v tom, co říká. Žantovský ho vidí jako zkušeného politika a rozvážného člověka, který už na světě něco viděl. „Myslím, že působil jako jeden ze tří lidí v tomto pořadu nejlépe. Trochu ho však zrazuje jedna věc, ač je to možná nespravedlivé, ale je to tak: Neustále zdůrazňuje takové to zpětné zrcátko a distanc od doby bolševismu. Domnívám se, že na to má plné právo, jsou tam snad i rodinné důvody, na druhou stranu mu to voliče asi nepřiláká. Říkám to s určitým vědomím politického cynismu, ale už to není karta, na kterou se v české veřejnosti hraje,“ uvádí pro server ParlamentníchListů.cz.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Konzistentní Zeman prokázal, že patří na Hrad

Miloš Zeman byl druhý z těch tří, které chci jmenovat jako hvězdy pořadu. Působil velmi konzistentně, neřekl žádná slova navíc. Dokonce jsem moc ocenil, když kandidátům Moravec na konci vymezil závěrečné slovo do časového rozmezí. Zemanovi řekl, že má dvě vteřiny a on je přesně využil. Prokázal, že má vnitřní sebekázeň a jako jediný z těch všech se s prominutím nerozkecal a udržel disciplínu. Řekl to nejdůležitější, co měl říct za dvě vteřiny,“ oceňuje Petr Žantovský.

Ten zároveň tuto situaci považuje za velmi důležitou známku charakteru a určité dispozice vykonávat takto zásadní post.

Vladimír Franz a Táňa Fischerová byli podle slov mediálního experta pro samotnou debatu velmi cenní. „A to navzdory tomu, že jejich naděje, nahlíženo s vědomím české politické praxe, zřejmě nejsou úplně vysoké. Také určitě byli velmi cenní i pro celou kampaň. Přinášeli nespornou, jednoznačnou autenticitu v tom, že přišli takoví, jací jsou. Netvářili se tak, že by byli někým jiným, neříkali, že jsou lepší či horší. Pan Franz recitoval oblíbené básníky a latiníky, paní Fischerová mluvila o morálce a její potřebě ve společnosti,“ popisuje Žantovský.

Zpestřili volby, lidé mají větší výběr

„To jsou všechno pozice, ze kterých ty dva známe. Jsou to lidé z kultury, ostatně i tuto tématiku zdůrazňovali, a byl jsem velmi rád a asi po prvé jsem si naplno uvědomil, že jsou takoví kandidáti potřební, protože prezidentskou volbu činí pestrou, důkladnou a dávají lidem skutečně na výběr. Ukazují tím, že takoví lidé mezi námi jsou, nebojí se vystoupit a to je dobře. Hodnotím je v tomhle oba pozitivně,“ doplňuje v exkluzivním hodnocení pro ParlamentníListy.cz.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Jiří Dienstbier předvedl v podstatě prý jen recitaci frází, floskulí a nic neříkajících útočně zaměřených rétorických triků. A to navíc pouze jednostranně vůči Zemanovi. „Nebylo to nijak přesvědčivé. Pamatuji si ho ještě coby mladíčka, který se v české politice takřka narodil. Je synem slavného tatínka, kterého bych ovšem označil za formát, byť jsem s řadou jeho názorů nesouhlasil. Byl jsem s ním na řadě konferencí, kde jsme diskutovali a polemizovali o řadě věcí a bylo to obohacující. S Dienstbierem mladším bych se neměl o čem bavit a neměl bych k tomu asi ani důvod,“ sděluje mediální expert.

Dienstbier „zapomněl“, že pracoval pro komunistu

„Je to taková prázdná hlásnice slov, které plynou z politického programu z Lidového domu. Trošku je obrazem toho, jak dneska vypadá sociální demokracie vedená Bohuslavem Sobotkou. Proto je vlastně možná správně, že tohle je jejich kandidát a ne nikdo jiný, protože to vyjadřuje, jaká dnešní ČSSD je,“ myslí si Petr Žantovský.

Dienstbier se prý zapomněl i něčím pochlubit. „Navíc je zajímavé, že když Dienstbier kádroval své okolí, tak se nepozastavil nad svým angažmá v právní kanceláři bývalého premiéra a komunistického funkcionáře Mariána Čalfy. Jde o takovou pozdní cudnost některých mravokárců, kteří zametají před cizími prahy a varují před třískou v oku druhého, zatímco nevidí trám v tom svém. Nikdo, ani on není bez minulosti,“ upozornil.

Kníže má formát, ale nebude lidem vadit Kalousek?

Karel Schwarzenberg je třetí z těch, kteří se prý projevili jako hvězda večera. „Shodou okolností, a nevím, zda je to náhoda, ale Sobotka a Zeman jsou v podobném věku a právě tyto tři stálo za to poslouchat. Musím říct, že u Schwarzenberga jsem se občas i velmi dobře bavil, což se moc u českých politiků nestává. Má svoji noblesu, úroveň i formát. Může se ale stát, že mnoha lidem není po chuti třeba to, že je ve straně s Miroslavem Kalouskem,“ zmiňuje Žantovský.

Pokud jde o dramaturgii debaty, sám to podle svých slov pochopil tak, že ČT chtěla pořad věnovat (na rozdíl od těch předchozích) vnějším záležitostem, které souvisejí s prezidentským úřadem. Jenže to však prý byl hlavní hendikep celé debaty, protože tam už z podstaty věci nemohlo nic zajímavého zaznít.

Mluvilo se o nepodstatných nesmyslech

„Rozebírali slavnostní projevy, novoroční, vánoční, inaugurační projevy, financování zahraničních cest, využívání českých výrobků na Hradě a podobně. To jsou s prominutím taková náhradní řešení a mám pocit, jako bych neměl, na co se kandidátů zeptat. Zatímco v těch diskusích, kde byli po třech, se řešily důležité věci, jako ekonomika, právo a tak dále,“ shrnuje analytik koncept „superdebaty“.

Ten míní, že zde byla jasná příležitost konfrontovat všech devět kandidátů s různými specifickými názory. „Ale to ne… Česká televize na to rezignovala. Možná měli strach, aby tam nevznikla nějaká vřava, ale pak nevím, proč ta debata vůbec byla. Věnovali se naprosto okrajovým věcem. Promiňte, ale třeba inaugurační projev a jeho obsah je zcela nepodstatný,“ říká důrazně pro server ParlamentníchListů.cz.

Čím bude prezident jezdit, je úplně jedno. A navíc… Škodovka je německá

„Zda prezident jezdí v Audi, BMW nebo Superbem je už vůbec nepodstatné a o to víc pro voliče. Je zvláštní, že jediná Fischerová byla schopna připomenout, že Škodovka je německý majetek. Jsou to německá auta, tak o čem se bavili? Vždyť je to nesmysl, je to německé auto, které se sice vyrábí v Čechách a nějaké další suplementy v Asii, ale je to principiálně německý výrobek. Takže to celé vyznělo falešně, to neměli nikdy připustit. Bylo to lhaní divákům,“ kritizuje.

Problematický byl prý i přístup moderátora. „Výkon Václava Moravce? Obšírněji jsem se mu sice věnoval již v jiné analýze, ale teď musím bohužel přisadit. Moravec říká nepravdy, chyby a neopravuje se. Příklad: Mluvil o tom, že se v Praze setkal Obama s Putinem. To není pravda, setkal se s Medveděvem. Dále Schwarzenberga nazval místopředsedou TOP 09. Tady se sice opravil, ale stát se to nesmí,“ vyčítá Moravcovi.

„V tak důležitém pořadu a hlavnímu moderátorovi hlavního politického pořadu jediné veřejnoprávní televize se tohle stát nesmí! Když měl debatu s Nečasem a Ficem, zase prohlásil, že v roce 1992 došlo k rozpadu České republiky. Také se neopravil, nebo až pozdě,“ uvádí zpětně Žantovský.

Moravec nadržoval Fischerovi

Tohle jsou podle jeho mínění základní amatérské chyby, které se člověku v jeho pozici nesmějí stávat. „Může si to dovolit amatér, který začíná, ale v tomto formátu je to zcela nepřípustné. Oproti tomu Markéta Fialová se duelu Fischer – Zeman na Nově zhostila s tak nebývalou noblesou, inteligencí, nadhledem a nestranností, že by patřila na veřejnoprávní obrazovku,“ srovnává mediální expert.

S Václavem Moravcem by se prý mohli prohodit. „Ředitel ČT Dvořák by mohl propustit Moravce do Novy a vzít si Fialovou. Získal by na diváckém ohlasu i sledovanosti. Krom toho na Markétu Fialovou je radost se dívat, protože pracuje celým tělem, mimikou. Má opravdu moderátorské návyky, Moravec je v neustálé křeči, není příjemné se na jeho řeč těla dívat,“ dodává nekompromisně.

„A na závěr debaty, když se mluvilo o faulech, Sobotka připomněl Moravcovi, že hlavní faul dal on, když jim slíbil deset minut času a dostali ho jen osm. Navíc ne všichni. Druhý faul Václav Moravec uskutečnil ve chvíli, kdy Jana Fischera nechal přetáhnout skoro o půl minuty a nepřerušil ho. Pokusil se ho zastavit, ale v podstatě ho nechal domluvit a Fischer si řekl, co chtěl. Považuji to za naprosto jednoznačné nahrávání jednomu z kandidátů, což je zcela nepřípustné, neprofesionální a nepřijatelné,“ uzavírá podrobné exkluzivní hodnocení pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…