Zdražilo se a vy neutrácíte. A prý přijde další náraz

02.08.2012 13:35

Prvních sedm měsíců tohoto roku nenaplnilo očekávání vlády ze zvýšení daně z přidané hodnoty ani státní pokladnu. Stát na ní vybral přes 122 miliard, tedy přibližně tolik jako za stejné loňské období při nižší sazbě. Podle analytičky Markéty Šichtařové je sazba DPH už natolik přestřelená, že se lidé hodně lekli zdražování a začali nakupovat méně kvalitní potraviny.

Zdražilo se a vy neutrácíte. A prý přijde další náraz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Zvýšení daně z přidané hodnoty mělo být jedním ze způsobů, jak měl do letošního rozpočtu získat stát více peněz. Proto od ledna stoupla nižší ze dvou sazeb DPH, která se týká základních potřeb – především potravin a léků, z 10 na 14 procent. Za prvních sedm měsíců mělo státu z výběru DPH přitéci 140 miliard, výsledná skutečnost je jen 122,6 miliardy korun.

Je dobré připomenout, že za stejné období minulého roku vybral stát na této dani 122,5 miliardy korun, ale to byla nižší sazba DPH pouze desetiprocentní. Rozpočet počítal oproti skutečnosti minulého roku s růstem o 15,5 procenta, což vycházelo právě z novely zákona o DPH, která s účinností od 1. ledna 2012 zvýšila sníženou sazbu.

Sazba daně je přestřelená a lidé mění spotřebitelské návyky

Vláda a především ministerstvo financí neodhadlo správně dopad tohoto opatření, efekt je zatím zcela nulový. A to po prvním pololetí výběr daně z přidané hodnoty vykazoval proti loňsku dokonce meziroční propad 2,5 miliardy. Statistiky potvrzují, že lidé utrácejí méně. Přestože ceny zboží a služeb stouply o 3,5 procenta, zaplatili lidé v obchodech o 2,1 procenta méně.

„Daň už je natolik přestřelená, že lidé se hodně lekli zdražování, začali šetřit, nakupovat méně kvalitní potraviny a některé zboží v menším množství. Celé to vzniklo u té snížené sazby DPH. Tam lidé změnili své spotřebitelské návyky a výsledkem je, že každé další zvýšení DPH vede k ještě většímu pokroucení spotřeby a tím pádem k ještě menšímu daňovému výběru,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance.

Inkaso DPH nebude naplněno, přiznává ministerstvo financí

„Teď jsme na hraně, kdy zvýšení té daně vedlo zhruba ke stejnému výběru. Pokud v příštím roce dojde k dalšímu zvýšení sazby DPH, tak odhaduji, že pokud do té doby nezačne nějak výrazně růst ekonomika, že výběr DPH bude naopak ještě menší, než je v letošním roce. Takže to bude zcela kontraproduktivní. Už jsme totiž za špičkou maximálního zvýšení daně a každé další zvýšení povede k nižšímu daňovému výběru,“ domnívá se Markéta Šichtařová.

Podle Ministerstva financí je nízké tempo růstu způsobeno zejména meziročně nízkým příjmem v květnu, což je také důsledek vysoké srovnávací základny v roce 2011, kdy bylo inkaso ovlivněno změnou úpravy uplatňování daně na vstupu. Ta může být nově uplatněna až po obdržení daňového dokladu. „Vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci, která se projevuje zejména poklesem spotřeby veřejného i soukromého sektoru, nebude v letošním roce očekávané inkaso naplněno,“ konstatuje se ve zprávě ministerstva financí.

Z krátkodobé zadržené spotřeby se stane dlouhodobý zvyk

„Dá se samozřejmě jen spekulovat, jestli spotřeba klesá kvůli vyšší dani, nebo kvůli celkové společenské atmosféře, kdy mají lidé obavy, a proto neutrácejí,“ uvádí náměstek ministra financí pro daně Ladislav Minčič. Mluví se i o zadržené spotřebě, ta však přichází v úvahu kupříkladu u nákupu aut a nikoli základních potřeb.

„Jestli nakupujete pečivo, tak si nemůžete měsíc počkat s tím, že teď je drahé. Navíc tenhle efekt, že spotřeba bude zadržena několik měsíců a potom se uvolní, tak by byl možný pouze v případě, že to zdražení bude jednorázové, skokové a pak už se DPH zvyšovat nebude. Ale od 1. ledna přijde další náraz. Spotřebitelské návyky jsou neustále konfrontovány s dalším zdražováním, což dlouhodobě  vede k tomu, že lidé své spotřebitelské návyky změní. A z krátkodobé zadržené spotřeby se stane dlouhodobý zvyk,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz analytička Markéta Šichtařová.

Zvýšení DPH efekt nepřineslo, tak se zkusí znovu

V trendu zvyšování DPH se přesto bude pokračovat. Před parlamentními prázdninami prosadila vláda ve sněmovně zvýšení obou sazeb – ze 14 na 15 a z 20 na 21 procent. A v přípravách rozpočtu na příští rok ministerstvo financí s vyššími příjmy z DPH počítá, přestože se pro letošek v tomto očekávání zmýlilo.

„Když se podíváme zpátky až do roku 2008, tak ekonomové někdy na podzim varovali, že k nám v roce 2009 přijde krize a že ekonomika neporoste. A stejně ministerstvo financí tehdy sestavovalo rozpočet na předpokladu, že ekonomika poroste kdovíjak rychle. A od té doby se to téměř rok co rok opakuje, že rozpočet je sestaven na základě nadhodnoceného odhadu,“ připomíná ředitelka společnosti Next Finance.

Nepoučitelné ministerstvo financí znovu vsadí na nerealistický růst

„Jeden by také předpokládal, že se ministerstvo poučí, ovšem v roce 2012 je pro příští rok opět očekáván nerealistický růst. Takže se to stejným způsobem vleče několik let po sobě. Proč by se najednou mělo ministerstvo z ničeho nic pochlapit a poučit se po dalším nepovedeném roce?“ ptá se s údivem Markéta Šichtařová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…