Zdroj: Ministr Blažek na vládě spílal policii kvůli zatčení Šišky

05.10.2012 6:49

Policie se prý pokusila ovlivnit volby a vstoupit do politické soutěže, když si necelé dva týdny před otevřením volebních místností přišla pro dva vysoké ministerské úředníky. Na schůzi vlády prý tato slova rozčíleně pronesl ministr spravedlnosti Pavel Blažek, podle kterého by policisté měli vysvětlit, proč nepočkali až po volbách. Ti však nad jeho argumenty kroutí hlavou.

Zdroj: Ministr Blažek na vládě spílal policii kvůli zatčení Šišky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Na středečním zasedání vlády podle informací deníku Právo ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS ostře zkritizoval pondělní zásah protikorupční policie na ministerstvu práce a sociálních věcí. Označil jej za pokus o ovlivnění krajských a senátních voleb, které se mají konat v příštím týdnu.

Především by podle něj policisté měli vysvětlit, proč nejednali už dříve, nebo naopak později, až po volbách. Rovněž prý Blažek prohlásil, že i za minulého režimu bylo běžnou praxí předvolání na služebnu, takže si policie mohla odpustit teatrální zásah přímo na ministerstvu, kam si pro náměstka Vladimíra Šišku a šéfa oddělení IT Milana Hojera přišla.

Ministrovi se také nepozdává, že policie o zatčení vysokých úředníků informovala veřejnost, aniž by uvedla podrobnosti, takže vytvořila prostor pro spekulace. Rovněž tím prý oba úředníky dehonestovala, i když ještě nebyli obvinění.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej však ujistil, že obvinění a zadržení vyplynulo pouze ze situace v trestním řízení. „Nemůžeme si dovolit průtahy s odůvodněním, že je před volbami,“ poznamenal Ibehej. Zadržení přímo na ministerstvu proběhlo prý proto, že existoval důvod vazby, a to ovlivňování svědků, které by mohlo nastat, pokud by úředníci byli dopředu varováni předvoláním.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…