Zášť a výčitky v ČSSD kvůli Zemanovi. Takhle to schytal Zaorálek

08.12.2012 17:06

ANKETA Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek prohlásil, že sociální demokracii by měl opustit každý, kdo navzdory oficiálnímu stanovisku strany nepodporuje v klání o prezidentský úřad Jiřího Dienstbiera ml. V ČSSD se ale našlo dost hlasů, které Zaorálka kritizují s tím, že má sám máslo na hlavě.

Zášť a výčitky v ČSSD kvůli Zemanovi. Takhle to schytal Zaorálek
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Výzva k odchodu z ČSSD se podle Zaorálka týká i jeho kolegyně z vedení strany, místopředsedkyně strany Marie Benešové, jež veřejně podpořila Zemana, stejně jako třeba čestný předseda sociální demokracie Valtr Komárek či senátor a bývalý moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. Podporu Zemanovi vyjádřil i nestranický člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda.

„Má jiného kandidáta, který patří k jiné politické straně. No tak by měl do ní odejít. Pokud je nějaká volební kampaň a ta strana do ní jde, tak pokud jsem členem té strany, tak bych měl respektovat, když jsme se demokraticky dobrali nějakého rozhodnutí, že jsem součástí určitého útvaru, který má určité hodnoty, nějak se dohodl a podle toho se chová. Ale není možné být v jedné straně a vést kampaň za nějakou stranu druhou,“ prohlásil Zaorálek pro čtvrteční vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu.

O tom, že je to téma velmi citlivé a že Zaorálek pro svůj krajní postoj nemá v ČSSD vyhraněnou podporu svědčí i to, že podporu jeho stanovisku vyjádřilo velmi málo předáků ČSSD. Ačkoli ParlamentníListy.cz oslovily drtivou většinu poslanců a senátorů, odpověděla jen malá část.

To byste museli vyloučit většinu členů ČSSD

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola dokonce upozorňuje na to, že pokud by se aplikoval Zaorálkův návrh, musela by být z ČSSD vyloučena většina členů. „S názorem Lubomíra Zaorálka, kterého si jinak velmi vážím, nemohu souhlasit. Obávám se totiž, s ohledem na znalost názoru členské základny, že by se poté smrskla na stranu velikosti LIDEM. A to si jistě nepřeje ani pan Zaorálek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zimola.

O tom, co říká Zimola, svědčí údajná příhoda, která se prý stala v pražské ČSSD. V budově pražského magistrátu je zastupitelský klub ČSSD, jehož členem byl i Jiří Dienstbier. Ten prý jednou přišel do zasedací místnosti klubu a tam byl na dveřích vylepený plakát podporující Miloše Zemana. Dienstbier si měl poté dle tohoto příběhu stěžovat předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Ten prý přikázal, aby v regionech v kancelářích ČSSD byly vylepeny plakáty Dienstbiera. To ale prý mnozí šéfové regionů odmítli.

Samotný Dienstbier na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by se mu líbilo vylučování těch členů ČSSD, kteří podporují Miloše Zemana, neodpověděl.

Osmdesát procent členů strany podpoří Zemana

Vyloučení by se týkalo dokonce i čestného předsedy strany, který podporuje Zemana. „To je blábol. Nehodlám stranu opouštět, proč bych měl? Mohu mít svůj svobodný názor a nenechám se svázat. Vnímám to jako snahu podřídit Ústavu stranickým usnesením,“ říká pro ParlamentníListy.cz čestný předseda ČSSD Valtr Komárek.

To, co řekl Zimola, potvrzuje i známý hudebník a člen ČSSD František Ringo Čech. „Sociální demokracie to vyřeší už osvědčenou cestou. Sociální demokraté udělají to, co udělali před volbou Miloše Zemana na prezidenta poprvé. Slíbili mu, že ho zvolí, a nezvolili. Tentokrát slíbí, že ho nezvolí, napraví to osmdesát procent členů strany tím, že ho zvolí. A ze strany nevystoupí nikdo. Já mám jediného kandidáta, a tím je Miloš Zeman. Nevím, proč bych to měl měnit. O tom, kdo by měl ze strany odejít ale nerozhoduje pan Zaorálek. Je to nedemokratické a srovnatelné s panem Bártou, který šel k soudu za to, že dával peníze svým spolustraníkům za loajalitu. Tohle je to samé v bledě modrém. Jen se nedávají peníze, ale vyhrožuje se,“ uvedl Zemanův podporovatel.

Zaorálek podrazil Zemana a tím pomohl Klausovi

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová si útok od Zaorálka nenechala líbit. „Lidé, kteří se zasadili zradou o pravicového kandidáta na Hradě, nemají právo moralizovat. Takovéto tlaky považuji za kontraproduktivní,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Benešová. Ta tak narážela na to, že v předminulé prezidentské volbě Zaorálek na Hrad nepodpořil kandidáta ČSSD Miloše Zemana a byl tak nakonec zvolen Václav Klaus.

„S takovým postojem Lubomíra Zaorálka nesouhlasím,“ uvedl stručně středočeský hejtman a senátor Josef Řihák.

Zaorálka odsoudil i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který Zemana podporuje. „Považuji výzvu Luboše Zaorálka za úsměvnou, zejména proto, že to říká právě on. Luboš Zaorálek před lety nerespektoval stranické referendum, které nominovalo Zemana na Hrad. De facto to byl tedy i Luboš Zaorálek, který umožnil zvolení Klause prezidentem. Dnes by k tomuto tématu měl být velmi zdrženlivý.“

Kdopak nerespektoval usnesení ČSSD?

Místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach ale říká, že to prý bylo trošku jinak. „Osobně jsem s Lubomírem Zaorálkem ráno hovořil. Ujistil mě, že nic takového neřekl. A já nemám důvod mu nevěřit. V opačném případě bych považoval za nešťastné v této době vyvolávat podobné vnitrostranické spory, které by mohly negativně ovlivnit volební výsledek našeho kandidáta na prezidenta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Podle Aktuálně.cz Zaorálek ale svá slova ve vyjádření pro server znovu potvrdil. „Podle něj nemají v sociální demokracii co dělat a měli by z ní odejít. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas, deníku Aktuálně.cz následně svá slova potvrdil,“ píše server.

Předminulou prezidentskou volbu Zaorálkovi připomněl i senátor Jaroslav Sykáček: „Pan místopředseda by si měl v prvé řadě uvědomit, kdo způsobil, že už před lety nebyl zvolen prezidentem Miloš Zeman, nýbrž Václav Klaus. Já to rozhodně nebyl! Byli to bohužel mnozí sociální demokraté, kteří na vysokých politických i stranických postech sedí dodnes. Kdyby tehdy tito sociální demokraté nezklamali, mohla mít ČSSD silného a úspěšného předsedu nebo ´svého´prezidenta dodnes a nemuseli bychom teď řešit otázku, kdo má v partaji zůstat a kdo odejít.“

„Nejsem si jistá, že je to správná výzva a že to u členů ČSSD nevyvolá nežádoucí emoce, které si nikdo nepřeje,“ uvádí senátorka Eva Richtrová.

Kázat vodu a pít víno

Senátor Vladimír Dryml, který podporuje na Hrad Miloše Zemana a nedávno vystoupil z ČSSD, nenechal na Zaorálkovi také nit suchou. „To je demokracie podle Zaorálka, který Zemana zradil při první volbě, porušil všechna usnesení tehdejších nejvyšších stranických orgánů i přání členské základny. Spolu se Špidlou a Grossem tehdy zradili Zemana a ČSSD. Drze se tím dodnes veřejně chlubí.“

„O tajné a svobodné volbě prezidenta má velmi svérázné představy. Odejít by měl spíše on zpět do strany, odkud přešel později do ČSSD a odkud si patrně přinesl takové návyky, které nyní direktivně prosazuje proti vůli části členské základny. Přitom sám usnesení nedodržoval. Kázat vodu a pít víno je nová politika části současného už asi hodně zoufalého vedení strany, které tak zvláštním způsobem nominovalo a chystalo se i financovat kampaň mladému Dienstbierovi a zapomnělo na dobu, kdy byl jako mladý odvolán z čela Mladých sociálních demokratů,“ dodal Dryml.

Bohužel hrozí, že se ČSSD rozštěpí

Někteří politici ČSSD Zaorálka chápou, ale jeho návrh považují za příliš tvrdý. „Myslím, že členové ČSSD by měli podporovat svého kandidáta, tedy Jiřího Dienstbiera. Představitelé ČSSD by neměli podporovat nikoho jiného a především ne v televizi nebo tisku. Ale vylučovat je není na místě,“ myslí si senátor Miloš Janeček.

"ČSSD je demokratickou stranou. Nesouhlasím s přímou podporou kandidátů jiných stran některými našimi členy. Nemohu ale souhlasit s jejich případným vylučováním pro momentálně odlišný názor," říká senátor Miroslav Nenutil.

„To je těžká otázka. Jsme jistě stranou demokratickou a prosazovali jsme sami svobodnou přímou volbu hlavy státu. Na druhé straně: ´disciplina musí bejt, vy kluci pitomý,´ jak říká ve Švejkovi, pamatuji-li si dobře, obrlajtnant Makovec svým vojákům s tím, že jinak by lezli po stromech jako opice. A ať chcete, nebo ne, v politice by pořádek být měl. Pak by to nevypadalo tak, jak vypadá. Jinak ukřivděný, byť jistě schopný, expředseda vládní partaje je stejně nebezpečný jako zhrzená milenka. A pan Zeman schopný bezesporu byl a je,“ řekl poslanec Jiří Koskuba.

„Bohužel hrozí, že ČSSD rozštěpí. Pro právě dech ztrácející soupeře lákavá vyhlídka. Přitom zrazen tehdy byl jen malou skupinkou vysoce postavených ´gážistů´, které si přitom sám do čela ČSSD nacpal. A mimochodem i já jen na férovku varoval. Ale co je pro generála názor prostého pěšáčka, že? No a pak jsme, kde jsme. Škoda, že nenašel sílu se vrátit. Řadové oranžoví ´vojáci´ jej přece objímat stromy nenutili. Ano, máme s tím problém. A ještě větší bude. Je na našem vedení to vyřešit. A velet,“ dodal Koskuba.

Zemana v druhém kole

„Výzva kolegy Zaorálka je dle mého názoru legitimní, ale na můj vkus moc razantní. Měla by se týkat především členů vedení strany, kteří nerespektují nominaci ČSSD na Jiřího Dienstbiera a svými výroky poškozují jeho kandidaturu na prezidenta. Lubomíru Zaorálkovi v tomto směru rozumím, ale tuto debatu by měl vést především na půdě ČSSD. To se týká i těch, kteří nerespektují rozhodnutí o kandidátovi ČSSD a po boku Václava Klause veřejně podporují Miloše Zemana. Tímto poškozují důvěryhodnost sociální demokracie,“ míní poslanec Richard Dolejš.

„Budu volit našeho kandidáta Jiřího Dienstbiera i ve druhém kole, do kterého projde. Předpokládám, že takto budou postupovat i další členové ČSSD. Vyjádření Lubomíra Zaorálka nebudu komentovat,“ řekla redakci poslankyně Hana Orgoníková.

„Máme vlastního kandidáta a to velmi dobrého, Jiřího Dienstbiera. Toho v prvním kole volby jistě budou volit všichni členové ČSSD. Pokud ale řízením osudu neprojde do druhého kola a já budu muset volit mezi Zemanem a jiným kandidátem, volím Zemana a co říká pan Zaorálek, mě nechává v klidu,“ říká senátor Miloš Malý.

„V kandidatuře na prezidenta republiky podporuji kandidáta ČSSD. Beru to jako člen strany za naprostou samozřejmost,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu Václav Votava.

„Nedá se kopat za dva týmy,“ uvedl stručně poslanec Stanislav Huml.

Je to tak spravne. Disciplina musí byt

Několik politiků ČSSD vyjádřilo ale podporu Zaorálkovi téměř bez výhrady. „Souhlasím s ním,“ uvedl poslanec Jaroslav Vandas.

„Odpověděl bych hláškou z románu Švandrlíka Černí baroni. Je to tak spravne. Disciplina musí byt,“ smál se poslanec Ladislav Šincl.

„Myslím, že členové každé strany by měli dodržovat stanovy a elementární loajalitu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„Lubošovi rozumím. Kandidátem ČSSD není Miloš Zeman,“ reagoval poslanec Miroslav Váňa.

Podle poslance Václava Neubauera má celá věc dvě roviny: „Jestli někdo z členů ČSSD podporuje Miloše Zemana na Hrad hned v prvním kole, tak souhlasím a měl by změnit značku strany. Otázkou je, když se náhodou náš kandidát Dienstbier nedostane do druhého kola, což nepředpokládám, a bude tam například Zeman proti Fischerovi, tak bych takto přísný nebyl.“

O tom, koho podpoří na Hrad, diskutuje i KSČM. V sobotu se má sejít ústřední výbor strany. Je možné, že ani ten nerozhodne. Zemanovi nahrává, že má přátelské strany s předsedou strany Vojtěchem Filipem a že ho podporuje Vladimír Remek, který byl potenciálním nejžhavějším kandidátem KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…