Zasnoubená ČSSD s ANO se v pondělí vypraví k lidovcům

24.11.2013 18:00

Vyjednavači ČSSD a hnutí ANO v pondělí seznámí lidovce s dosavadními výsledky svého jednání o podobě možné vlády a jejího programu. S KDU-ČSL, možným třetím koaličním partnerem, zasednou poprvé, a to v Poslanecké sněmovně po skončení jednání nových poslanců. V sobotu šéfové ČSSD a ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznámili, že se jejich vyjednávací týmy výrazně sblížily v otázkách daní.

Zasnoubená ČSSD s ANO se v pondělí vypraví k lidovcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Konkrétní detaily neuvedli, ale podle Sobotky nechystají žádnou "daňovou revoluci" na poslední chvíli. Lze usuzovat, že výrazné změny v daních pro příští rok nenastanou.

Podle stran jednajících o vládní koalici již na to není čas a do ekonomiky by to vneslo chaos. Co se týče úprav daní v dalších letech, panovaly mezi stranami rozdílné názory na daňovou progresi u fyzických osob, zvyšování daní právnických osob i změny u sazeb DPH.

Babiš rovněž zopakoval, že ANO vidí hluboké rezervy ve vybírání daní a správném hospodaření státu. Velkým problémem je podle něj nezaměstnanost. 

ČSSD o víkendu také ANO předložila k posouzení dva dokumenty, týkají se opatření k hospodářskému růstu a zvýšení zaměstnanosti. ČSSD v nich navrhuje například pobídky firmám, zlepšení čerpání fondů EU, zlepšení dialogu mezi vládou, zaměstnanci a zaměstnavateli, podporu zateplování budov, výstavbu 50.000 sociálních bytů či budování páteřní sítě dálnic včetně R35. ČSSD chce také takzvaný kurzarbeit, postupné navýšení minimální mzdy či navýšení podílu českých potravin na spotřebě na 80 až 90 procent.

Některé rozpory trvají, jiné se teprve možná ukáží

U lidovců by mohly ČSSD a ANO narazit se záměrem pokusit se snížit finanční náhrady v celkové výši 59 miliard pro církve v rámci restitucí. KDU-ČSL i církve vyjednané podmínky a změnu restitučního zákona odmítají.

Vedle jednání o programu případné trojkoalice už mohou strany začít hovořit o personálním obsazení kabinetu. ANO si s ČSSD vyjednalo získání pozice ministra financí, naopak sociální demokraté uhájili předsedu sněmovny. Babiš sám by se chtěl stát vicepremiérem pro ekonomiku, pozici ministra financí by přenechal odborníkovi nominovanému ANO. Na vnitru by se Babišovi zamlouval ředitel české pobočky protikorupční neziskové organizace Transparency International David Ondráčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…