Zbořil: Zběsilá média a celebrity ničily knížete. Očerňovat Zemana bylo zbytečné

27.01.2013 8:51

Miloši Zemanovi pomohla do funkce prezidenta republiky účinná negativní volební kampaň, ve které akcentoval otázky češství. Prospělo mu také to, že deset let nebyl politicky aktivní, takže některé aféry spojené s jeho osobou už stihl pokrýt prach. Pozitivní kampaň neúspěšného kandidáta Karla Schwarzenberga nepřinesla nic nového, a nedokázala tak zmobilizovat nerozhodnuté voliče.

Zbořil: Zběsilá média a celebrity ničily knížete. Očerňovat Zemana bylo zbytečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman přichází do svého volebního štábu

Podle politologa Michala Klímy vsadil Zemanův volební tým na správnou kartu, když se v kampani rozhodl vyostřit vztahy. Negativní kampaň se totiž ukázala být mnohem účinnější než Schwarzenbergova defenzivní taktika. Misky vah v neprospěch Schwarzenberga pravděpodobně převážil také jeho věk, ne zcela dobrý zdravotní stav a fakt, že jeho mluvenému projevu není vždy rozumět. K Zemanovu comebacku přispělo zdůrazňování "českých" otázek, například tématiky Benešových dekretů. "Miloš Zeman má velmi silné charisma, které společně s jeho určitou levicovostí také rozhodovalo," uvedl Klíma.

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

"Negativní kampaně jsou účinné v celé západní civilizaci," shodl se s Klímou další oslovený politolog Jan Herzmann. "Vedou se snáz a korespondují s motivy strachu - v Zemanově případě například s otázkou platnosti Benešových dekretů," řekl ČTK. Schwarzenbergovu volebnímu týmu se podle něj nepodařilo nabídnout žádný výrazně pozitivní protipól a Zemanův tým navíc kampaň velmi účinně dávkoval. Samotného Zemana pochválil Herzmann jako "produkt politického marketingu" v tom smyslu, že dlouhou dobu hrál roli ikony kampaně a až v debatách před prvním kolem prezidentské volby začal vstupovat do dění přímo svou osobou, což mu vyhovovalo, protože je vynikající debatér.

Podpora médií knížeti spíše ublížila

Politolog Zdeněk Zbořil se domnívá, že Schwarzenbergovi rozhodně nepomohla "zběsilá" kampaň některých médií na jeho podporu. Média i celebrity, které s ministrem zahraničí otevřeně sympatizovaly, byly podle něj přehnaně agresivní. Ti, co se rozhodli volit Zemana, si to proto raději nechávali pro sebe, a dalo se tak těžko předvídat, jak velkou podporu vlastně Zeman má. Zbořil také míní, že Schwarzenberg udělal chybu, když do kampaně výrazněji nezapojil svou manželku Therese.

Oslovení politologové se shodli rovněž na tom, že Zemanovi ve volbách prospěla i desetiletá politická pauza. "Doba, po kterou nebyla v politice, je dlouhá. Na leccos se zapomnělo, leccos pokryl prach. Ty věci již nemají emoční náboj," řekl Herzmann. "Aféry z 90. let si skoro nikdo nepamatuje," souhlasil Zbořil. "Mezitím přišly desítky dalších afér Topolánkovy nebo Nečasovy vlády, takže vzpomínání na minulost se v případě Zemanových odpůrců minulo účinkem," doplnil.

Zemanovo vítězství je i vítězstvím Klause

Co se týče Zemanova působení v prezidentské funkci, politologové soudí, že to s ním parlamentní strany ani vláda nebudou mít lehké, protože bude aktivně vstupovat do domácí politiky, pranýřovat, kritizovat. Klíma připomněl, že Zemanovo vítězství je zároveň vítězstvím současného prezidenta Václava Klause, který Zemana výrazně podpořil. "Dá se předpokládat oživení ambicí Klause ingerovat do dění v ODS, ať už z pozice předsedy, nebo jiného vlivného představitele strany," podotkl. Obává se také, že Zemanovo vítězství posílí klientelistické sítě z doby opoziční smlouvy.

Herzmann doplnil, že Zemanův úspěch zřejmě podpoří i výsledek levice v příštích parlamentních volbách. Dá se podle něj očekávat, že ve Sněmovně zasednou hned tři levicové strany - vedle ČSSD a KSČM také Strana práv občanů - zemanovci, jejímž čestným předsedou je právě Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…